CD&V-voorzitter Coens pleit voor "coronacoalitie" die economische impact van virus aanpakt  

Na de paars-gele coalitie, en de Vivaldicoalitie, lanceert CD&V een nieuwe formule om tot een federale regering te komen: "de coronacoalitie". "Een crisis als een coronavirus heeft een enorme economische impact en vergt maatregelen van een slagkrachtige regering. Misschien kunnen we eens spreken over een coronacoalitie van hen die daar iets willen aan doen?", stelt voorzitter Joachim Coens voor. Het is onduidelijk hoe die regering er moet uitzien, maar CD&V blijft wel hameren op een meerderheid aan elke kant van de taalgrens. Aan Vlaamse kant is de N-VA daarvoor nodig.

Ook al blijft het risico op een besmetting in ons land miniem, de economische gevolgen van het coronavirus zijn nu al aanzienlijk. De Bel20 (de groep van 20 belangrijkste aandelen in België) verloor gisteren bijna 5 procent, het slechtste resultaat sinds 24 juni 2016, de dag na het brexitreferendum.

De aandelen van brouwerij ABInbev, een van de bedrijven in de Bel20, zakten bijna 11 procent. Intussen zegt ABInbev dat het in de eerste twee maanden van 2020 in China al 285 miljoen dollar aan opbrengsten misliep door het coronavirus. De Dow-Jonesindex in Amerika sloot donderdag 4,4 procent lager af, en ook de Japanse Nikkei-index verloor 3,67 procent. 

Gaspedaal

Ondertussen heeft België nog altijd geen nieuwe federale regering, waardoor er geen grondige aanpassingen kunnen worden gedaan aan de verdeling van de budgetten. Men werkt nu met zogenoemde "voorlopige twaalfden", een twaalfde van de begroting van vorig jaar. 

Doet de coronacrisis de gaspedaal induwen op het federale niveau? "Een crisis als een coronavirus heeft enorme economische impact, die maatregelen vergt van een slagkrachtige regering", zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens alvast. "Misschien kunnen we eens spreken van een coronacoalitie van zij die daar iets aan willen doen?"

Coronacoalitie = Vivaldicoalitie?

Die coalitie zou zich onder andere moeten focussen op de "begroting, competitiviteit en koopkracht van de mensen", zegt Coens. Maar de vraag blijft wel hoe die er dan moet uitzien. 

Exact twee weken geleden nam Koen Geens (CD&V) ontslag als koninklijk opdrachthouder, nadat een regering met de PS én de N-VA "definitief" onmogelijk bleek, zei Geens zelf. 

Het andere scenario, zonder N-VA, noemt men de "Vivaldicoalitie" (met socialisten, groenen, liberalen en CD&V). Tot nu toe heeft CD&V zich verzet tegen zo'n coalitie, omdat die geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant. Daar is de N-VA voor nodig. 

We hebben altijd gezegd dat een stabiele regering belangrijk is, maar er zijn ook altijd belangrijke inhoudelijke punten

Joachim Coens, voorzitter CD&V

Ook vandaag blijft CD&V hameren op die meerderheid aan beide kanten van de taalgens. "We hebben altijd gezegd dat een stabiele regering belangrijk is, maar er zijn ook altijd belangrijke inhoudelijke punten", zegt Coens in "De ochtend" op Radio 1. "Wij zijn altijd beschikbaar om een goede oplossing te vinden voor de uitdagingen van ons land", zegt Coens wel. 

Intussen zijn Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle (MR) aan zet om rust te brengen in de onderhandelingen. Zij hebben wel al "een aantal gesprekken gevoerd", waaronder met Coens, zegt hij zelf. De twee opdrachthouders communiceren niet in de pers. 

Twittercommunicatie "niet houdbaar"

De CD&V-voorzitter kwam ook terug op de Twitterrel die deze week ontstond tussen Open VLD en N-VA. In twee filmpjes op Twitter haalden de Vlaamse regeringspartijen elkaar onderuit. Open VLD liet later weten dat het zijn communicatiestijl opnieuw zal wijzigen. 

"Op die manier aan politiek doen, met filmpjes en persoonlijke aanvallen, lijkt me niet houdbaar", zegt Coens daarover. "Dit moet binnen de Vlaamse regering worden uitgeklaard", klinkt het. "Ik hoop dat de rust rap terugkeert, en ik zie daar ook een aantal signalen voor." 

Meest gelezen