Vlaamse regering over economische impact corona: ‘Geen reden tot paniek’

De Vlaamse ministers Jambon (N-VA), Crevits (CD&V) en Demir (N-VA) bespraken dinsdagmorgen met de vertegenwoordigers van de werkgevers- en werknemersorganiaties de mogelijke economische impact van het nieuwe coronavirus. Al was de baseline vooral ‘rustig blijven’.

Tijdens de taskforce op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon schoven een hele reeks organisaties aan tafel. Werkgeversorganisaties Voka, Unizo en Boerenbond, net als vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. Verder namen ook Verso (de intersectorale werkgeversorganisatie voor socialprofitsectoren) en overheidsinstellingen VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen), FIT (Flanders Investment & Trade) en Toerisme Vlaanderen deel aan het overleg.

‘Doortastend optreden’

Het is niet zozeer de bedoeling om nieuwe maatregelen in het leven te roepen. De bedoeling is om de bestaande steunmaatregelen te duiden en bekender te maken. Het samenbrengen van de organisaties moest vooral dienen om hen te kalmeren, zo valt te horen. ‘We willen tegemoet komen aan hun vragen en bezorgdheden’, luidt het bij Jambon.

De Vlaamse minister-president opende de vergadering en kon niet genoeg herhalen dat paniek nergens voor nodig is. ‘Het is nuttig om te overleggen over de mogelijke economische impact. Maar er is geen enkele reden tot paniek. We zitten nog maar in fase twee, met enkele gevallen van corona. Wie weet komen we nooit tot fase drie. We zullen doortastend optreden, als dat nodig is’, zei hij.

Evaluatie over twee weken

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, liet weten dat ze middelen rond toerisme zal verschuiven. ‘We willen een promotiebudget van 275.000 euro, dat voorzien was voor Aziatische landen, gebruiken om toerisme in Nederland en Duitsland aan te prijzen. De Aziatische markt staat in voor 1,5 procent van de overnachtingen, Europa is daarentegen goed voor meer dan 90 procent. Het is dus belangrijker dat die markt in stand blijft’, klinkt het.

Ook minister van Economie en Werk, Hilde Crevits, verwees door naar bestaande maatregelen. Het gaat dan om overbruggingskredieten en extra waarborgen voor bedrijven die in de problemen dreigen te komen. ‘Zonder de paniek op te poken, merken we toch dat er al effectief een impact is. Maar het is belangrijk dat iedereen rustig blijft. Dit was een goede gedachtewisseling, die we over twee weken opnieuw zullen houden’, stelde Crevits na afloop.

Meer