Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Politie schiet man met mes neer in Londen, één slachtoffer in levensgevaar

Politie schiet man met mes neer in Londen, één slachtoffer in levensgevaar
Beeld Twitter

In Londen heeft een man volgens de politie verscheidene voorbijgangers neergestoken in een drukke winkelstraat. Een van de slachtoffers verkeert in levensgevaar. De dader werd volgens de krant The Telegraph door politieagenten doodgeschoten. Het voorval deed zich in het zuiden van de Britse hoofdstad voor.

De dader sloeg omstreeks 14.30 uur toe voor de deur van een supermarkt in Streatham, niet zo ver van de wijk Croydon. Volgens de Engelse media werd onder meer een vrouw op een fiets in de rug gestoken. Beelden op sociale media van de plaats van het incident tonen politievoertuigen en ambulances, waarboven een helikopter cirkelt. Scotland Yard riep op de zone te vermijden. De politie gaat van een terroristische achtergrond uit.

Volgens de Metropolitan Police raakten drie mensen gewond bij de aanval. Eén van hen verkeert in levensgevaar. Een tweede slachtoffer liep lichte verwondingen op en werd op de plaats van de aanval verzorgd, een derde werd gewond naar het ziekenhuis gebracht maar is buiten levensgevaar.

Twitter bericht wordt geladen...

Machete

“Een man stapte uit een winkel, trok een mes en begon zomaar mensen neer te steken”, aldus een verpleegster. “De uitbater probeerde het wapen nog af te nemen, maar dat lukte niet. Ik zag drie gewonden liggen, een van hen kon de de dader geweest zijn.” Volgens een andere getuige werd ook een man neergestoken. “Hij werd geraakt in de buik en was er erg aan toe.”

“Ik stak de weg over toen ik een man met een machete en zilverkleurige blikken op zijn borst zag”, voegt een negentienjarige student toe. “Hij werd achtervolgd door - naar ik aanneem - een politieagent in burgerkleding.”

Op beelden van sociale media is te zien hoe politiewagens en ambulances in groten getale aanwezig zijn. Agenten omsingelden een man die op het voetpad lag. Om zijn middel lijkt hij een gordel te dragen met zilverkleurige capsules ter grootte van kleine thermosflessen.

Twitter bericht wordt geladen...

In het oog gehouden

De Britse politie hield de man met een islamitische achtergrond al enige tijd in de gaten, zo meldt Sky News.

“Ik heb begrepen dat die persoon onder actieve politiebewaking stond ten tijde van het incident”, liet veiligheidsspecialist van Sky News via Twitter weten. Dat zou verklaren hoe het mogelijk was dat agenten in burger zo snel na het eerste signaal van een aanvaller met een groot mes, mogelijk een machete, ter plekke waren en met getrokken pistool ingrepen.

De mesaanval was “islamistisch” van aard, zo deelde de Britse politie zondagavond mee. De politie preciseerde dat agenten van de antiterreureenheden ter plaatse waren “in het kader van een preventieve operatie”, waarmee ze lieten uitschijnen dat de dader inderdaad in het oog gehouden werd.

IS eist mesaanval op

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mesaanval in Londen van zondag, waarbij drie mensen gewond geraakten.

Via zijn propagandakanaal Amaq liet de terreurgroep weten dat aanvaller Sudesh Amman een IS-strijder was. Hij gaf daarmee gehoor aan de oproep van IS om de burgers van de landen die lid zijn van de internationale coalitie tegen IS te treffen.