Coronacrisis duwt luchtvaart en cruiserederijen in het nauw

De uitbraak van het coronavirus leidt wellicht tot zware omzetverliezen in de luchtvaart, doordat de vraag naar vliegreizen waarschijnlijk voor het eerst in elf jaar zal dalen. Een grote cruiserederij schrapt alle reizen naar Azië.

Luchtvaartmaatschappijen worden mogelijk geconfronteerd met een omzetverlies van in totaal meer dan 29 miljard dollar (27,1 miljard euro). Dat voorspelt de internationale sectororganisatie voor de luchtvaart, IATA. Het gaat om een eerste schatting van de schade als gevolg van de epidemie.

  • De verspreiding van het virus in voornamelijk China zorgt er waarschijnlijk voor dat de vraag naar vliegreizen in Oost-Azië met 13 procent daalt. Dat zou neerkomen op bijna 28 miljard dollar aan verloren omzet in die regio.
  • Wereldwijd verwacht IATA dat de uitbraak van het virus voor een krimp met 0,6 procent zal zorgen. Dat zou de eerste daling op jaarbasis zijn sinds 2009. In december ging IATA voor dit jaar nog uit van een wereldwijde groei met 4,1 procent.
  • De prognose is gebaseerd op de ervaringen van de luchtvaartindustrie gedurende de SARS-epidemie in 2003. Vliegmaatschappijen hadden toen zes maanden lang te maken met scherp dalende ticketverkopen, maar wel gevolgd door een even snelle opleving van de vraag.
  • Volgens IATA is het nog te vroeg om te zeggen wat de virusuitbraak met de winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen doet. Wel speculeert de organisatie op hulp van de overheid.

Cruises

Norwegian Cruise Lines, de op twee na grootste cruiserederij ter wereld, voert ook noodmaatregelen in. De rederij merkt dat het negatieve nieuws rond het virus invloed heeft op de vraag naar cruisetickets.

  • Norwegian schrapt tot in het derde kwartaal van dit jaar reizen naar Azië wegens het coronavirus.
  • Ook worden geplande cruises naar bepaalde bestemmingen op het continent omgeleid. In totaal annuleert of wijzigt het bedrijf veertig cruisereizen om het coronavirus. Een deel van de reizen met China als bestemming, gaat nu naar het Middellandse Zeegebied.
Meer