VK investeert 1,5 miljard euro in klimaatsupercomputer

Het Verenigd Koninkrijk kondigt aan dat het 1,2 miljard pond (1,5 miljard euro) gaat spenderen aan de ontwikkeling van de krachtigste weer- en klimaatsupercomputer ter wereld.

‘Onze aanzienlijke investering in de nieuwe supercomputer zal weersvoorspellingen versnellen. Het moet mensen helpen om zich voor te bereiden op allerlei weersverstoringen, van reisplannen tot overstromingen’, zei de Alok Sharma, de Britse staatssecretaris voor Energie en Ondernemen in een persverklaring maandag.

De nieuwe machine zal de bestaande Britse supercomputer vervangen, die al bij de 50 krachtigste ter wereld behoort. De rekencapaciteit van het Met Office, het Britse meteorologisch instituut, zou daarmee minstens verzesvoudigen.

VN-Klimaattop

Groot-Brittannië houdt de jaarlijkse VN-Klimaattop eind dit jaar in Glasgow, Schotland. Premier Boris Johnson wil naar eigen zeggen de leidende rol die het VK speelt, in zowel de klimaatstudie als het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, in de verf zetten. Zijn regering wil de data die de nieuwe supercomputer genereert, inzetten om de klimaatontwrichting tegen te gaan.

Het VK was de eerste grote economie dat de ambitie uitsprak om de uitstoot van broeikasgassen volledig uit te faseren tegen 2050. Deze extra computerkracht zal helpen om dat bereiken, aldus de Britse regering.

De nieuwe machine kan volgens Alok Sharma helpen om te beschermen tegen de ergste effecten van klimaatverandering:

  • Preciezere voorspellingen kan de schade van extreme weersevenementen aan huizen en bedrijven verminderen.
  • De data van de supercomputer moet locaties voor overstromingsinfrastructuur helpen bepalen.
  • Luchthavens zullen precies weten wanneer verstoringen in het luchtverkeer kunnen plaatsvinden.
  • De energiesector zal zich beter kunnen beschermen tegen potentiële blackouts.
  • Het kan ook bijdragen tot vermindering van de uitstoot, door bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen in staat te stellen om te profiteren van gunstige rugwinden.
Meer