Dit verandert op 1 februari: NMBS en De Lijn verhogen tarieven, alcoholverbod in voetgangerszone ...

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Reizen met de trein zal vanaf 1 februari iets duurder worden. Onder meer de prijzen van de standaard- en weekendbiljetten gaan omhoog. Aan de prijzen van de vrijetijdsproducten voor jongeren verandert er niets.

De prijs van het standaard- en weekendbiljet gaat gemiddeld met 1,53 procent omhoog. De prijzen van de woon-werkabonnementen, de schoolabonnementen en de afgeleide producten van de abonnementen (zoals de Campuskaart) stijgen dan weer met 2,87 procent. De gemiddelde prijsaanpassing voor alle andere producten, buiten de abonnementen, bedraagt 1,87 procent.

De prijs van de Key Card - voor korte afstanden binnen een bepaalde zone - en het seniorenbiljet wordt met respectievelijk 30 en 20 cent per traject aangepast.

De NMBS wil zich in haar strategie naar eigen zeggen blijven richten op het aantrekkelijker maken van de trein voor vrijetijdsreizigers. Daarom blijven de prijzen van de vrijetijdsproducten voor jongeren ongewijzigd. Het gaat dan om de Go Pass 1, Go Pass 10 en Go Unlimited, een vrij traject voor jongeren tot 26 jaar. Senioren mogen vanaf februari ook tijdens alle weekends van de zomervakantie gebruikmaken van hun voordelige seniorenbiljet. Voorts blijft ook de prijs van de Rail Pass ongewijzigd.

Sms-ticket De Lijn 18 procent duurder

Ook De Lijn verandert zijn tarieven op 1 februari. Het gaat in de meeste gevallen om beperkte prijsverhogingen, en een enkele rit met een klassiek biljet wordt zelfs goedkoper. De prijs van het populaire sms-ticket stijgt wel met 18 procent.

Het sms-ticket zal vanaf februari niet langer 2,25 euro maar wel 2,65 euro kosten (inclusief operatorkost van 0,15 euro). Wie een smartphone heeft, is veel goedkoper af met een m-ticket via een app. De prijs daarvan blijft 1,8 euro.

Ook een groepsticket voor tien of meer personen wordt fors duurder: van 1,30 euro per rit naar 1,60 euro per rit (+23%). De dagpas zal dan weer zowel op kaart als digitaal 7,5 euro kosten. Momenteel is dat in de app nog 6 euro, en via de verkooppunten 7 euro.

De prijs van de tienrittenkaarten blijft onveranderd: 16 euro op een kaartje of 15 euro via de smartphone. Een biljet voor een enkele rit in voorverkoop wordt zelfs goedkoper: van 3 naar 2,5 euro. Dat ticket bij de chauffeur kopen met cash kan nog tot 1 juli, maar dan kost de rit wel nog 3 euro.

De abonnementen tot slot worden ook wat duurder, behalve de maandabonnementen. Een Omnipas, een abonnement voor 25- tot 64-jarigen, gaat bijvoorbeeld van 319 naar 329 euro per jaar. Het abonnement voor 65-plussers zal 55 euro in plaats van 54 euro per jaar kosten.

De Lijn schaft reserveringsplicht voor rolstoelgebruikers af

Rolstoelgebruikers die met een bus of tram van De Lijn op stap willen gaan, moeten vanaf 1 februari hun reis niet langer op voorhand reserveren. Ze kunnen wel alleen op- en afstappen aan rolstoeltoegankelijke haltes, en de rolstoelplaats op het voertuig moet nog vrij zijn.

Volgens De Lijn is ruim een derde van de circa 36.000 haltes rolstoeltoegankelijk. Of dat het geval is, kan de reiziger online checken. Ook aanmelden via de belbuscentrale blijft mogelijk.

Rolstoelgebruikers konden tot nu toe op een zestigtal bus- en tramlijnen van De Lijn al op- en afstappen zonder reservatie. Maar op andere lijnen moeten ze nog vaak minstens 24 uur vooraf een plaats reserveren op een specifieke busrit. Die laatste procedure was wat achterhaald, gaf men bij De Lijn toe. Dat komt omdat gebruikers intussen zelf kunnen opzoeken of de haltes die ze willen gebruiken rolstoeltoegankelijk zijn en omdat ook het grootste deel van de bussen en trams intussen aangepast is voor rolstoelen.

Stad Brussel voert alcoholverbod in voetgangerszone in

De stad Brussel voert op 1 februari in de voetgangerszone een alcoholverbod in. Tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends wordt het openbaar nuttigen van alcohol verboden. Het gaat om een testperiode van zes maanden, waarna de maatregel geëvalueerd wordt.

De consumptie van alcoholische dranken op openbare plaatsen, in welke hoeveelheid dan ook, wordt verboden binnen een perimeter die grotendeels de Brusselse voetgangerszone rond de Beurs omvat. De perimeter loopt van het Fontainasplein tot aan het De Brouckèreplein en omvat zo de volledige Anspachlaan. De zijstraten van de Anspachlaan en de parallelle Kleerkopersstraat en de Zuidstraat behoren net zoals het Muntplein ook tot de perimeter.

De gemeenteraad gaf in december vorig jaar zijn toestemming voor het alcoholverbod, naar aanleiding van een groot aantal klachten rond geluidsoverlast, onreinheid en inbreuken op de openbare veiligheid zoals vandalisme en diefstallen. De feiten werden veelal toegeschreven aan dronken mensen die zich in de voetgangerszone bevinden.

Er zullen wel enkele uitzonderingen zijn op het verbod. Het nuttigen van alcohol blijft toegestaan op de door de stad vergunde terrassen en tijdens alle commerciële, feestelijke of sportevenementen die toegestaan of georganiseerd worden door de stad.

Wie betrapt wordt, zal zijn alcoholische dranken moeten afgeven en wordt bestraft met een boete van 350 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen