Superprestige Merksplas gaat niet door: “We konden de veiligheid niet meer garanderen”

De manche van de Superprestige in het Antwerpse Merksplas gaat vanmiddag niet door. Dat heeft de organisatie zonet bekendgemaakt. De vooruitzichten van zware rukwinden en stormweer dwongen de organisatie tot deze moeilijke beslissing.

bvc

De annulering van de Superprestige-manche in Merksplas had heel wat voeten in de aarde. De voorziene vergadering met alle betrokkenen van 9u30 liep uit, waardoor de eerstejaars nieuwelingen (startuur 9u50) al anderhalve ronde hadden gereden, toen de beslissing werd gemaakt. “Op de vergadering moesten alle partijen hun mening geven. De politie wou niet langer manschappen inzetten op het parcours en al zeker niet in de buurt van bomen. De brandweer was helemaal tegen en het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken stuurde een e-mail waaruit bleek dat de aangekondigde windsnelheden veel te hoog waren. Ook wij als wielerbond konden de veiligheid van de renners niet langer garanderen, waarop de burgemeester van Merksplas de eindbeslissing nam om de cross te annuleren”, zegt Eddy Lissens, veldritcoördinator van de Belgische Wielerbond.

Eenmaal de beslissing werd gemaakt, werd door de luidsprekers gemeld dat alle wedstrijden werden stopgezet en dus was ook de wedstrijd van de eerstejaars nieuwelingen na tien minuten al afgelopen. Lissens: “Op dat moment viel de windkracht nog mee, maar we zagen toch al dat er takken van de bomen werden afgerukt en naar beneden vielen, dus beslisten we om kordaat in te grijpen.”

Verzekering?

De lokale organisatie ‘De Hoogstraatse Spurters’ laat weten vandaag niet te willen reageren: “Alle communicatie gebeurt via de burgemeester van Merksplas.”

Die burgemeester Frank Wilryck betreurt de annulering: “Het is jammer voor de lokale organisatie, maar dit was geen onbezonnen beslissing. Dit betekent uiteraard een financiële aderlating. Er waren heel wat kosten gemaakt en veel inkomtickets verkocht. De organisatie beschikt wel over een verzekering, maar niet alles zal kunnen gerecupereerd worden. Of de gemeente zal tussenkomen? Dat is iets wat we pas de komende dagen kunnen bekijken. Wij hebben nu al veel steun verleend. Naast de gebruikelijke hand- en spandiensten mag de organisatie ook de faciliteiten en locatie gebruiken. Het zal ook aan de organisatie van de Superprestige, Flanders Classics, zijn om actie te ondernemen.”

Als koepelorganisatie van de Superprestige beheert Flanders Classics wel de mediarechten en de tv-uitzendingen, maar de verkoop van tickets en het vip-gebeuren met 2.500 gasten is in handen van de lokale organisator. “We zullen echter de lokale organisatie niet laten vallen en de komende weken samen met voorzitter Marc Van Gestel bekijken wat we kunnen ondernemen”, zegt CEO Tomas Van De Spiegel. “Het is wel duidelijk dat dit een situatie van overmacht betreft. We maken ons sterk dat we op 21 november wel een cross kunnen laten doorgaan op dezelfde locatie in een nieuwe jaargang van de Superprestige”, aldus Van De Spiegel.

Het geplande ontbijt voor de VIP-genodigden in de kapel van de Kolonie van Merksplas vond wél plaats.

© RR

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer