© REUTERS

© AFP

© AP

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

OVERZICHT. Wat weten we over de aanslag in Berlijn?

12 doden, onder wie de Poolse chauffeur van de moordende vrachtwagen en 49 gewonden. Dat is ongeveer het enige waar de Duitse onderzoekers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op dit ogenblik zeker van zijn. Na de vrijlating van de verdachte Pakistaanse asielzoeker, is de onzekerheid over de dader(s) groter dan ooit.

dst

De dader(s)?

24 uur na de aanslag tast de politie nog volledig in het duister. Toen kort na de aanslag de 23-jarige Pakistaanse asielzoeker Naved B. werd opgepakt, dacht men dat de dader gevat was. Maar tegen de namiddag vroeg men zich in speurderskringen hardop af of men niet “de verkeerde” heeft. Omstreeks 19 uur kwam dan het bericht dat de man vrijgelaten was.

De jongeman ontkende elke betrokkenheid. Er werden ook geen bloedsporen op zijn lichaam gevonden, wat vreemd was omdat men ervan uitging dat hij de Poolse chauffeur met een steekwapen heeft verwond en daarna heeft doodgeschoten in de cabine. Volgens Klaus Kandt, topman van de Berlijnse politie, bevindt “een gevaarlijke crimineel” zich “op vrije voeten”. Ook het wapen waarmee hij de Poolse trucker doodschoot is spoorloos.

Ten slotte is ook niet duidelijk of er meerdere daders zijn. Volgens de politie is na de aanslag één man uit de vrachtwagen gestapt. Maar of hij hulp kreeg om te ontsnappen of onder te duiken, is niet geweten. De werkgever van de vermoorde Poolse trucker zei dat hij niet kon geloven dat zijn fors gebouwde werknemer door één man zou kunnen overmeesterd worden.

© REUTERS

Wat weten we over de slachtoffers?

De voorlopige dodentol staat op twaalf mensen. Zeven van hen zijn geïdentificeerd: zes Duitse bezoekers van de kerstmarkt en de Poolse trucker Lukasz Urban, wiens vrachtwagen werd gebruikt als wapen.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteravond weten dat er voor zover bekend geen Belgische vermisten zouden zijn in Berlijn.

Volgens het Gezondheidsdepartement van deelstaat Berlijn werden 49 gewonden naar het ziekenhuis gebracht gewonden, van wie eer nog 25 verzorgd worden. Onder hen zijn 14 zwaargewonden.

Hoe werd de aanslag voorbereid?

Volgens de politie wijzen diverse elementen erop dat de Poolse vrachtwagen gisternamiddag gekaapt werd in Berlijn. De Poolse vrachtwagenchauffeur Lukasz Urban was maandagochtend al met zijn truck vanuit Italië gearriveerd in Berlijn, waar hij in de loop van de dag een lading staal moest lossen. Het was zijn laatste job voor de kerstvakantie. Omstreeks 15 uur had hij het laatst contact met zijn baas en met zijn vrouw in Polen.

De politie kon natrekken dat de motor van de truck drie keer werd gestart (om 15.44 uur, 16.52 uur en 17.37 uur) zonder dat de vrachtwagen wegreed. Om 19.34 uur werd de motor een vierde keer gestart, waarna de truck wel vertrok om een half uur later aan zijn moordende raid te beginnen. Die elementen wijzen er volgens de speurders op dat de chauffeur weinig ervaring had met het besturen van een truck.

De Poolse chauffeur werd na de aanslag dood aangetroffen in de stuurcabine op de passagiersstoel. Volgens zijn werkgever, die het lichaam identificeerde, was de man zwaar toegetakeld door meerdere steekwonden, wat er kan op wijzen dat hij zich hevig heeft verzet. Urban zou eerst gefolterd zijn en daarna gedood met één kogel in het hoofd.

Werd de dader geïnspireerd door IS?

Wellicht wel. IS heeft de aanslag dinsdagavond opgeëist. IS-magazine Rumiyah gaf in haar novembernummer nog een paginalange reeks tips voor truckterroristen.

Terreurexperts stippen ook de symboolwaarde aan van het doelwit: een kerstmarkt vol verwijzingen naar het christelijke geloof.

Duitstalige jihadisten riepen deze namiddag nog op via de berichtendienst Telegram om meer aanslagen te plegen op kerstmarkten. “Onze vijand kan dit soort aanvallen nooit stoppen”, klonk het.

© REUTERS

Is er gevaar voor meer aanslagen?

Het terreurniveau in ons land blijft op niveau drie en wordt dus niet verhoogd. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er ook in ons land een aanslag op til is. De politie van Antwerpen heeft wel onmiddellijk de beveiling van de kerstmarkt verhoogd. Ook op de kerstmarkten in Gent en Brussel worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. In Gent waren er sowieso al betonnen blokken geplaatst. Het OCAD volgt de situatie op de voet en maakt ook specifieke risico-analyses voor kerstmarkten. Het is aan de gemeenten om concrete maatregelen te nemen.

Heeft de aanslag gevolgen voor de kerstmarkten in België?

Het terreurniveau in ons land blijft op niveau drie en wordt dus niet verhoogd. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er ook in ons land een aanslag op til is. De politie van Antwerpen heeft wel onmiddellijk de beveiling van de kerstmarkt verhoogd. Ook op de kerstmarkten in Gent en Brussel worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Op Winterland in Hasselt worden extra politiemensen ingezet.

In Gent waren er sowieso al betonnen blokken geplaatst. Het OCAD volgt de situatie op de voet en maakt ook specifieke risico-analyses voor kerstmarkten. Het is aan de gemeenten om concrete maatregelen te nemen.

Hoe reageren Duitse politici?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft via haar woordvoerder laten weten "in rouw" te zijn. "We hopen dat de vele gewonden hulp krijgen", aldus woordvoerder Steffen Seibert op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Wat we hier zien, is dramatisch", zegt een geschokte Berlijnse burgemeester Michael Müller maandagavond op de Breitscheidplatz. Zijn gedachten zijn bij de families van zij die doden of gewonden te betreuren hebben.

Ooggetuigen aan het woord:

© AFP

© Marcello Berlin

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer