Bespaar op uw energiefactuur door zachte winter en lage gasprijzen

Door de milde temperaturen verbruiken de gezinnen minder aardgas. De zachte winter en de lage gasprijzen zorgen ervoor dat het nu het ideale moment is om van leverancier te veranderen.

De keren dat het kwik in Vlaanderen deze winter onder nul is gegaan, is op één hand te tellen. De maand december was trouwens één van de tien warmste maanden sinds 1901. Door de zachte temperaturen ligt de aardgasfactuur voor een gemiddeld gezin tot 50 euro lager, volgens stroomproducent Eneco.

Dalende prijzen

Er is niet alleen de zachte winter met een dito lager verbruik, er is tegelijk een groot aanbod van gas. En ook dat drukt de prijzen. Er zijn verschillende oorzaken.

Door een overaanbod aan schaliegas op de Amerikaanse markt worden er massaal schepen met het – zeer milieuonvriendelijke – energieproduct richting Europa gestuurd.

Ook Rusland en Oekraïne bereikten eind vorig jaar een handelsakkoord over de toevoer van Russisch gas door Oekraïne naar Europa. 

Veranderen van energieleverancier

Kortom, een groot aanbod van gas, en een kleine vraag door de zachte winter. Dat maakt dat de groothandelsprijzen 25 procent lager liggen dan een jaar geleden.

Op momenten dat de internationale gasprijzen zo laag liggen is het volgens de Vlaamse energieregulator Vreg altijd interessant om van energieleverancier te veranderen, of uw contract te heronderhandelen.

Meer