Chinese president Xi Jinping over coronavirus: ‘De situatie is ernstig’

© getty

In China worden steeds meer maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dijken.

De virale longziekte die in China reeds 56 mensen het leven heeft gekost, ‘accelereert’ en plaatst China in een ‘ernstige situatie’. Dit heeft president Xi Jinping zaterdag gezegd.

Het staatshoofd verzekerde dat zijn land ‘de strijd zal winnen’ tegen de nieuwe variant van het coronavirus.

‘Het leven is van het hoogste belang’, zei Xi op een crisisbijeenkomst van de top van de communistische partij (CP). ‘Het is onze verantwoordelijkheid ze (de epidemie) in te dammen en te controleren.’ Alle niveaus van partij en regering moeten de hoogste prioriteit geven aan de strijd tegen het coronavirus, aldus Xi.

De regerende communistische partij heeft een leidende werkgroep op het hoogste niveau in het leven geroepen. Er worden teams gestuurd naar de zwaar getroffen provincie Hubei in het centrum van het land, om de werkzaamheden van daaruit aan te sturen.

De deelnemers aan het crisisberaad van de CP-top hebben de lokale ambtenaren opgeroepen ‘nog meer energieke maatregelen te nemen’ om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen en de patiënten voor een behandeling in ‘gecentraliseerde quarantaine’ te brengen. Alles dient gedaan om de zieken te behandelen, en om de omvang van het ingezette medisch personeel te vergroten.

Sinds eind december zijn honderden mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus 2019-nCoV in de Chinese provincie Hubei, voornamelijk in en rond de stad Wuhan. Het aantal gevallen in China zelf is zaterdagavond naar 1600 gestegen. De dodentol werd bijgesteld naar 56. In de provincie Hubei zijn 54 mensen omgekomen. De eerste twee doden buiten die provincie vielen in Shanghai en in de provincie Henan. Shanghai is de grootste stad van China met ruim 24 miljoen inwoners en ligt ruim 1.000 kilometer van Wuhan. In de stad hebben zeker 40 mensen het virus. De provincie Henan grenst aan Hubei.

Sinds vrijdagavond heeft het virus ook Europa bereikt.

Zaterdagavond werd bekend dat er ook in Canada een geval is vastgesteld en het virus is ook voor het eerst vastgesteld in Australië en Maleisië.

Verder zijn ook in Thailand, Taiwan, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Nepal en de Verenigde Staten mensen met het virus gevonden. Al deze mensen zijn in de Chinese provincie Hubei geweest en de meesten in de stad Wuhan, waar de uitbraak begon.

China verbiedt alle georganiseerde reizen in binnen- en buitenland

De Chinese regering zal georganiseerde reizen in binnen- en buitenland verbieden in een poging om de verspreiding van de mysterieuze longziekte tegen te gaan, zo heeft de staatstelevisie CCTV zaterdag bericht.

Vanaf maandag mogen de Chinese reisbureau’s geen hotelreservaties en groepsreizen meer verkopen.

Peking verbiedt bussen

De autoriteiten in Peking verbieden vanaf zondag alle busverkeer naar en van de Chinese hoofdstad om de verspreiding van de mysterieuze longziekte tegen te gaan, zo heeft de Chinese Volkskrant zaterdag geschreven.

Het zaterdag aangekondigde nieuws kan miljoenen mensen treffen die naar aanleiding van het Chinese nieuwjaar over en weer naar Peking reizen. Traditioneel troepen binnnenlandse toeristen dan ook samen aan het Tiananmenplein en de Chinese Muur.

China: Intussen 56 miljoen mensen afgesloten van de buitenwereld

China heeft zaterdag extra maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor stijgt het aantal mensen dat in quarantaine is geplaatst tot liefst 56 miljoen.

In de provincie Hubei, het epicentrum van het virus, hebben de autoriteiten besloten om nog eens vijf steden onder quarantaine te plaatsen. Dat brengt het totale aantal steden dat is afgesloten van de buitenwereld op achttien. Het openbaar vervoer naar die agglomeraties is lamgelegd, en de afritten van de snelwegen zijn gesloten.

China heeft ook nationale maatregelen aangekondigd om het virus op te sporen in treinen, bussen en vliegtuigen. Er worden inspectiepunten ingericht en alle passagiers met symptomen zullen onmiddellijk overgebracht worden naar een medisch centrum, zo heeft de nationale gezondheidscommissie meegedeeld. De dodentol door het coronavirus is intussen gestegen tot 41. Het aantal mensen bij wie in het land het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is gestegen naar 1.300.

Autoverkeer in Wuhan aan banden gelegd

In de Chinese grootstad Wuhan zal vanaf zaterdagnacht lokale tijd (17.00 uur Belgische tijd) een verkeersverbod ingevoerd worden. Die nieuwe maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus hebben de lokale autoriteiten zaterdag afgekondigd. Enkel het echt noodzakelijke verkeer mag er nog rijden.

Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners, is de facto in quarantaine geplaatst sinds donderdag.

China bouwt in 10 dagen tijd nieuw ziekenhuis tegen virus

China zet ondertussen alle zeilen bij en is vrijdag in Wuhan gestart met de bouw van een ziekenhuis dat binnen tien dagen duizend patiënten moet opvangen die met het coronavirus zijn besmet.

Op televisiebeelden waren tientallen werfmachines zichtbaar die het terrein voorbereiden voor het ziekenhuis. Het ziekenhuis moet in een recordtijd worden gebouwd en zal 25.000 vierkante meter beslaan, met een capaciteit van 1.000 bedden.

Op 3 februari moet het de deuren open, aldus het agentschap Xinhua. Het ziekenhuis ontvangt uitsluitend patiënten met het coronavirus.

De bouw van het ziekenhuis in Wuhan.
De bouw van het ziekenhuis in Wuhan.© getty

Volgens het agentschap zal het nieuwe ziekenhuis tegemoet komen aan het tekort aan medische middelen. In de ziekenhuizen die de patiënten moesten opvangen, is er een tekort aan bedden. ‘We hebben alle arbeiders die nog in Wuhan waren, gemobiliseerd om in roterende ploegen te werken, om de bouwwerkzaamheden 24 uur op 24 te verzekeren’, aldus Zhang Chongxi, hoofd van het bouwbedrijf Wuhan Construction.

Volgens Xinhua zal het nieuwe ziekenhuis uit prefab-gebouwen opgetrokken worden, zoals eerder al gebeurde bij de SARS-epidemie in 2003.

Nog in Wuhan is ook het leger ingezet. De logistieke afdeling van de militaire commissie neemt de leiding over de ‘gezamenlijke controlewerkzaamheden’, aldus de Chinese staatstelevisie.

Ook is het medische personeel van het leger gemobiliseerd voor de strijd tegen het virus.

Gevolgen voor toerisme

Het virus heeft ook gevolgen voor de toegang tot de Chinese Muur. Het deel van Juyingguan, op een zestigtal kilometer ten noorden van Peking, is gesloten. Voor het deel van Simatai (op ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad) zijn de festiviteiten in de tempel geschrapt. Toeristen moeten in het dorp Gubai hun temperatuur laten opmeten.

In Peking werd vrijdag ook het nationaal stadion, het ‘vogelneststadion’ gesloten. Het werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008. De Ming-graven en het Pagodenbos zullen vanaf zaterdag niet meer toegankelijk zijn.

De Chinese reisbureaus moeten daarnaast de verkoop van binnen- en buitenlandse pakketreizen stoppen. Dat hebben de Chinese autoriteiten beslist.

De Chinese Muur
De Chinese Muur© Getty

Het coronavirus zal een aanzienlijke impact hebben op de mondiale toerismesector, want de Chinese toeristen vormen de grootste groep van buitenlandse reizigers ter wereld. Ze gaven in 2018 130 miljard dollar (zowat 118 miljard euro) uit in het buitenland.

Visit.brussels verwacht een grote impact, ‘omdat de Chinese markt een van de sterkst stijgende groepen is wat het Brussels toerisme betreft’, aldus een woordvoerder. Voor Vlaanderen is China op dit moment qua volume pas de 9de markt, maar natuurlijk wel een snel groeiende, zo is bij Toerisme Vlaanderen vernomen.

Buitenlandse Zaken wijzigt reisadvies

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangepast. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Buitenlandse Zaken raadt aan om een arts te raadplegen indien mensen de stad Wuhan en diens omgeving hebben bezocht, of er momenteel zijn, en klachten ondervinden aan de luchtwegen of koorts hebben. In de rest van China kan veilig gereisd worden, zo luidt de update.

Buitenlandse Zaken haalt daarnaast enkele preventiemaatregelen aan voor reizigers naar China, die door de Chinese gezondheidsdienst werden aangeraden. Zo moeten dierenmarkten, levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen vermeden worden. Hygiënemaatregelen zijn ook belangrijk, zoals de handen goed wassen en een mondmasker dragen op plaatsen met veel mensen dicht op elkaar.

Buitenlandse Zaken wijzigt reisadvies

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangepast. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Buitenlandse Zaken raadt aan om een arts te raadplegen indien mensen de stad Wuhan en diens omgeving hebben bezocht, of er momenteel zijn, en klachten ondervinden aan de luchtwegen of koorts hebben. In de rest van China kan veilig gereisd worden, zo luidt de update.

Buitenlandse Zaken haalt daarnaast enkele preventiemaatregelen aan voor reizigers naar China, die door de Chinese gezondheidsdienst werden aangeraden. Zo moeten dierenmarkten, levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen vermeden worden. Hygiënemaatregelen zijn ook belangrijk, zoals de handen goed wassen en een mondmasker dragen op plaatsen met veel mensen dicht op elkaar.

Partner Content