Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Weyts in de clinch met onderwijsschepen die oproept tot klimaatspijbelen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) haalt fors uit naar Isaura Calsyn, schepen van Onderwijs in Eeklo voor Groen. “Zo iemand is enkel bezig met politiek eigenbelang, niet met dat van jongeren.”

en

Calsyn heeft scholen en leerkrachten opgeroepen om “een uitstap te plannen naar Brussel op 7 februari rond het opkomen voor rechten van mens, dier en planeet”. Dat schreef ze in een post op Facebook, die inmiddels verwijderd lijkt: “Ook wanneer een overheid niets doet om die rechten te vrijwaren. Check your eindtermen Ben.”

Youth for Climate wil nu vrijdag een nieuwe schoolstaking organiseren, specifiek gericht op de oceanen. De organisatie van onder meer Anuna De Wever verzamelt dan om 13.30 uur aan het Brusselse Centraal station.

Onderwijsschepen in Eeklo (Groen) Isaura Calsyn.Beeld Joeri Seymortier

De post veroorzaakte heel wat commotie. Ook bij Weyts is de oproep in het verkeerde keelgat geschoten. Hij noemt de oproep ‘totaal onverantwoord’. “Zo iemand is enkel bezig met politiek eigenbelang, niet met het belang van jongeren. Om hun mening te uiten hebben scholieren vakantiedagen genoeg. Spijbelen blijft spijbelen, het maakt niet uit om welke reden. Met spijbelen doe je het klimaat trouwens geen plezier, met leren over het klimaat wél. Ik ken een hele goeie plaats om te leren: de school”, reageert de N-VA-minister.

Woensdag raakte bekend dat Weyts geen oogje meer wil toeknijpen voor de klimaatspijbelaars. “We kunnen niet met z’n allen de daling van de onderwijskwaliteit hekelen en vervolgens de andere kant opkijken als het gaat over spijbelen. Het moet duidelijk zijn dat regels gelden voor iedereen en in elk geval, los van politieke of andere motieven”, zei Weyts toen.

Na de stroom van kritiek reageert Isaura Calsyn in Het Laatste Nieuws. “Staking dient om rechten af te dwingen, het is geen vrijetijdshobby. Het feit dat ik een openbaar ambt heb, geeft me de wind van voren. Dat is dan maar zo. Ik zal elke jongere steunen die opkomt voor zijn of haar mening. Dat heeft niets te maken met propaganda.”