Direct naar artikelinhoud
Corona

België schakelt naar fase 2 van het plan tegen coronavirus

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is er geen nood aan drastische ingrepen maar aan preventieve maatregelen.Beeld EPA

Nu er een tweede besmetting met het coronavirus is vastgesteld, schakelt de overheid een versnelling hoger om te proberen het virus in te dijken. Professor Herman Goossens van het UZ Antwerpen vindt dat we veel breder moeten screenen. Net door van de huidige criteria af te wijken, is de tweede patiënte gevonden, stelt hij.

“We denken dat er de komende dagen in ons land nog één of meerdere gevallen zullen bijkomen.” Op de persconferentie over het nieuwe geval van het coronavirus in ons land schetste Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat het virus opvolgt en viroloog bij Sciensano, wat de verwachtingen zijn voor de volgende dagen. 

Aangezien mensen massaal terugkeren uit vakantie, eventueel uit risicogebieden, zullen artsen in ons land waarschijnlijk nog gevallen van Covid-19 vaststellen. Voor de scholen die vandaag opengaan, worden er geen speciale maatregelen genomen. Al heeft het ministerie van Onderwijs vrijdag wel al een nieuwsbrief uitgestuurd met tips over hoe de scholen met de virusdreiging moeten omgaan. 

Fase 2

Ons land zit door die tweede besmetting in fase 2 van het plan tegen corona. Dat komt erop neer dat artsen iedereen in kaart gaan proberen brengen die met de besmette persoon in contact is gekomen. Indien nodig, worden die mensen ook getest op het virus. 

De nieuwe besmetting, waarover gisteren is gecommuniceerd, gaat over een vrouw van middelbare leeftijd. Zij is donderdag teruggekeerd uit een regio in het noorden van Frankrijk, waar al veel besmettingen zijn geweest. Momenteel is ze volgens de behandelende arts, professor Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), in een “goede algemene toestand”. 

Eerder bleek ook al dat een Luxemburger, die langs de luchthaven van Charleroi is gepasseerd, besmet is met het virus. De luchthaven heeft ondertussen al besloten om een speciaal crisiscentrum op te richten. Ook bij een Spaanse vrouw, die vrijdag ziek uit ons land vertrok, is Covid-19 vastgesteld. Omdat zij er erg aan toe is en beademd wordt, is het niet makkelijk om te achterhalen waar zij precies geweest is. “Via de Spaanse autoriteiten proberen we aan informatie te komen, maar voorlopig weten we het nog niet”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Ook al is er volgens minister Maggie De Block (Volksgezondheid, Open Vld) geen nood aan drastische ingrepen, toch wordt er overal op gehamerd om meer preventieve maatregelen te nemen, zoals vaker de handen wassen. De Block raadt zelfs af om elkaar te kussen. 

Breder screenen

Met de terugkeer van de vakantiegangers hebben er zich ook al veel meer personen gemeld die mogelijk het virus hebben opgelopen. Terwijl het laboratorium van de KU Leuven voordien per dag vijf à tien stalen binnenkreeg, waren dat er zaterdag al zeventig.

Toch klinkt er ook al kritiek op de manier waarop ons land patiënten screent. Professor Herman Goossens, die aan het hoofd staat van het laboratorium in het UZ Antwerpen, wil daarin veel breder gaan. Hij vindt dat de criteria van de overheid nu veel te strikt zijn. 

Volgens hem moeten patiënten met ademhalingsklachten die getest worden op het griepvirus ook een test krijgen voor corona. Goossens wijst erop dat het tweede geval van coronabesmetting in België ontdekt is, omdat hij de geldende criteria niet meer toepast. “Ik had deze week beslist om breder te screenen", zei hij tegen VTM Nieuws. “Zo is deze patiënte gedetecteerd.” 

Minister De Block zegt aan De Morgen dat het testen van al de mensen met griep geen enkele meerwaarde biedt. “Dat zou een verspilling van mensen en middelen zijn. Wat wel belangrijk is, is het testen van mensen die in een risicogebied verbleven en/of in contact geweest zijn met besmette mensen.”