Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Tesla mag in Duitsland 92 hectare bos kappen voor nieuwe fabriek

Bos wordt gekapt in Grünheide om ruimte te maken voor de eerste Europese fabriek van Tesla.Beeld EPA

Tesla heeft vrijdag het omzagen hervat van 92 hectare bos op een terrein waar de eerste Europese fabriek van de elektrische auto-maker wordt gebouwd. De Duitse rechter veegde bezwaren van milieu-organisaties tegen de kap van tafel. 

De Amerikaanse autofabrikant heeft haast met de bouw van een kolossale nieuwe fabriek in Grünheide, in de buurt van de Duitse hoofdstad Berlijn. Tesla wil volgend jaar al beginnen met de productie van accu's en auto's. De eerste jaren mikt de Amerikaanse autofabrikant op 150.000 auto’s per jaar, maar uiteindelijk moet de fabriek een capaciteit van een half miljoen aankunnen. Met de komst van deze Gigafactory zijn 12.000 banen gemoeid.

De fabriek verdeelt de Duitse milieubeweging. Radicalere groepen dreigen het bos te bezetten door zich aan bomen vast te ketenen, andere organisaties vinden het belangrijker dat de CO2 uitstoot wordt verminderd door schonere elektrische auto’s.

Met een rechtszaak slaagden enkele milieugroeperingen erin de kap tijdelijk te stoppen. Dat wilden ze oprekken tot de afronding van een milieustudie naar de aanwezigheid van eventuele beschermde diersoorten. 

Vrijdag stelde de rechtbank hen in het ongelijk. Het bos is geen natuurgebied, maar aangeplant om kartonfabrieken van grondstoffen te voorzien. Mochten er beschermde diersoorten in het bos huizen, dan worden die eind april gevangen en overgebracht naar een andere plek. Tegen de uitspraak van vrijdag is geen beroep mogelijk. 

Op het bouwterrein zijn overigens ook zeven niet ontplofte Amerikaanse bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, die onschadelijk moeten worden gemaakt.