De Unesco was furieus na de Aalsterse carnavalsstoet van 2013, waarin leden van carnavalsgroep Eftepie in SS-uniformen én met een nagemaakte nazi-treinwagon, het beleid van de N-VA op de korrel namen.
Volledig scherm
De Unesco was furieus na de Aalsterse carnavalsstoet van 2013, waarin leden van carnavalsgroep Eftepie in SS-uniformen én met een nagemaakte nazi-treinwagon, het beleid van de N-VA op de korrel namen. © Rutger Lievens

Aalst Carnaval: al vaker commotie

De commotie over de praalwagen met poppen waar Joden karikaturaal werden afgebeeld, hangt als een zwaard van Damocles boven editie 2020 van Aalst Carnaval. Bijna dertig buitenlandse cameraploegen zakken naar de Ajuinenstad af om verslag uit te brengen. De politiek houdt de adem in. Aalst Carnaval belandde in 2013 al in een internationale mediastorm na de SS-uniformen van Eftepie.  Het evenement lokt dagenlang tienduizenden feestvierders en de drank vloeit rijkelijk. Het overgrote deel van de feestgangers viert voorbeeldig, maar rekening houdend met de massa is het niet verwonderlijk dat er soms een incident valt te rapporteren. Dit ondanks de grote inzet van politie en hulpdiensten. Een overzicht van de afgelopen jaren, al dan niet carnaval-gerelateerd:

6 reacties

  • danny janssens

    4 jaar geleden
    Als niet-NVA'er moet ik toegeven dat Christophe D'Haese een van de sympathiekere figuren is binnen de NVA. Aalst is een toffe winkelstad met een traditionele stoet (eens iets anders dan de zoveelste christelijke processie) waar mensen zich een paar dagen kunnen uitleven en zot doen. Dat mag wel eens in deze verzuurde maatschappij. Met iedereen en alles moet kunnen gelachen worden omdat het spot is en geen politieke manifestie in opdracht van een partij of beweging.
  • Gino Sinnesael

    4 jaar geleden
    Moeten de Vlamingen nu beginnen vitten op de stoet in Binche? Daar doet men aan voedselverspilling (appelsienen gooien) en dierenmishandeling (veren van levende struisvogels nemen voor de hoeden van de Gilles: iets voor Groen en Ecolo?). Een bewijs dat Vlamingen en Walen een andere 'cultuur' hebben. Vinger wijzen, het Mag Njet-syndroom?
  • Gerd Van nieuwenhove

    4 jaar geleden
    Wat draaien onze politiekers rond de brij ? Ze wilen geen enkele stem en zeker de uwe niet ....verliezen. Echte vals spelers en leugenaars !
  • Jean West

    4 jaar geleden
    Janna Boonstra Waarom mag men niet met de Joden lachen? Dit heeft in het geheel niet met de holaucaust te maken. Een karikatuur van Mohamed is dan weer geen probleem zoals Charlie in zijn magazine.
  • Magda De Munck

    4 jaar geleden
    Als de politiek er zich met begint te bemoeien, is het einde zoek.