Direct naar artikelinhoud
Zes vragen

Expert Bob Van den Berghe werkte mee aan ‘grootste drugsvangst in de geschiedenis van Costa Rica’

Bob Van den Berghe, expert bij de eenheid Container Control Programme’ (CCP) van de Werelddouaneorganisatie.Beeld rv

Costa Rica nam meer dan 5 ton cocaïne in beslag bestemd voor de Rotterdamse haven. Zes vragen aan de Belg Bob Van den Berghe van de eenheid ‘Container Control Programme’ (CCP) van de Werelddouaneorganisatie, die de drugsvangst mee hielp realiseren. 

Proficiat met die vangst, die ook een overwinning is voor het het United Nations Office on Drugs. Vijf ton lijkt me gigantisch?

Van den Berghe: “De voorbije jaren zien we wel dat de trafieken groter worden, en men vaker in tonnen dan in kilo’s handelt. Maar zelfs in die context is vijf ton echt wel veel. Het is de grootste drugsvangst in de geschiedenis van Costa Rica, maar globaal is het ook een indrukwekkende hoeveelheid.”

Het werd onderschept door uw diensten die wereldwijd opgeleid worden in de zogeheten ‘Container Control Programme’ (CCP). Wat moeten we daar onder verstaan?

“Je moet weten dat er jaarlijks wereldwijd zo’n 750 miljoen containertrafieken zijn. Slechts 2 procent wordt fysiek gecontroleerd. Sinds 2004 hebben we een speciale CCP-unit opgericht, een multidisciplinair team, van politie en douane. Die worden opgeleid om specifiek risicocontainers te identificeren en te onderscheppen. Momenteel zijn er nu zo’n 119 CCP-units actief in 60 landen. Tegelijk moeten we vermijden dat we containers aan de kant zetten die zuiver zijn. Controles zorgen voor vertragingen. Je wil niet op de competitiviteit van een haven gaan wegen, want dan is de economische schade nog groter. ”

Hoe haal je dergelijke containers eruit?

(lacht) “Ha, dat behoort een beetje tot het beroepsgeheim. We trainen onze mensen op specifieke risicoindicatoren, de screening van alle documenten en andere mogelijke info die bepaalde knipperlichten doen branden. Deze drugs zaten in een container die op het punt stond om van Limón naar Rotterdam te worden verscheept. Officieel vervoerde de container sierbloemen. De afgelopen jaren is het afgelegen havengebied erg populair geworden onder drugssmokkelaars.”

Deze was voor Rotterdam, maar ook Antwerpen wordt vaak een draaischijf genoemd voor de drugsmokkel, terecht?

“Goh, ik vind dat eigenlijk een beetje te kort door de bocht. Om u een idee te geven: uit Latijns-Amerika en de Caraïben werd vorig jaar zo’n 77 ton onderschept. Daarvan was 63 ton voor Europa bestemd, waarvan zowat de helft voor Antwerpen. Recent werden ook grote trafieken onderschept in Hamburg, Valencia en Le Havre. De focus op Antwerpen is dus niet helemaal terecht.”

Er wordt wel steeds meer coke onderschept. Is dat omwille van meer controle of omdat er meer trafiek is?

“Een combinatie van beide. Er is enerzijds meer vraag, en dus meer aanbod. De productie in de top drie landen, Peru, Bolivia en Colombia is gestegen. Tegelijk is er ook meer efficiëntie in de controles, waardoor er dus meer onderschept wordt. Vanwaar die gestegen vraag komt? Daar kan ik echt niet op antwoorden, meer normvervaging?”

Er woedt bij ons een discussie over de aanpak rond de war on drugs. Volgt u deze?

“Ik was tussen 1991 en 2014 actief bij de Antwerpse gerechtelijke politie, ik ken de situatie dus wel een beetje. Ik kan enkel zeggen dat er veel samenwerking is, en via de CCP proberen we de coördinatie nog te verbeteren en te optimaliseren. Onze inspanningen halen wel degelijk iets uit Ik ben niet naïef, en je gaat mij dus niet horen zeggen dat we deze strijd kunnen winnen. Tegelijk is het wel een strijd die we moeten aangaan.”