Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Waarom wordt mijn spaargeld belast en blijven die rentes zo laag? De meest gestelde vragen over het spaarboekje beantwoord

Bizar toch: hoe langer de rente extreem laag staat, hoe meer we met ons geld naar het klassieke spaarboekje lopen. Eén van de belangrijkste reden is ongetwijfeld dat dat spaarboekje veilig is, maar ook een pak minder complex dan de alternatieven. Nochtans doet die spaarrekening vele vragen rijzen. Antwoord van onze financieel expert.

31 reacties

  • Luc Stolle

    4 jaar geleden
    inderdaad meneer Dirk Claeys ! Ik ben het 100 % met je eens: goud is momenteel verre van de veiligste en beste belegging en het zal alleen maar veeeeeeel beter worden ! Maar dat gaan die banken u niet vertellen: ze storten je zuurverdiende spaarcenten liever in ondoorzichtige (pensioen)fondsen met rommel, minieme opbrengsten én hoge kosten! En koop zeker geen papieren goud, want ook dat is bankenbedrog!
  • dirk claeys

    4 jaar geleden
    De tijd van het spaarboekje is reeds lang voorbij, kenners die durven en ervaring hebben, kopen goud, zelfs cach en anoniem over de grens! Wie in febr 2019 een kilo kocht betaalde 32000€ vandaag is hij 48500€ waard! Dus 16500€ winst of bijna 30% ! En geen taksen of kosten !
  • Bert De Bruin

    4 jaar geleden
    Beleggen in engelse ponden is momenteel een aanrader en niet te traceren door de overheid.
  • Rudi Pauwels

    4 jaar geleden
    @Dick DeCock : hij die alles opdoet wordt ook nog belast, met name met BTW. Alleen als je het geld dat je hebt verdiend weggeeft of verbrandt, betaal je er geen belastingen meer op. Houd je het dan betalen je erfgenamen later nog eens successierechten!
  • Peter van Nieuwpoort

    4 jaar geleden
    Zuinigheid(sparen) wordt niet beloond met rente maar, gestraft met belasting! Je moet jezelf dus gaan afvragen of je wel zuinig moet zijn. Geef je geld aan jezelf of geef je liever aan de staat en de banken? Beide instanties roven uw zuurverdiende centen en verrijken vervolgens zichzelf.