‘Dr. Copper’ ligt op intensieve zorgen

De prijs van koper daalt nu al twaalf dagen op rij en noteert in Londen op zijn laagste niveau sinds oktober.

Koper wordt op de financiële markten vaak ‘Dr. Copper’ genoemd omdat het als een voorspeller wordt gezien van toekomstige economische trends. Koper zit in nagenoeg alle producten – van vliegtuigen tot smartphones. Naast olie is koper een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld. Volgens analisten is de aanhoudende daling van koper een belangrijk waarschuwingssignaal voor de globale economie. 

Waarom daalt de prijs van koper?

Niet enkel de prijs van koper, maar die van olie en andere grondstoffen blijft dalen, zoals blijkt uit de Bloomberg Industrial Metals Subindex. Dat is een gevolg van het uitbreken van het coronavirus in China, ’s werelds grootste invoerder van grondstoffen. Fabrieken in China zijn momenteel gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar, maar duidelijkheid over de herneming van de activiteiten is er vanwege het virus nog niet. Analisten denken dat de Chinese overheid van de epidemie gebruik zou kunnen maken om verlieslatende fabrieken niet opnieuw te openen, vanwege het toenemende aantal faillissementen in het land.

Dollar blijft duur

Ook de sterke dollar weegt op de grondstoffen. Koper noteert in Amerikaanse dollar. Dat betekent dat een sterke dollar het metaal duurder maakt voor buitenlandse investeerders.

Koper: een goede indicator voor de gezondheid van de economie

De marktprijzen voor grondstoffen vormen traditioneel een goede indicator voor de gezondheid van een nationale economie. Koper speelt daarbij een hoofdrol omdat het niet enkel een inzicht biedt in de economie van een individueel land, maar het metaal ook een beeld geeft van de gezondheid van de volledige wereldeconomie. De lage koperprijzen lieten 11 jaar geleden dan ook toe om de wereldwijde economische crisis te voorspellen.

Toch stellen sommigen dat de band tussen koper en de gezondheid van de economie is verdwenen. Zo is in de Verenigde Staten nog steeds sprake van een groeiende economie, terwijl de koperprijzen met een sterke daling worden geconfronteerd.

Verder is niet iedereen negatief over de toekomst van de koperprijs. Vooral omdat de rol van het metaal in een steeds meer CO2-vrije economie een hoofdrol zal spelen. In een windturbine die stroom levert voor 500 gezinnen zit drie ton koper verwerkt. Verder zit koper ook in motoren, batterijen en laadpalen voor elektrische wagens. De voorbije jaren is ook het aantal grote mijnen gedaald die hoogwaardig koper produceren. Allemaal indicatoren die de koperprijs op termijn opnieuw omhoog moeten sturen.

Meer