Verenigde Staten verhogen invoerheffing op Europese vliegtuigen

De Verenigde Staten verhogen de invoerheffing op de import van vliegtuigen van Europese constructeurs. Dat heeft de United States Trade Representative (USTR) gemeld.

Momenteel geldt op de import van Europese vliegtuigen in de Verenigde Staten een heffing van 10 procent. Dat zal echter tot 15 procent worden opgetrokken. De nieuwe regeling gaat half maart in.

Illegale subsidies

Deze nieuwe heffing maakt deel uit van de represaillemaatregelen die de Verenigde Staten hebben genomen op de illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaalde vorig jaar dat de Amerikaanse autoriteiten aan Europese goederen 7,5 miljard dollar strafheffingen mogen opleggen. De Verenigde Staten kregen die toelating omdat de Europese Unie heeft nagelaten de illegale subsidies aan Airbus stop te zetten.

In een reactie wijst Airbus erop dat de hogere tarieven vooral op de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen een negatieve weerslag zullen hebben. Die maatschappijen worstelen immers met een tekort aan toestellen. Airbus zegt verder te hopen dat de Amerikaanse handelsafgevaardigde alsnog van gedachte verandert.

Na de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie publiceerden de Verenigde Staten in oktober een lijst van Europese goederen die aan heffingen zouden worden onderworpen. Onder meer vliegtuigen, kaas, wijn en whisky worden sindsdien extra belast. Deze lijst wordt nu op een aantal punten aangepast.

Aanslepend conflict

Door het wijzigen van de tarieven en steeds andere producten aan heffingen te onderwerpen, willen de Verenigde Staten exporteurs onzeker maken en de Europese Unie extra schade berokkenen.

De ruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de subsidies voor vliegtuigbouwers sleept al meer dan tien jaar aan. De Europese Unie heeft daarbij ook een klacht ingediend omdat de Verenigde Staten aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing staatssteun heeft verstrekt. In dat dossier zal de Wereldhandelsorganisatie dit jaar een uitspraak doen.

Meer