Direct naar artikelinhoud
LiveblogStorm Ciara

Storm Ciara: 8 mensen overleden in Europa, deel van dak Ghelamco Arena weggewaaid

stormschade aan de Ghelamco-arena.Beeld Wannes Nimmegeers

Storm Ciara raasde hevig door het land, maar brak geen records. Toch is er her en der in het land schade. Volg alle verdere ontwikkelingen hier.

Wat we weten

• Na een ruige zondagnacht en maandag gaat storm Ciara stilaan liggen. De balans oogt positief in België: één vrouw werd gewond, her en der is er lichte schade.

• Er zijn in heel Europa 7 mensen overleden door de storm. Meestal door omvallende bomen of verkeersongelukken.

• De ochtendspits en avondspits op de weg zijn normaal verlopen, maar het treinverkeer was verstoord. Op Brussels Airport is de situatie stilaan genormaliseerd. 

• De storm hakte stevig op ons in, maar breekt geen weerrecords

• Heeft u stormschade? Lees hier wat u moet doen.

Live

  1. Deel van dak Ghelamco Arena weggewaaid

    In Gent heeft de storm opnieuw lelijk huis gehouden. Een deel van het dak van de Ghelamco Arena is maandagavond losgekomen door de wind.

    Het stuk van het dak kwam neer op de parking Albert Heijn. De winkel was al gesloten, en dus vielen er geen gewonden. “Er zal een grondige studie uitgevoerd worden van wat stuk is en of alles nog veilig is”, zegt woordvoerder Patrick Lips van KAA Gent. 

    stormschade aan de Ghelamco-arena.Beeld Wannes Nimmegeers
  2. Grote schade door tweehonderd weggewaaide zonnepanelen in Kortemark

    Door felle rukwinden zijn maandagavond een tweehonderdtal zonnepanelen van het dak van baksteenproducent Wienerberger in Kortemark weggeblazen. De zonnepanelen beschadigden enkele huizen, een fabriek en een auto. Ondertussen zijn de zonnepanelen opgeruimd, zegt Brandweer Westhoek dinsdag.

    Een van de zonnepanelen waaide door een raam van een huis. Bij een ander huis zorgden de zonnepanelen voor gaten in het dak. Daarnaast raakte een auto beschadigd. De lichtstraat van een fabriek in de buurt raakte ook beschadigd.

    Niemand raakte gewond. De brandweer was de hele avond druk in de weer om alle op te ruimen. Ondertussen zijn alle brokstukken geruimd.

  3. Hevig onweer trekt over Vlaanderen

    Het KMI waarschuwt voor buien met onweer die van west naar oost over ons land trekken. Op sociale media is te zien dat het hevig onweert in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

    Volgens NoodweerBenelux zijn al bliksemontladingen gedetecteerd aan onze kust. "De heftige buien zijn op weg naar het oosten en kunnen korrelhagel en windstoten veroorzaken", klinkt het.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Aantal doden in Europa loopt op naar acht

    Sinds zondag zijn minstens zeven mensen in Europa overleden door toedoen van de storm Ciara. In Tsjechië kwam een man om het leven nadat hij met zijn auto onder een ontwortelde boom was terechtgekomen.

    Ook in Duitsland is een chauffeur omgekomen nadat hij met zijn vrachtwagen op een oplegger was gebotst waar wegwerkers rondslingerend puin van de snelweg wilden ruimen in de staat Hessen.

    Eerder was bekend dat de storm dodelijke slachtoffers had veroorzaakt in Polen, Zweden, Slovenië en Groot-Brittannië. 

  5. Sneeuw in de Ardennen

    De neerslag transformeert in de hoge Ardennen momenteel in droge sneeuw, meldt NoodweerBenelux. Hier kunnen enkele centimeters vallen. Ook elders in de Benelux kunnen de buien vannacht een winters karakter krijgen. Dat gaat dan om hagel en/of smeltende sneeuw.

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Ook komende nacht nog water boven blauwe steen verwacht op Antwerpse kaaien

    In Antwerpen is het water van de Schelde maandagnamiddag zoals verwacht over de blauwe steen en dus tot op de kaaien gekomen. Uit voorzorg waren de waterkeringspoorten er gesloten en moesten bewoners en bezoekers er hun wagen weghalen. Ook komende nacht blijft de waterkering in Antwerpen dicht. De stad verwacht dat het water omstreeks 4.50 uur opnieuw over de blauwe steen zal komen. In de loop van dinsdagvoormiddag zou het gevaar definitief geweken moeten zijn.

  7. Brusselse brandweer voerde vandaag 100-tal interventies uit

    De Brusselse brandweer heeft maandag tussen 6 uur en 17 uur een honderdtal interventies moeten afwerken voor het stormweer. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. De opvallendste daarvan ging om het dak van het Legermuseum in het Jubelpark, waar een aantal zinkplaten was losgekomen. De loszittende platen werden verwijderd. Aangezien onder die zinkplaten nog een onderdak ligt, is er geen gevaar voor regeninsijpeling.

    Het grootste deel van de interventies had te maken met voorwerpen die op de openbare weg waren terechtgekomen. In 14 gevallen ging het om bomen die omgewaaid waren.

  8. Storm Ciara kreeg veel aandacht, maar breekt geen records

    Ondergelopen kelders, weggewaaide dakpannen en gevels, een vrouw die gewond raakt. Storm Ciara hakte er ook in ons land stevig in. ‘Records zijn niet verpulverd. Maar onze waarschuwingen waren zeker niet overdreven’, stellen meteorologen.

    Lees het volledige artikel

    De verweerde kustlijn van Blankenberge.Beeld Bas Bogaerts
  9. Tielrodebroek loopt over

    Het Tielrodebroek in Temse loopt over. Het Tielrodebroek is een gecontroleerd overstromingsgebied of potpolder, gelegen aan de samenvloeiing van de Schelde en de Durme. 

  10. Ciara veroorzaakt zandkliffen tot 2 meter hoog aan onze kust

    Het springtij van deze middag, in combinatie met de strakke westenwind, deed het opgehoogde zand op de stranden wegbreken. Miljoenen kubieke meters opgespoten zand spoelden zo opnieuw de zee in. 

    Bekijk de beelden:

    Elk jaar investeert de Vlaamse overheid honderden duizenden euro’s in het ophogen van het strand voor kustbescherming en toerisme. De kliffen leveren mooie beelden op voor wandelaars, maar zijn ook gevaarlijk. Wie te dicht bij de rand komt te staan, kan meegesleurd worden als een klif wegbreekt.

    Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, zullen de kliffen opnieuw met bulldozers genivelleerd worden uit veiligheidsoverwegingen.

    Beeld Maaike Tijssens
  11. Nog zo'n 1.200 huishoudens zonder elektriciteit in Wallonië

    Nog zo'n 1.200 huishoudens zitten deze middag in Wallonië zonder elektriciteit ten gevolge van storm Ciara. Gisteren zaten nog 31.000 huishoudens in het gewest zonder stroom.

    Storm Ciara zorgde voor verschillende stroomonderbrekingen door omgevallen bomen en afgerukte kabels. Gisteren kreeg de operator 800 interventieaanvragen. Vandaag omstreeks 8.30 uur stonden 350 oproepen geregistreerd. 

    "Onze ploegen stellen alles in het werk om de situatie te herstellen voor het eind van de dag, maar die garantie is er niet", aldus de woordvoerder.

  12. Opnieuw hevige buien, lokaal met onweer en hagel

    Deze namiddag en avondperiode moeten we opnieuw rekening houden met felle buien die van west naar oost over ons land trekken. “Weermodellen berekenen een bont allegaartje van regen, hagel en onweer. Vooral tijdens onweersbuien kunnen de windstoten opnieuw pieken tot 100 kilometer per uur met lokaal stormschade”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.


    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Natuurpunt vraagt meer natuur op het strand voor veiligere kust

    Daags na de doortocht van storm Ciara vraagt Natuurpunt meer natuur op het strand voor een betere kustbescherming. Op korte termijn is het stopzetten van machinale strandreiniging een evidente en noodzakelijke maatregel. "Door het zand niet om te woelen en natuurlijke aanspoelsels te laten liggen, ontstaan natuurlijke stranden die het zand beter vasthouden. Daarnaast kunnen we duinvorming kunstmatig een handje helpen en een zogenaamde 'duin voor dijk' aanleggen", pleit de natuurorganisatie.

  14. Al meer dan 50.000 oproepen naar 1722

    Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies heeft door storm Ciara tussen zaterdagavond en zondagochtend al 50.185 oproepen geregistreerd. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het grootste aantal oproepen (12.393) kwam uit de provincie Oost-Vlaanderen.

    Binnenlandse Zaken activeerde het nummer 1722 zaterdag om 19 uur om te vermijden dat mensen wier leven in gevaar is niet nodeloos moeten wachten wanneer ze het noodnummer 112 bellen. 

  15. Twee doden in Polen door storm

    In Polen zijn twee mensen om het leven gekomen door de storm Ciara. Een vrouw en haar dochter zijn in het skioord Bukowina Tatrzanska gestorven nadat delen van een dak op hen vielen, meldde een woordvoerder van de politie.

    Ook in Engeland kwam een man om het leven. De 58-jarige man overleed in de stad Hampshire toen een boom op zijn auto viel.

    Een vrouw en haar dochter zijn in het skioord Bukowina Tatrzanska gestorven nadat delen van een dak op hen vielen.Beeld EPA
  16. Windparken op zee lagen nooit stil

    Zelfs op het piekmoment van storm Ciara hebben de windparken op zee elektriciteit geleverd. Dat zegt het Belgian Offshore Platform (BOP), de vereniging van investeerders en eigenaars van windparken in de Belgische Noordzee.

    De kleinste turbines hebben zich gisteren wegens de grote windsnelheden uitgeschakeld, maar de recentere en grotere turbines kunnen hogere windsnelheden aan en bleven draaien. Enkele turbines werden ook preventief stilgelegd op vraag van sommige elektriciteitsleveranciers, om het elektriciteitsnet in balans te houden.

    De impact van de storm op de productie viel beter mee dan hoogspanningsbeheerder Elia had voorspeld. Die had een verlies tot 1.400 MW verwacht als gevolg van het stilvallen van de productie op zee. Dat er toch productie was, is te danken aan de nieuwe windturbines. Die zijn in staat te blijven draaien bij "extreme windsnelheden", aldus de sector.

    Beeld Photo News
  17. Zinkplaten weggewaaid op dak van Legermuseum in Jubelpark

    Door de storm zijn ook enkele zinkplaten van het dak van het Legermuseum in het Brusselse Jubelpark gewaaid, zo meldt de Brusselse brandweer. Maandag is de sluitingsdag van het museum, morgen zal het gewoon weer opengaan voor het publiek.

  18. 660 oproepen in brandweerzone Centrum Oost-Vlaanderen

    In Oost-Vlaanderen heeft de brandweerzone Centrum sinds gisteren al 660 interventies afgewerkt, en een tiental oproepen moet nog behandeld worden. Andere hulpverleningszones in de provincie hebben ook honderden oproepen gekregen, maar voorlopig alleen voor materiële schade.

  19. Storm laat sporen na op stranden

    Het stormweer van de voorbije twee dagen heeft ook aan de kust z’n sporen nagelaten. Op verschillende stranden zijn opnieuw kliffen ontstaan. Vooral in Blankenberge en Wenduine is dat het geval. 

    Onder meer in Blankenberge ontstonden kliffen door de storm.Beeld BELGA
  20. Waarschuwing voor stormtij geldt nog tot woensdag

    De waarschuwing voor stormtij aan de kust wordt verlengd tot woensdag. Dat schrijft weerman David Dehenauw op Twitter. "De verwachtingen voor de waterstanden (tijdens hoog water) blijven immers vrij hoog en de maatregelen worden pas stopgezet als de waterstanden weer veel lager zijn."

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Boekhandel Paard van Troje in Gent ondergelopen

    Door een verstopte afvoer werd de boekhandel Paard van Troje op de Kouter in Gent ondergedompeld in liters water. Dat heeft gezorgd voor heel wat schade aan de boeken en aan de kasten. Het personeel doet er alles aan om zo snel mogelijk terug open te gaan.

  22. Ciara is nog niet uitgewaaid

    Het blijft deze namiddag winderig en wisselvallig met buien, mogelijk met korrelhagel en enkele donderslagen. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden. Er waait een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms een zeer krachtige wind uit zuidwest. Tijdens hevige buien kunnen de rukwinden nog oplopen tot 100 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

    Maandagavond vallen er verspreid over het land nog frequent buien bij een vaak bewolkte hemel. Vannacht wordt het veelal droog met breder wordende opklaringen. De minima schommelen tussen 0 en 5 graden. De westzuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en zeer krachtig aan zee met pieken van 70 tot 95 kilometer per uur.

    Beeld Henk Deleu
  23. Toestand stilaan genormaliseerd op Brussels Airport

    Op Brussels Airport zijn vandaag nog een twintigtal vluchten geannuleerd ten gevolge van storm Ciara. Dat is vernomen bij de luchthaven. Klanten van die betrokken vluchten zijn hiervan normaal gezien tijdig op de hoogte gebracht.

    Voor het overige lijkt de situatie op de luchthaven van Zaventem stilaan genormaliseerd en is er geen bijzondere impact van de storm meer op de vluchten.

    Op de Nederlandse luchthaven Schiphol zijn maandag dan weer 220 vluchten geannuleerd. Zondag werden door de storm ook al zeker 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Een aantal vliegtuigen moest vanwege de harde wind een doorstart maken.

  24. Limburgse zones kregen 1.200 oproepen

    De drie Limburgse hulpverleningszones telden maandag in totaal zo'n 1.200 oproepen voor stormschade.

    De brandweerposten in de hulpverleningszone Oost-Limburg ontvingen tijdens de doortocht van storm Ciara in totaal 370 oproepen. Dat aantal werd om middernacht bereikt. "Sinds maandagochtend zijn weer ploegen op de baan om 66 nieuwe gevallen van stormschade te verhelpen", zo maakte de brandweerzone Oost-Limburg maandagvoormiddag bekend. 

    De brandweerploegen hopen alle openstaande meldingen maandag af te handelen. De meldingen gingen veelal over weggewaaide dakpannen of -platen, muren, afgebroken takken en ontwortelde bomen. De omgevallen bomen raakten hier en daar stroomkabels, waardoor de elektriciteitskabels los waren gekomen. Dat was maandag onder meer het geval op enkele plaatsen in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH).

  25. Relatief weinig schade in West-Vlaanderen

    De storm Ciara heeft voor relatief weinig schade gezorgd in de provincie West-Vlaanderen. Dat melden de verschillende West-Vlaamse brandweerzones. De meldingen gingen vooral over weggewaaide takken, bomen, dakpannen en andere dak- en gevelbekleding. In Nieuwpoort kwam wel een stuk gevel los waardoor er stenen op straat terecht kwamen.

    De kust neemt vandaag nog enkele maatregelen voor de hoge waterstanden. Alle staketsels blijven tot woensdag afgesloten en in Wenduine werd de stormmuur gesloten. Ook veerdiensten van Nieuwpoort en Oostende werden stilgelegd. De stad Oostende liet uit voorzorg alle deelsteps weghalen uit de straten. 

    De Lijn laat weten dat er een verstoring is op het traject van de kusttram door zand op de sporen. Dat is het geval in Knokke, Oostende en De Panne. De kusttram rijdt met een kleine vertraging. 

  26. Ciara in beeld

    De zware storm Ciara raast nog steeds door ons land. De storm veroorzaakte gisteren en vandaag schade over heel het land: overal vielen bomen om, en hier en daar was er schade aan woningen. Dit zijn de beste beelden.

    Een kind speelt bij een omgevallen boom in Namen.Beeld EPA
  27. Stormtij op komst

    Rond 14 uur zal het alarmpeil van 5,75 meter overschreden worden aan de kust. Er zullen dus bijzonder hoge golven zijn. Ook op de Schelde wordt stormtij voorspeld.

  28. Code geel afgekondigd

    Het KMI heeft code geel afgekondigd. Eerder was dat nog code oranje. De windwaarschuwing blijft tot vanavond van kracht. Het blijft vandaag waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen.


    Twitter bericht wordt geladen...

  29. 950 oproepen voor Antwerpse brandweer

    In Antwerpen en omgeving neemt het aantal oproepen voor stormschade deze voormiddag stilaan af. De Brandweer Zone Antwerpen zit intussen aan ruim 950 meldingen, waarvan er nog zowat 200 openstaan. Er moeten vooral nog heel wat mensen met ondergelopen kelders worden geholpen, klinkt het. 

    In de regio Mechelen was het zondagavond en -nacht ook erg druk voor de hulpdiensten. De Hulpverleningszone Rivierenland voerde al meer dan 800 interventies uit.

    In de Kempen lijkt de storm ditmaal minder hard te hebben toegeslagen. De Hulpverleningszone Taxandria in de regio rond Turnhout kreeg 266 oproepen, waarvan er nog 43 openstaan. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen. 

  30. Vier interventies voor CO-intoxicaties

    De Brusselse brandweer is gisteren en afgelopen nacht viermaal moeten tussenkomen voor een CO-intoxicatie. Twaalf personen hadden verzorging nodig in het ziekenhuis. Het ging onder andere om een zwangere dame en haar kind van 3 jaar, en een gezin met 2 kinderen. Mogelijk speelde de wind een rol door het terugblazen van de verbrandingsgassen.

  31. Antwerpen waarschuwt voor stormtij

    De stad Antwerpen waarschuwt voor stormtij op de Schelde. Rond 14.30 uur sluiten de waterkeringspoorten. 'Verwijder zo snel mogelijk je geparkeerde wagen van de Scheldekaaien', klinkt het op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. 900 oproepen in Vlaams-Brabant-Oost

    In de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost liepen zo'n 900 oproepen binnen voor het stormweer. 

    In de meeste gevallen was er sprake van afgewaaide takken of omgewaaide bomen, schade aan daken en dakgoten en elektriciteitskabels die laag over de weg kwamen te hangen. In verschillende gemeenten moesten omwille van dergelijke incidenten straten tijdelijk afgesloten worden. Dat was onder meer het geval in Glabbeek, Kortenberg, en Overijse. De Mechelsesteenweg in Herent werd in beide richtingen volledig afgesloten omdat een woning tussen de Potestraat en de Ellestraat stormschade had opgelopen aan het dak.

    In Glabbeek blies de wind het dak van een woning weg. De bewoners werden opgevangen door familie en de gemeente bekijkt vandaag waar ze verder terecht kunnen. Ook in de Vissenakenstraat in Tienen moest het dak van een woning eraan geloven. Het ging om een woning in aanbouw waar nog niemand woonde.

    In Overijse viel dan weer een boom op het dak van een woning. Er vielen geen gewonden maar de villa raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar. Het gezin met vier kinderen moet op zoek naar een ander onderkomen.

  33. Brandweer Vlaams-Brabant-West telde ruim 700 oproepen

    De brandweerzone Vlaams-Brabant-West heeft tussen gistermiddag en vanochtend zo'n 700 oproepen gekregen voor stormschade. De storm veroorzaakte in de hulpverleningszone enkel materiële schade, en bij geen enkele van de interventies vielen gewonden. 

    In de meeste gevallen ging het om bomen die door de storm geheel of gedeeltelijk waren omvergeblazen of takken die waren afgerukt, al veroorzaakte de hevige wind ook heel wat schade aan daken en dakgoten.

    In Sint-Pieters-Leeuw blies Ciara verschillende bomen om in en rond het Colomadomein, en in de Stationsstraat in Beersel kwam een boom op een voertuig terecht. In Londerzeel vielen zondagavond twaalf bomen op de bovenleiding van de spoorweg, waardoor het spoorverkeer hinder ondervond.

    In de Grimbergse deelgemeente Beigem werd de zijgevel van het oud-gemeentehuis omvergeblazen. De gevel viel op een poort naar een speelplaats van de naastgelegen school. De brokstukken raakten ook een kleine technische ruimte en daarom werden de elektriciteit en verwarming uitgezet. De twee klassen die in die lokalen les hadden, kunnen tijdelijk terecht in andere klaslokalen, zo meldt de gemeente.

    Beeld Marc Baert
  34. Ochtendspits met weinig incidenten

    De ochtendspits op Vlaamse snelwegen is vanmorgen normaal verlopen. Rond 8.45 uur stond er ongeveer 170 kilometer file, wat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.

    De ochtendspitsstrook op de E17 van Kortrijk naar Gent werd vanochtend wel nog met anderhalf uur vertraging geopend, omdat er op die strook nog te veel obstakels van de storm lagen die opgeruimd moesten worden. "Maar voor het overige hebben we op de snelwegen van storm Ciara geen last meer gehad", klinkt het.

    In Antwerpen zorgt op de A12 richting Nederland ter hoogte van Antwerpen-Noord een defecte vrachtwagen wel voor hinder, die voelbaar is tot op de Antwerpse ring. 

  35. Stormschade? Dit moet u doen

    Heeft u schade door de storm Ciara? Uw brandverzekering dekt de kosten. Lees hier welke stappen u moet ondernemen.

  36. Zwaarst gemeten windstoot: 120 km/u in Blankenberge

    De zwaarst gemeten windstoot van storm Ciara tot dusver was er een van 120 kilometer per uur (33,4 meter per seconde) zondagavond rond 21.20 uur in Blankenberge. Dat is vernomen van weerman David Dehenauw. Het gaat niet om een record. Dat dateert van 25 januari 1990, toen een windstoot van 168 kilometer per uur geregistreerd werd in Bevekom.

    De windstoot in Blankenberge is de zwaarste op basis van de meetgegevens waarover het KMI momenteel beschikt. "De verwachting is wel dat verdere meetresultaten in dezelfde grootteorde zullen liggen", aldus Dehenauw.

    In de komende uren wordt overgegaan naar code geel, voor rukwinden tussen 80 kilometer per uur en 100 kilometer per uur. "We verwachten stormtij zonder gevaar voor de bevolking", zegt Dehenauw. De waterkeringsmuur in Antwerpen wordt gesloten en langs de Schelde zullen gecontroleerde overstromingsgebieden ingezet worden. "Maar overstromingen verwachten we niet", klinkt het.

  37. Ochtendspits verloopt normaal

    De ochtendspits verloopt voorlopig normaal. Dat meldt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum op Twitter. Op de E17 in Gent is de spitsstrook wel dicht door stormschade.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. 130.000 gezinnen zonder elektriciteit in noorden van Frankrijk

    De storm Ciara heeft in Frankrijk zowat 130.000 huishoudens zonder elektriciteit gezet. Dat meldt netwerkbeheerder Enedis. De stroomonderbrekingen doen zich verspreid voor in de meest noordelijke regio's van het land.

    Vanwege de felle wind hanteert Météo-France maandagmorgen nog altijd waarschuwingscode oranje in 31 Franse departementen. De weerdienst waarschuwt voor windstoten van meer dan 100 kilometer per uur in het binnenland en tot 130 kilometer per uur aan de kust.

  39. Snelheidsbeperking op het spoor opgeheven

    De snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur die sinds gisteravond op het hele Belgische spoor gold, is vanmorgen om iets voor 8 uur opgeheven. Dat meldt de NMBS. Als gevolg van die maatregel was een dertigtal piekuurtreinen afgeschaft.

    Sinds gisterennamiddag gold voor de treinen op hogesnelheidslijnen ook al een snelheidsbeperking tot 160 à 170 kilometer per uur, en ook die beperking is nu opgeheven. Het gaat om de treinen op de as Luik-Leuven en die komende uit Nederland, Duitsland en Frankrijk richting Brussel. 

  40. Brandweer Brussel telt 734 interventies, maar geen gewonden

    Tussen middernacht en maandagochtend 6 uur is de Brusselse brandweer 734 keer moeten uitrukken. Dat is meer dan het dubbele van het aantal interventies op een normale dag, zo meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. In 347 gevallen ging het om een medische interventie en werd er een ziekenwagen uitgestuurd, en in 387 gevallen ging het om een brandweerinterventie, waarvan er 321 rechtstreeks verband hielden met het noodweer.

    "Het ging om 72 bomen die op de openbare weg waren gevallen en 249 interventies voor allerlei voorwerpen, zoals dakgoten, bloembakken, vensters, balkons, stukken gevel signalisatie, zeilen... die dreigden op straat te vallen", zegt de brandweerwoordvoerder. "Er staan geen interventies meer op de wachtlijst en de brandweer is nog bezig met 5 interventies." 

    Stormschade in Watermaal-Bosvoorde.Beeld Photo News
  41. 'Hoogtepunt van storm Ciara hebben we gehad'

    Het hoogtepunt van de storm is voorbij. Dat heeft weerman Frank Deboosere gezegd in De ochtend op Radio 1. "Het hoogtepunt hebben we gehad. De kern ligt nu nabij de Noorse kust. We hebben het voorbije uur wel nog ferme rukwinden gehad en dat blijft zo de hele dag lang." 

    We mogen nog buien verwachten, maar ook opklaringen. "Op dit moment zijn er felle buien in het noordoosten van het land. Vooral na de middag kunnen er nog buien vallen, mogelijk met een donderslag."

  42. Weerbericht

    Het blijft vandaag onstuimig en wisselvallig met buien, mogelijk met korrelhagel en enkele donderslagen. Vooral over het westen van het land zijn er soms opklaringen. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden. Er waait een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms een zeer krachtige wind uit west tot zuidwest. Tijdens hevige buien kunnen de rukwinden nog oplopen tot 100 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

    In de nacht van maandag op dinsdag blijft het winderig en wisselvallig met buien die oostwaarts door ons land trekken. De minima schommelen tussen 0 en 6 graden. De westen- tot zuidwestenwind is nog steeds vrij krachtig tot krachtig, of aan de kust soms zeer krachtig. Er worden rukwinden van 70 tot 90 kilometer per uur verwacht.

    Ook morgen waait de wind in het binnenland nog vrij krachtig tot krachtig uit westzuidwest met rukwinden tot 75 à 80 kilometer per uur. Aan zee is de wind overwegend zeer krachtig met daar rukwinden tot 80 à 90 kilometer per uur. De maxima schommelen tussen 2 graden in Hoog-België en 8 graden in Vlaanderen.

  43. Rukwind van 120 kilometer per uur gemeten

    De hoogst gemeten windstoot haalde gisteren een snelheid van 120 kilometer per uur. De stevige rukwind werd gemeten in Blankenberge. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Vlaams Verkeerscentrum hoopt op 'ordentelijke' ochtendspits

    Ondanks stevige rukwinden is er momenteel van wateroverlast en incidenten geen sprake op de snelwegen. "Alle boodschappen op onze dynamische signalisatie staan op normaal", verklaart Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum via Twitter. Hij hoopt op een "ordentelijke spits".


    Twitter bericht wordt geladen...

  45. 30-tal piekuurtreinen afgeschaft

    De snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur op het Belgische spoor blijft ook vanochtend nog van kracht. Dat meldt de NMBS in de nacht van zondag op maandag. Als gevolg daarvan wordt een 30-tal piekuurtreinen afgeschaft. De spoorwegmaatschappij waarschuwt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en raadt hen aan om zich te informeren via de infokanalen van de NMBS.

  46. Windstoten tot 90 à 100 kilometer per uur verwacht

    België bevindt zich nog tot en met vandaag aan de zuidelijke flank van stormdepressie Ciara in een zeer sterk windveld. Vanochtend worden nog rukwinden van 90 tot lokaal mogelijk 110 kilometer per uur verwacht, zo meldt het KMI. De kans op extra schade blijft bestaan en dit in het hele land, waarschuwt het instituut.

    Vandaag blijft het hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen. Windstoten tot 90 à 100 kilometer blijven mogelijk. Aan de kust en in Antwerpen wordt een hoge waterstand verwacht. Het waterpeil kan plaatselijk staketsels blank zetten, vooral in combinatie met golfslag. Wandelen op staketsels, kades en dijken wordt afgeraden.

    Weerman David Dehenauw meldt in een nachtelijke tweet dat 115 kilometer per uur in Middelkerke de hoogst gemeten rukwind tot nu toe boven land in België blijft. "Er zijn wel hier en daar onweders geweest waarbij het lokaal mogelijk meer was. We meten de wind maar op 28 plaatsen", luidt het. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  47. Op de hoogte blijven? Ontvang onze breaking nieuwsbrief

  48. Nog meer vluchten geschrapt op Brussels Airport

    Morgen worden er 14 vluchten geschrapt vanop Brussels Airport. Het gaat om bepaalde vluchten van Lufthansa, Swiss, British Airways, KLM en Eurowings. Het gaat om vluchten naar Duitsland, Nederland of Groot-Brittannië .

  49. Vliegtuig met 300 inzittenden op weg naar Schiphol kan niet landen: 'Er was paniek, mensen moesten braken'

    Zo’n 300 passagiers hebben door de hevige windstoten angstige momenten beleefd aan boord van een vliegtuig van Air Europa dat trachtte te landen op Schiphol.

    Het toestel van Air Europa kwam van Madrid en probeerde vijf keer de landing in te zetten, wat door de hevige turbulentie keer op keer niet lukte. Volgens passagier Mark Haagen heeft de gezagvoerder de landing twee keer op het allerlaatste moment afgebroken. Het vliegtuig zat toen op 150 meter hoogte. Verschillende reizigers moesten braken en er brak paniek uit, verklaarde hij aan RTL Nieuws. Het vliegtuig is hierna teruggekeerd naar de Spaanse hoofdstad waar het probleemloos is geland.

  50. Storm blaast dak gebouw Katoen Natie in Antwerpse haven

    De rukwinden die storm Ciara met zich meebrengt hebben het dak van één van de gebouwen van Katoen Natie in de Antwerpse haven weggeblazen. Het dak versperde één van de ingangen van de Poland site. Niemand raakte gewond.

    Het dak van één van de gebouwen van Katoenatie ging vliegen.Beeld Marc De Roeck
Storm Ciara trekt door ons land. Ook aan de kust zal de storm te voelen zijn.Beeld pexels