Direct naar artikelinhoud
Milieubescherming

Vlinderbeschermer van Mexico dood gevonden in regenton, twee weken na verdwijning

Vlinderman Homero Gomez.Beeld .

Milieuactivist Homero Gomez stond in Mexico bekend als ‘de vlinderman’. Twee weken na zijn plotselinge verdwijning is zijn lichaam gevonden in een watertank. Het Mexicaanse gerecht onderzoekt of de man, die zich al jaren met grote overgave inzette voor bescherming van de monarchvlinder, uit de weg is geruimd door illegale houtkappers.

‘Tragisch’, zo reageerde de Britse onderminister voor Milieu Zac Goldsmith donderdag in een tweet op de vondst van het lichaam van de 50-jarige Gomez in de zuidwestelijke deelstaat Michoacan. Goldsmith: ‘Een van de helden van de natuur. Rust zacht.’ Op Twitter werden uitgebreid de video’s gedeeld waarmee de activist bekend werd: Gomez  liet zich dan omringen door honderden van de oranje-zwarte vlinders die elk jaar zo’n 5.000 kilometer afleggen om in Mexico te overwinteren.

Kort voor de vlinderbeschermer op 13 januari van de aardbodem verdween, luidde hij in interviews nog de noodklok over het gevaar dat illegale houtkappers vormden voor de vlinders. Miljoenen monarchvlinders, afkomstig uit het oosten van Canada en de VS, nestelen zich vanaf oktober in het bergachtig gebied van onder andere Michoacan. Ze nestelen zich in de sparren-en dennenbomen om te overwinteren. In maart trekken grote groepen weer terug naar hun leefgebied in Noord-Amerika.

Gomez leidde een toevluchtsoord voor vlinders in een natuurreservaat dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. ‘Het is een flink gevecht geweest om het allemaal te behouden’, zei hij in december vorig jaar in het stadje Rosario tegen de Washington Post over zijn strijd om de bossen te beschermen. ‘Het is niet makkelijk geweest.’ Een dag voor hij verdween publiceerde de vlinderliefhebber nog een video waarin hij het publiek opriep het reservaat te bezoeken.

Twitter bericht wordt geladen...

Bedreiging

Direct na de verdwijning wees de mensenrechtencommissie van Michoacan al richting illegale houtkappers als de mogelijke daders. ‘Hij begon een bedreiging te vormen voor hun belangen’, aldus Mayte Cardona van de commissie. Nadat de commissie alarm had geslagen, begonnen de lokale autoriteiten een grootschalig onderzoek. Een week later kreeg de zaak een verrassende wending toen het Openbaar Ministerie 53 agenten uit twee stadjes ondervroeg. Vermoed werd dat ze meer wisten over de vermissing van Gomez, maar het leidde niet tot een doorbraak.

Op woensdag kwam uiteindelijk het bericht dat zijn lijk was gevonden in het plaatsje Ocampo, in een ton die werd gebruikt om regenwater op te vangen. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Volgens het OM zijn er geen sporen gevonden dat Gomez was mishandeld of gemarteld. Als hij werd vermoord, komt Gomez op de lijst van duizenden burgers die elk jaar in Mexico omkomen bij het geweld van drugsbendes en andere criminelen. Vorig jaar waren er maar liefst ruim 34.000 moorden.

‘Dit is behoorlijk deprimerend nieuws’, aldus de Mexicaanse journalist José Díaz-Briseño. Hij plaatste op Twitter een van de filmpjes waarin is te zien hoe monarchvlinders in alle richtingen vliegen terwijl Gomez een vurig pleidooi houdt voor hun bescherming. ‘Zijn video’s waren fascinerend.’