Direct naar artikelinhoud
DM ChatCoronavirus

‘Zijn er eigenlijk ook al patiënten genezen?’ Deze professor beantwoordt uw vragen over het coronavirus

Professor Erika Vlieghe is diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde in het UZA.Beeld Dries Vermeulen

De WHO heeft de uitbraak van het coronavirus uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Moeten we ons ook in België zorgen maken? En wat kan u doen om een besmetting te voorkomen? Professor Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen beantwoordt uw vragen.

Live

  1. Einde

    We sluiten deze DM Chat af. Heel veel dank voor alle boeiende vragen. We bedanken ook professor Erika Vlieghe voor de verhelderende antwoorden.

    Al het meest recente nieuws rond het coronavirus leest u in onze liveblog.

    We spraken professor Vlieghe eerder deze week in onderstaande video: ‘De meeste mensen doorstaan het coronavirus op eigen kracht.’

  2. Hoe gevaarlijk is het virus voor baby’s?

    Hoe reageren babys op het virus? – Tom, Maaseik

    Op dit moment zijn er nog maar bitter weinig gegevens over kinderen, de eerste golf van de epidemie leek vooral mensen van middelbare leeftijd en ouderen te treffen.

    We vermoeden dat er onder de geïnfecteerde kinderen veel ‘milde’ gevallen zullen zitten, maar daarover hebben we nog niet veel cijfers om dat echt hard te maken.

    Wordt vervolgd…

    Beeld Getty Images
  3. 14 dagen in quarantaine

    Wat met mensen die gevlucht zijn uit Wuhan vóór de quarantaine een paar dagen geleden?  Anoniem

    Tijdens de quarantaine zullen de mensen die terugkeren uit Wuhan van nabij worden opgevolgd tot ze 14 dagen terug zijn. We vermoeden dat het risico op ziek worden het grootst is tijdens de eerste 7 dagen, maar veiligheidshalve behouden we de duur van 14 dagen voor opvolging van nabij.

  4. Is er een verband met resistente bacteriën?

    Is er een verband tussen resistente bacteriën en het coronavirus? Kunnen de bacteriën zich bijvoorbeeld anders gaan gedragen bij een coronabesmetting?  Johan C., Dessel

    Op dit moment hebben we geen gegevens of patiënten die gekoloniseerd zijn met resistente bacteriën, ook meer vatbaar zijn voor dit virus.

    Wel is het zo dat mensen die erg ziek zijn van dit virus en op intensieve zorgen worden opgenomen voor ademhalingsondersteuning (beademing), een verhoogd risico hebben op een bijbesmetting met (ziekenhuis)bacteriën. Heel vaak, en zeker ook in China, zijn dat resistente bacteriën. Zo’n bijbesmetting kan helaas levensbedreigend zijn, want erg moeilijk te behandelen.

  5. Hoe lang blijven patiënten besmettelijk?

    Als ik een besmetting overleef, blijft het virus dan in mij aanwezig of wordt het vernietigd? Tot wanneer ben ik dan een gevaar voor de mensen om me heen? – Jef Leunis, Indonesië

    Na herstel van een virale infectie kan je voor een aantal dagen (of weken) het virus uitscheiden. Of en hoe dat gebeurt bij deze infectie, weten we nog niet heel goed, en ook niet hoe besmettelijk je dan nog bent voor je omgeving. Patiënten worden in principe pas uit isolatie gelaten wanneer de test op een keelwisser tot tweemaal toe negatief is en er geen klachten meer zijn.

    Ontsmetting van een vliegtuig in Thailand.Beeld Photo News
  6. Waarom zoveel zenuwachtigheid?

    Het virus is statistisch gezien minder dodelijk dan de gewone griep. Waarom is er dan zoveel zenuwachtigheid? – Beau, Oostende

    De wereldwijde ongerustheid over dit virus heeft te maken met een aantal zaken:

    1. Het is een nieuw virus, waarvan we nog heel veel niet weten. Onbekend is altijd een beetje griezelig, want we kunnen minder varen op onze ervaring.

    2. Het is een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt. Dergelijke virussen kunnen zich snel verspreiden, en zijn moeilijker te stoppen dan bijvoorbeeld maagdarminfecties vanuit besmet voedsel. Het grote aantal zieke mensen zorgt hoe dan ook voor een overbelasting van het gezondheidssysteem, zelfs al hebben niet alle mensen deze infectie. Ook voor andere ziektes (bv. griep) is er minder plaats en capaciteit in de hospitalen nu.

    3. Het totaalplaatje van de ziekte en ernst van dit virus is nog niet 100 procent helder. Het is dus wel mogelijk dat het sterftecijfer van deze ziekte naar boven (of beneden) moet worden bijgesteld.

  7. Hoe zie je het verschil met griep?

    Hoe kan men het onderscheid maken tussen een griep en een besmetting met het coronavirus? – Werner Hooge, Iddergem

    Op basis van de lichamelijke klachten is dat onderscheid heel moeilijk te maken. Daarom doen we voor beide ziekten een test bij mensen die griepale klachten (hoest, koorts, spierpijn…) krijgen tijdens de eerste 14 dagen na hun terugkeer uit China.

  8. Wat bij een terugkeer uit China?

    Mijn vrouw is momenteel in Jilin, in het noorden van China. Ze komt volgende donderdag terug van Changchun, via Beijing naar Zaventem. Zou ze bij aankomst in quarantaine moeten? – Ronny Demin, Ingelmunster

    Neen, er is geen quarantaine voorzien voor de algemene reizigers die uit China terugkomen. Het noordoosten is momenteel ook zeer weinig getroffen door de epidemie.

    Wel is het raadzaam voor uw vrouw om sowieso haar gezondheid extra in de gaten te houden, en bij ziekte in de eerste 14 dagen toch de huisarts (telefonisch) te contacteren. In die eerste 14 dagen lijkt het ook verstandig om geen contact te hebben met kwetsbare personen, zoals hoogbejaarden, of mensen met een zwak immuunsysteem.

    Beeld Photo News
  9. Chinees restaurant

    Wij hebben vanavond een etentje in een door Chinezen gerund restaurant in Antwerpen. Is het aan te raden daar nu te gaan eten? – Anne Devroe, Antwerpen

    We hebben op dit moment geen aanwijzingen dat dit coronavirus via goed doorbakken, in België bereid voedsel wordt overgedragen. We moeten er erg over waken om niet elke persoon met Chinese of Aziatische roots als ‘besmettelijk’ te beschouwen.

    Als de uitbaters van het restaurant niet recent uit China teruggekomen zijn, lijkt het risico dat u via dit restaurantbezoek besmet raakt met het coronavirus extreem klein. Ik zou me dus hierover niet te veel zorgen maken en gewoon gaan eten zoals u gepland had. De eigenaars zullen u dankbaar zijn. ;-)

  10. Beperkte testcapaciteit

    Het aantal gevallen in China neemt lineair toe. Is dat niet vreemd? Verwachten we geen exponentiële groei? Zou dit niet te wijten kunnen zijn aan de beperkte testcapaciteit in de labo’s? – Dieter, Gent

    De toename van het aantal gevallen was de afgelopen week toch eerder exponentieel dan lineair van karakter. De laatste dagen zien we inderdaad een afvlakking van de steile curve. Dit heeft vermoedelijk inderdaad te maken met een ‘verzadiging’ van de laboratoriumcapaciteit, waarbij men voorrang geeft aan het testen van meer zieke patiënten.

    Chinese arbeiders bouwen in ijltempo een nieuw ziekenhuis in Wuhan.Beeld Photo News
  11. ‘We zullen patiënten behandelen zoals bij andere virale infecties’

    Als het coronavirus hier zou opduiken, is het dan raadzaam om immuunbevorderende supplementen te nemen, zoals vitamine D, zink, vitamine C...? – Christophe Roels, Kontich

    Op dit moment hebben we helemaal geen wetenschappelijk bewijs over het beschermend effect van enig middel of medicijn tegen infectie met dit coronavirus.

    Mensen bij wie we hier de infectie vaststellen, zullen wij behandelen zoals bij vele andere virale infecties: rust en laten uitzieken, en bij meer ernstige ziekte ondersteuning van de organen tot het immuunsysteem dit virus heeft overwonnen. Er loopt wel onderzoek met antivirale medicatie, dus zodra daar gunstig nieuws uit naar voren komt, zouden we deze middelen ook kunnen inzetten.

  12. Zijn Belgische studenten in China veilig?

    Is het nu veilig voor Belgische studenten om op een universiteit in een andere provincie dan Hubei (bijvoorbeeld Shaanxi) te blijven? – Nady Soetaerts, Borgerhout

    Hoewel de provincie Hubei op dit moment het ‘epicentrum’ van deze epidemie is, weten we nog niet goed hoe een en ander zal evolueren in andere grote steden en provincies. Daarom lijkt het ons raadzaam om alle niet-noodzakelijke reizen naar China uit te stellen tot latere datum. Dat is ook het advies van het ministerie voor Buitenlandse zaken.

    De belangrijkste reden voor dit advies is niet louter het risico op besmetting met 2019-nCoV, maar ook het onvoorspelbare karakter van de epidemie en het daarmee gepaard gaande risico op sociale ontwrichting in de getroffen gebieden, waaronder moeilijkheden om medische behandeling te krijgen als ziekenhuizen overstelpt worden door 2019-nCoV-patiënten. Bovendien kunnen ginds plots extra quarantainemaatregelen opgelegd worden die het onmogelijk maken om naar huis terug te keren.

    Beeld AFP
  13. Moet bezoek uit China uitgesteld worden?

    Eind februari komen twee Chinese experts naar België om hier een week advies te verlenen voor een professioneel project. Is het momenteel verantwoord om hen te laten komen? Of stellen we hun bezoek beter een tijdje uit tot de situatie opnieuw onder controle is? – Veerle, Veurne

    De WHO heeft geen reisbeperkingen voor Chinese burgers uitgevaardigd (al heeft de Chinese overheid dat wel gedaan), en de Belgische regering heeft ook geen inreisbeperkingen voor hen uitgevaardigd. Dat betekent dat er geen beperkingen zijn voor professionele bezoekers uit China.

    Internationale reizen kunnen echter extra risicos met zich meebrengen voor de reizigers en de mensen met wie ze in contact komen. Daarom kan het als beschermende maatregel voor reizigers en de gemeenschap verstandig zijn om met Chinese collegas geval per geval de mogelijkheden te bespreken om geplande reizen uit te stellen totdat de epidemie wereldwijd onder controle is.

    Als er toch een bezoek doorgaat, is ons advies om aan alle Chinese bezoekers te vragen om hun gezondheid nauwlettend in de gaten te houden door hun temperatuur te meten en te letten op andere mogelijke symptomen gedurende de eerste 14 dagen na hun vertrek uit China. Breng hen (telefonisch) in contact met een huisarts bij lichamelijke klachten. Deze kan dan bekijken of het noodzakelijk is dat ze getest worden, en dat mee helpen organiseren.

  14. Pakjes uit China

    Kan het virus in een pakje uit China zitten, als iemand er bijvoorbeeld in heeft geniesd? – Ellen Vervoort, Putte

    Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton of verpakkingsmateriaal. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dat voor dit nieuwe coronavirus anders is.

  15. ‘Mondmasker is zinloos als je niet ziek bent’

    Kunnen we ons in België voorbereiden op het virus? Alle mondmaskers zijn intussen ook hier in de stad uitverkocht. – Jade, Leuven

    Alle nuttige informatie hierover kan u vinden op de website van de FOD Volksgezondheid.

    Het is overigens niet zinvol om met een maskertje rond te lopen als je zelf niet ziek bent. Goede handhygiëne daarentegen kan wél helpen om niet ziek te worden, omdat de speekseldruppeltjes van hoestende mensen vaak via onze handen op onze slijmvliezen terechtkomen.

    Beeld REUTERS
  16. ‘Als u uw reis kan annuleren, doe dat dan’

    Denkt u ook dat het virus volgende week zal pieken en daarna zal afnemen? Liegen de Chinezen om paniek te voorkomen? Wij vertrekken op 5 april naar Hongkong, Japan en China (Shanghai), en we twijfelen om de boel te annuleren omdat we denken dat de situatie veel erger is dan wordt meegedeeld. – Caren, Aalst

    Het is op dit moment nog erg moeilijk om de evolutie van deze epidemie in te schatten, niet alleen in China maar ook in de landen errond en elders in de wereld.

    Op dit moment zit het ‘epicentrum’ van deze epidemie nog in Wuhan en in de provincie Hubei, maar we gaan van zeer nabij moeten opvolgen hoe de epidemie zich ontwikkelt of afgeremd wordt in andere provincies en grote steden (bv. Shanghai, Hongkong, Beijing).

    Als u in de mogelijkheid bent om te annuleren, dan zou ik u aanraden dat te doen. Niet per se omwille van het risico om ziek te worden (de ziekte op zich kan ook zeer mild verlopen), maar omdat het gezondheidssysteem op vele plaatsen enorm overbevraagd is. Mocht u bijvoorbeeld toevallig een ander gezondheidsprobleem hebben (zoals een ongeval), dan zou dat ook allemaal veel moeilijker kunnen verlopen. Bovendien kan een grote epidemie, zoals nu in Wuhan, het dagelijkse leven grondig verstoren.

    Het ministerie voor Buitenlandse Zaken raadt formeel alle reizen naar de provincie Hubei tijdelijk af, en raadt daarnaast aan om niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies (uitgezonderd Hongkong) uit te stellen.

    Beeld Photo News
  17. Zijn er al patiënten genezen?

    Iedereen heeft het altijd over het aantal zieken en het aantal doden, maar zijn er ook mensen die reeds genezen verklaard zijn? – Jean-Marie Vandeweghe, Gent

    De gegevens over patiënten komen maar met mondjesmaat binnen, maar uiteraard zijn er ook al een heleboel mensen genezen, of zelfs nooit in het ziekenhuis geweest. Zo weten we bijvoorbeeld over de eerste 41 gepubliceerde gevallen, die zich tussen 16 december en 2 januari aanboden in het hospitaal, dat op 22 januari al 68 procent van die groep mensen terug thuis was.

    Patiënten mochten met ontslag uit het hospitaal zodra ze geen koorts meer hadden, het longbeeld op de foto’s verbeterd was en het virus niet meer werd teruggevonden.

  18. Moeten we onze reis uitstellen?

    Wij gaan volgende week naar het noorden van Thailand. Mijn vrouw kreeg tot eind augustus chemotherapie voor borstkanker. De behandeling en operatie zijn goed verlopen. Moeten wij bijkomende maatregelen nemen? – Claude De Huyvetter, Oostende

    De situatie in Thailand is op dit moment erg onzeker, en de luchthaven van Bangkok is een van de grootste knooppunten voor passagiers die reizen in Azië en Oceanië. Reizen naar en in Thailand vormt zeker een verhoogd risico op infectie op dit ogenblik. Zelfs al is de periode van de behandeling vijf maanden geleden, dan beschouwen we uw echtgenote toch nog als mogelijk extra kwetsbaar. Ik zou u adviseren deze reis uit te stellen.

  19. Start

    Goedemiddag, we gaan zo meteen van start met deze DM Chat. U kan rustig meelezen of zelf een vraag stellen via het formulier onderaan deze pagina.

    Al het meest recente nieuws rond het coronavirus leest u in onze liveblog.

    We spraken professor Erika Vlieghe eerder deze week in onderstaande video‘De meeste mensen doorstaan het coronavirus op eigen kracht.’

Ziet u geen formulier? Klik dan hier.