Netflix profiteert van coronavirus

De streamingdienst Netflix steeg donderdag op de Amerikaanse beurs 7,24 procent en dat heeft hij deels te danken aan het coronavirus. Doordat veel Chinese bioscopen de deuren sluiten en premières worden uitgesteld, zijn de Chinezen aangewezen op Netflix als ze dit weekend een film willen zien.

Aan de resultaten van Netflix zal de plotse stijging niet liggen. Die waren op zich niet slecht, maar beleggers waren teleurgesteld over de vooruitzichten. Netflix gokt op een afname van het aantal nieuwe abonnees in het komende kwartaal, waarop beleggers het aandeel bijna 2 procent lager duwden.

Maar enkele dagen later kent het aandeel weer een opflakkering. Donderdag ging Netflix 7 procent hoger. Beleggers ontdekten een correlatie met het coronavirus dat China al enkele weken in de ban houdt en ondertussen al 26 doden op zijn geweten heeft.

Bioscopen

Tijdens het weekend van nieuwjaar, dat in China deze zaterdag gevierd wordt, gaan de Chinezen traditioneel massaal naar de cinema. Bioscopen verdienen daar elk jaar ontzettend veel geld aan. De uitbraak van de longziekte komt dus wel erg ongelegen voor de bioscoopsector. Die zou volgens de ticketsite Maoyan 210 miljoen dollar verliezen dit weekend. 70.000 bioscopen zijn gesloten en zeven premières zijn uitgesteld.

Maar zoals de uitdrukking zegt: de ene zijn dood is de andere zijn brood. Netflix kan daar stevig van profiteren. Als de filmgekke Chinezen niet naar de bioscoop kunnen en zelfs eigenlijk niet echt buiten durven, zullen ze dit weekend Netflix moeten aanzetten. En dat nieuws maakt beleggers blij. Donderdag kwam er 7 procent bij, vrijdag is het aandeel ook in stijgende lijn.

Meer