Direct naar artikelinhoud
Vijf vragenMargo Cloet

Zorgsector luidt in open brief alarmbel over besparingen: ‘De regering kent ons onvoldoende’

Margot Cloet, topvrouw bij koepel Zorgnet-Icuro, schreef mee aan een open brief om de besparingen van de Vlaamse regering in de zorg aan te klagen.Beeld Zorgnet-Icuro

De werkgevers in de zorgsector zijn boos. In een open brief op Sociaal.net trekken ze aan de alarmbel over de besparingen van de Vlaamse regering. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de grootste koepel Zorgnet-Icuro, geeft meer uitleg.

Vanwaar deze open brief?

“We zijn erg bezorgd over de manier waarop de Vlaamse regering spreekt over de zorg- en welzijnssector. We moeten zogezegd snoeien om te bloeien, maar de werking op het terrein staat nu al zwaar onder druk. Vergeet niet dat de werkingsmiddelen in de sector al tien jaar niet meer geïndexeerd zijn. We moeten het met minder geld doen voor personeelszaken, IT en infrastructuur. Ook op vorming en opleiding moeten we beknibbelen.”  

“Die ‘overhead’ levert noodzakelijke ondersteuning voor heel wat zorginstellingen. Als dat wegvalt, kan dat bij de ouderenzorg een effect hebben op de dagprijs. Extra kosten worden verhaald op de patiënten. Kleinere voorzieningen voor jongeren met mentale problemen, zullen minder mensen kunnen behandelen. Maar het zit ook elders. We hebben de mond vol van het beter delen van patiëntendossiers, maar daar heb je wel de nodige IT-systemen voor nodig. Instellingen willen vooruitgaan, maar worden nu afgeremd.”

U wil meer geld voor uw eigen winkel?

“We zijn gerust bereid mee na te denken over hoe we onze sector efficiënter kunnen organiseren, over hoe we elders fondsen kunnen aanspreken. Maar dit is niet de manier. Iedereen heeft in zijn leven ooit zorg nodig, alle werknemers in de sector leveren bijzonder hard werk. Bovendien is de vraag alleen maar toegenomen, door de vergrijzing, door de verdunning van het sociaal weefsel, door de vele mentale problemen bij de mensen.”

Waarom is de brief gericht aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en niet aan minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)?

“Straks start de regering de gesprekken over de begrotingscontrole. We willen de hele Vlaamse regering aanspreken en duidelijk maken dat de noden in zorg en welzijn heel erg hoog zijn. Vorig jaar was er een begrotingsoverschot van 275 miljoen euro. Er is dus ruimte voor extra investeringen. Bovendien wordt niet ieder jaar het budget op het departement Welzijn helemaal opgebruikt. Waarom dat geld niet gebruiken voor een éénmalige investering in IT?”

“Kijk, het probleem is dat de Vlaamse regering onze sector niet voldoende kent. Beke is nu wel volop bezig met plaatsbezoeken in heel Vlaanderen, en dat is positief. Maar ik nodig bij dezen minister-president Jambon van harte uit om een dag te komen meedraaien bij onze instellingen.”

Minister Beke beloofde al extra investeringen. Hij trok het budget voor nieuw beleid op van 550 miljoen naar 1,2 miljard euro, zegt hij.

“Ook dat is positief, maar voor een deel is dat de uitvoering van een eerder akkoord. Beke heeft het niet altijd gemakkelijk, zijn uitgangspunt is niet evident. We vragen compensaties voor de geplande besparingen, maar dan moet de hele regering mee willen.”

U was tot 2017 zelf kabinetschef bij zijn voorganger Jo Vandeurzen (CD&V). Toen tekende u zelf mee het beleid uit, nu valt u dat aan.

“Ook toen deed ik mijn werk met een groot hart voor de zorg. De noden zijn hoog, tegelijk moeten we goed voor de medewerkers zorgen. Mijn engagement vandaag vertrekt nog altijd vanuit dezelfde bezorgdheid.”