Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Coronavirus: Peking annuleert nieuwjaarsfeestelijkheden, al drie Chinese steden geïsoleerd

Coronavirus: Peking annuleert nieuwjaarsfeestelijkheden, al drie Chinese steden geïsoleerd
Beeld AFP

De Chinese hoofdstad Peking heeft grootschalige evenementen ter gelegenheid van het Chinese nieuwjaar afgelast. Zo wil het stadsbestuur de verdere verspreiding van het besmettelijke coronavirus tegenhouden. Intussen zijn al drie Chinese steden door de autoriteiten geïsoleerd.

Morgen start de twee weken durende vakantie rond het Chinese nieuwjaar. In Peking zouden in die twee weken honderden duizenden mensen bijeen komen om de feestelijkheden in parken en rond tempels bij te wonen, jaarlijks trekken ze ook veel toeristen. 

Om besmettingen met het Coronavirus te voorkomen, worden alle evenementen echter afgelast. In China zijn tot dusver zeventien mensen aan het virus bezweken, allemaal in de provincie Hubei. 

Omdat honderden miljoenen Chinezen rond het Chinees Nieuwjaar traditioneel de wereld rondreizen, neemt ook de vrees voor een wereldwijde epidemie toe. Besmettelijke patiënten zouden voor een snelle verspreiding van het virus kunnen zorgen, waarschuwen gezondheidsexperts.

3 steden geïsoleerd

In China zelf zijn intussen drie steden door de autoriteiten geïsoleerd. Vanaf middernacht wordt in Huanggang en de naburige stad Ezhou het openbaar vervoer stopgezet. Eerder werd Wuhan, het epicentrum van de ziekte, al afgesloten.

Huanggang ligt zo’n 75 kilometer ten oosten van Wuhan, waar het nieuwe Coronavirus is opgedoken. Er wonen zo’n zeven miljoen mensen. Er zullen in de stad geen bussen of treinen meer in- of uitrijden en de inwoners mogen de stad niet verlaten. Dat geldt ook voor Huanggang, waar een miljoen mensen wonen. In totaal gelden de reisverboden dus voor bijna 20 miljoen mensen.  

Lees nu

China wil uit alle macht vermijden dat er opnieuw iets gebeurt zoals de uitbraak van het Sars-virus.

Het aantal besmettingen van het coronavirus is ondertussen opgelopen tot 620, zo blijkt uit de laatste cijfers die de Chinese nationale televisie liet optekenen.

Volgens actuele berekeningen zijn er echter veel meer mensen met het nieuwe coronavirus besmet. Deskundigen van het Imperial College in London gaan ervan uit dat er op 18 januari in de Chinese stad Wuhan al bij zowat 4.000 mensen symptomen zijn opgetreden, zo blijkt uit een mededeling van het Centrum voor Analyse van Wereldwijde Infectieziekten.

De schatting van de Britse experten is gebaseerd op een rekenmodel. Daarin zijn de in het buitenland vastgestelde infecties gekoppeld aan het aantal vliegtuigpassagiers, de bevolking en een aangenomen incubatietijd van vijf tot zes dagen. 

Het virus, dat 2019-nCoV werd gedoopt, is voor het eerst ontdekt in de stad Wuhan, waar zo’n 11 miljoen mensen wonen. Ondertussen zijn ook in Japan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand en de Verenigde Staten patiënten opgedoken, net als in de Chinese territoria Macau en Hongkong.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt vandaag opnieuw spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe virus. 

Maatregelen in luchthavens

Wereldwijd nemen luchthavens maatregelen om verspreiding van de mysterieuze longziekte tegen te gaan. De Londense luchthaven Heathrow krijgt speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio’s waar het virus heerst. In Rome en Istanboel moeten mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte. Een ziekenwagen brengt mogelijke patiënten meteen naar het ziekenhuis.

Rusland heeft de controle aangescherpt op alle luchthavens en bij alle grensovergangen met China. In Australië krijgen passagiers uit het risicogebied informatie over de symptomen van de ziekte. Mensen die denken dat ze het coronavirus hebben opgelopen krijgen de vraag zich te melden. In de Verenigde Staten zijn er inmiddels op drie luchthavens screenings.

Ook in Afrika, waar China over de jaren heen zijn invloed heeft opgeschroefd en waar Chinese zakenlui en toeristen neerstrijken, nemen landen uiteenlopende maatregelen, van monitoring tot screening. Het gaat onder meer om Congo, Nigeria, Ghana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. 

Noord-Korea zou intussen de grenzen voor buitenlandse toeristen hebben gesloten. 

Maatregelen in luchthavens
Beeld Getty Images
Maatregelen in luchthavens
Beeld Getty Images