Dalle: ‘Bemiddelingsrapport VRT niet opgevraagd, want irrelevant voor ontslag ceo’

© Guy Putttemans

In het Vlaams Parlement heeft mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) woensdagmiddag gereageerd op de ophef die is ontstaan rond een bemiddelingsrapport over de VRT-top. Dalle ontsloeg maandag ceo Paul Lembrechts, zonder te weten wat in dat rapport staat.

pvm

Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, stelde begin januari Fabiaan Van Vreckhem (Accord) aan als bemiddelaar tussen de VRT-ceo Paul Lembrechts en vier leden van zijn directiecomité enerzijds en Peter Claes, de directeur Media & Productie anderzijds.

Volgens Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A) zou dat rapport cruciaal moeten zijn geweest in de beslissing van maandag om Lembrechts de laan uit te sturen. Woensdag kwam echter aan het licht dat Dalle dat rapport zelf niet heeft, en de informatie daarin nooit gezien heeft.

Dalle had aan parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) eerder al laten weten dat de informatie in het rapport geen impact gehad heeft op de beslissing van de regering om Lembrechts te ontslaan.

Dat herhaalde de minister woensdagmiddag in het Vlaams Parlement. ‘Ik heb de nota niet opgevraagd, want die is totaal irrelevant geweest voor de beslissing van de Vlaamse regering om Lembrechts te ontslaan’, zei Dalle. ‘Het besluit is genomen omdat Lembrechts er niet in geslaagd is om het vertrouwen van de raad van bestuur in hem te herstellen.’

Persoonlijke informatie

Verder is Dalle ook niet van plan het document in de toekomst op te vragen, in te kijken of openbaar te maken. ‘De bemiddelingsnota gaat in op het functioneren van verschillende personen in het directiecollege. Daarin staat erg persoonlijke informatie en worden functioneringsproblemen van verschillende directieleden besproken’, zei hij. ‘Ik zou het absoluut onkies vinden om dat document in mijn bezit te hebben, aan jullie te geven en erover te discussiëren.

Dalle: ‘Ik heb me enorm geërgerd aan het publieke debat over verschillende personen verwikkeld in dit dossier. Er zijn veel halve waarheden en onwaarheden verkondigd. Zo gaan we niet met mensen om. Als er problemen zijn, moeten die binnen VRT zelf aangepakt worden. Om die reden is Leo Hellemans aangesteld als interim-ceo. Hij krijgt natuurlijk wel de nota, om de situatie goed te kunnen inschatten. Hij zal iedereen zien, en binnen enkele weken voorstellen doen.’

Toekomst Claes?

Lembrechts had na een vertrouwensbreuk en onenigheid over de te volgen strategie bij de besparingen het ontslag van VRT-directielid Claes gevraagd. De raad van bestuur, onder impuls van Van den Brande, had dat ontslag geweigerd. Afgelopen maandag werd Paul Lembrechts dan zelf door de Vlaamse regering de laan uitgestuurd.

Hoe het nu verder moet met het functioneren van Claes, daarover wilde Dalle zich niet uitspreken. ‘In de jaren negentig was het normaal dat de regering, de politiek, het Vlaams Parlement, zich zou bezighouden met leden van het directiecollege. Bij de invoering van het mediadecreet is echter voor een andere richting gekozen. Tegenwoordig benoemt de Vlaamse regering enkel nog de ceo, en is het de raad van bestuur die de directieleden benoemt. Als er bedenkingen zijn bij het functioneren van een directeur, is het dus niet aan regering of parlement om zich daarover uit te spreken.’

‘Triest schouwspel’

Oppositiepartij SP.A was niet te spreken over de uitleg van Dalle. Vlaams Parlementslid Katia Segers sprak van een ‘triest schouwspel’. ‘Minister, u beslist om de ceo van de VRT, een van onze belangrijkste Vlaamse instellingen, te ontslaan. U zegt nu dat u een rapport over die VRT niet eens gezien heeft. U noemt dat rapport zelfs niet belangrijk. Op basis van welke grond heeft u dan wel besloten om tot ontslag over te gaan?’

Segers: ‘Dit is een toonbeeld van slecht bestuur, van een verrottingsstrategie en van kapotbesparen. De raad van bestuur heeft met opzet getalmd, om het conflict binnen de directie te laten dooretteren. Dit is ongezien en ongehoord. Het is een schande dat zo wordt omgegaan met de openbare omroep. Jaar na jaar worden hen al besparingen opgelegd. De ceo wilde niet meestappen in die verrottingsstrategie, en daarop heeft u hem de laan uitgestuurd.’

Klaas Slootmans van Vlaams Belang suggereerde tijdens het verdere debat dat Lembrechts misschien zelf op zijn ontslag zou hebben aangestuurd, 'om de ontslagvergoeding op te strijken'. In Villa Politica maakte Karin Brouwers (CD&V) dezelfde insinuatie. Minister Dalle zei daarover enkel dat Lembrechts volgens zijn contract recht heeft op zes maanden wedde. Volgens het jaarverslag bedroeg zijn jaarloon 259.058,83 euro bruto in 2018.

Waarom moest Lembrechts weg, en wat nu met Claes?

thumbnail: null
thumbnail: null

Analyse Paul Lembrechts moest opstappen als ceo van de VRT na een conflict met zijn nummer twee, Peter Claes. Maar het is geen evidentie dat die kan blijven.

Wat is het belang van het (geheime) bemiddelingsrapport over de VRT?

Afgelopen maandag werd VRT-ceo Paul Lembrechts door de Vlaamse regering de laan uitgestuurd. © © VRT

Er wordt heel geheimzinnig gedaan over het rapport dat bemiddelaar Fabiaan Van Vreckhem schreef over het conflict aan de top van de VRT. Katia Segers (SP.A) zegt dat het geleid heeft tot het ontslag van VRT-ceo Paul Lembrechts, maar niemand weet wat er precies instaat.

Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, stelde begin januari Fabiaan Van Vreckhem (Accord) aan als bemiddelaar tussen de VRT-ceo Paul Lembrechts en vier leden van zijn directiecomité enerzijds en Peter Claes, de directeur Media & Productie anderzijds.

Lembrechts had na een vertrouwensbreuk en onenigheid over de te volgen strategie bij de besparingen het ontslag van Claes gevraagd. De raad van bestuur, onder impuls van Van den Brande, had dat geweigerd. Afgelopen maandag werd Paul Lembrechts zelf door de Vlaamse regering de laan uitgestuurd.

Volgens Segers zou het rapport van Accord cruciaal moeten zijn geweest in de beslissing om Lembrechts de laan uit te sturen. Omdat het rapport niet ter beschikking gesteld werd van de leden van de raad van bestuur besloot Segers, die lid is van de Mediacommissie, het rapport via Liesbeth Homans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement, op te vragen.

Dalle ontving rapport niet

Van Homans kreeg Segers vanochtend te horen dat ‘de minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) het rapport zelf niet heeft en dat de informatie in het rapport geen impact gehad heeft op de beslissing van de regering’. Alle parlementsleden kregen vanochtend wel de mail doorgestuurd die Van Vreckhem via Van den Brande aan Dalle bezorgd heeft. Daarin staat het volgende:

Mijn collega partner Frank De Mey en mezelf zijn in gesprek getreden met alle betrokkenen en relevante stakeholders conform de opdracht die ons werd gegeven om na te gaan in welke mate het vertrouwen tussen de betrokken leden van het directiecollege kon worden hersteld.

Alle gesprekken zijn ondertussen afgerond en wij moeten U melden dat wij geen mogelijkheid zien om het vertrouwen te herstellen.

Wij zien deze opdracht dan ook als beëindigd.

Wij danken u voor het gestelde vertrouwen.

Segers zegt vanmiddag de minister over deze kwestie te bevragen in het parlement. Er zouden op dit moment maar twee partijen het rapport in hun bezit hebben: Van Vreckhem en de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande. Het rapport zou nog van belang kunnen zijn in de kwestie Claes. Er circuleren geruchten dat het rapport aangeeft dat er problemen zijn met zijn functioneren. Dat is niet bevestigd. Het is aan interim-ceo Leo Hellemans om in de komende weken over zijn lot te beslissen.

'Geen doofpotoperatie'

'Als Personeelsfront van de VRT verzetten wij ons krachtig tegen een doofpotoperatie', reageerden de vakbonden in een persbericht. 'Dit is een vertrouwensbreuk tussen de voorzitter van de Raad van Bestuur en het personeel waarvan hij mee de belangen dient te verdedigen. Wij stellen ons ook ernstige vragen bij een Raad van Bestuur die een dergelijke gang van zaken tolereert. Wij vragen dan ook dat de voorzitter het rapport integraal deelt met CEO Leo Hellemans, minister Dalle, de Raad van Bestuur én een vertrouwenspersoon van het Personeelsfront. De situatie is te ernstig voor politieke spelletjes, spelletjes waarvan de VRT-medewerkers intussen hun buik meer dan vol hebben.'