Ook parket onderzoekt wanpraktijken Kansspelcommissie

© Boumediene Belbachir

Ook het parket van Brussel onderzoekt nu of er bij de Kansspelcommissie strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd, na beschuldigingen dat ambtenaren onder meer cadeaus van gokbedrijven zouden hebben aanvaard.

Yves Delepeleire

Het parket van Brussel heeft een kopie ontvangen van het rapport van het Centrum Integriteit van de federaal ombudsman en heeft een onderzoek geopend om na te gaan of er strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd. Dat zegt het parket aan onze redactie.

Het rapport van het Centrum Integriteit zou heel wat wantoestanden bij de Kansspelcommissie blootleggen. Die commissie moet de gokker beschermen, maar ambtenaren van het secretariaat zouden mogelijk cadeaus van gokbedrijven hebben aanvaard.

Voor het onderzoek namen speurders van het Centrum Integriteit computers in beslag en verhoorden ze personeelsleden. Volgens de krant Het Laatste Nieuws, dat vorig weekend het nieuws uitbracht, zou het Centrum Integriteit vijf integriteitsschendingen hebben vastgesteld. Het zou onder meer gaan over misbruik van overheidsmiddelen, het onderscheppen van e-mails, machtsmisbruik en het aanvaarden van voordelen van gokbedrijven. Vooral dat laatste is kwalijk, omdat daarmee de deur naar corruptie openstaat.

Vandaag publiceerde de Franstalige krant La Dernière Heure meer details. Volgens de krant zou de directeur van de Kansspelcommissie zich bij voetbalmatchen in de loges van gokbedrijven hebben laten uitnodigen en zou hij aanwezig zijn geweest in een Londense stripclub in het bijzin van iemand uit de goksector. In Het Laatste Nieuws spreekt zijn advocaat over ‘een karaktermoord met zeer grove leugens’.

'Een ramp voor de geloofwaardigheid'

De directeur van de Kansspelcommissie is in ieder geval een van de topambtenaren die in het rapport van het Centrum Integriteit wordt genoemd en wiens functioneren in vraag wordt gesteld. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vroeg deze week aan de FOD justitie om de nodige maatregelen te nemen tegen de vier personen die in het rapport worden genoemd. Naast de directeur - die de leiding heeft over het secretariaat - gaat het volgens onze informatie om een gedetacheerde liaison-officier van de gerechtelijke politie, een IT-directeur en een vrouw die verantwoordelijk is voor de personeelsdossiers.

Het onderzoek van het Centrum Integriteit vloeit voort uit een klacht van de voorzitter van de Kansspelcommisie, Etienne Marique, tegen de directeur van de gokwaakhond en de IT-directeur, over mogelijk gesjoemel bij de verkoop van oude servers. Die klacht werd intussen door het gerecht onderzocht en geseponeerd.

Aan De Standaard benadrukt Etienne Marique dat hij zelf van niets wordt beschuldigd en dat hij ook geen weet heeft van de wanpraktijken waarover nu sprake is. ‘Ik heb destijds alleen getuigd over de verkoop van de servers, maar ik heb zelf nooit gezien dat ambtenaren cadeaus aanvaard zouden hebben.’

‘Dit is een ramp voor de geloofwaardigheid van de Kansspelcommissie tegenover de regering, het parlement en de gokker’, zegt Marique. ‘De Kansspelcommissie moet een integere regulator zijn. Mijn mandaat is al enkele maanden afgelopen. Ik wacht tot mijn opvolger wordt aangesteld. Intussen zal ik alles doen voor een goede werking van het secretariaat.’