Sociale tarieven elektriciteit: "regering laat half miljoen mensen in kou staan"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door geen werk te maken van een nieuw sociaal tarief laat de regering een half miljoen mensen in de kou staan. Dat zegt Groen-kamerlid Tinne Van der Straeten. De sociale tarieven voor elektriciteit gaan morgen voor het eerst sinds anderhalf jaar weer omhoog, met 8 procent. De tarieven waren door de regering bevroren, om een forse prijsschok begin vorig jaar tegen te gaan. Volgens Van der Straeten gaan concreet 438.000 mensen - uit de meest kwetsbare gezinnen - te maken krijgen met een stijging van de stroomfactuur.

De regering heeft nagelaten werk te maken van een nieuw sociaal tarief, die de grootste schokken uitvlakt, vindt Van der Straeten. "De regering en de Creg moeten samen verantwoordelijkheid nemen", vindt het Groen-kamerlid. In afwachting van zo'n nieuw sociaal tarief, zo vraagt ze, moet de regering het sociaal tarief opnieuw bevriezen.

De sociale tarieven voor aardgas dalen evenwel vanaf februari, met 12 procent. Het gaat om de tweede daling op rij: de zes maanden daarvoor was er al een daling met 10 procent.

De sociale tarieven zijn de laagste tarieven op de markt. Ze worden toegekend aan personen of gezinnen die genieten van bepaalde tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld personen met een handicap of mensen met een leefloon. Het gaat om vele tienduizenden gezinnen: 9 procent van de huishoudens geniet een sociaal tarief.

bron: Belga