Direct naar artikelinhoud
Syrië

Poetin en Erdogan starten dialoog in Moskou: ‘De hele wereld heeft de ogen op ons gericht’

De Turkse president Erdogan en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin.Beeld DPA

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn vanmiddag gestart met hun onderhandelingen over de spanningen in de Syrische provincie Idlib. Daar dreigt de strijd tussen Turkse militairen en door Rusland gesteunde Syrische troepen verder uit de hand te lopen.

, en

“De situatie in Idlib is zodanig verslechterd dat dit vraagt dat we een persoonlijke en directe conversatie hebben”, aldus Poetin bij het begin van het overleg in Moskou.

“Onze ontmoeting hier over Idlib is heel belangrijk”, zei Erdogan van zijn kant. “De hele wereld heeft de ogen op ons gericht. De gepaste maatregelen en beslissingen die we hier zullen nemen, zullen de regio en onze twee landen tot rust doen komen.”

De betrekkingen tussen Ankara en Moskou zijn verslechterd de afgelopen weken vanwege de situatie in Syrië. Zondag kondigde Turkije aan een offensief te hebben gelanceerd tegen het regime van Bashar al-Assad in de regio Idlib. Daarbij zijn twee vliegtuigen neergehaald en 19 Syrische soldaten gedood. De operatie, “Spring Shield”, is gelanceerd na weken van escalaties. Vorige week nog zijn meer dan 30 Turkse soldaten gedood bij luchtaanvallen die Ankara aan het Syrische regime toeschreef.

Lees ook:

De hel van Idlib: Turkije en Rusland laden alvast de wapens.

Wat wil Turkije nu van Europa? Meer dan u zou denken.

Belgische Syriëstrijders vechten in Idlib mee met jihadisten, rebellen en Turks leger.

Damascus voert sinds december een dodelijk offensief, met de steun van de Russische luchtmacht, om de provincie Idlib te heroveren. Het offensief leidde tot spanningen tussen Ankara en Moskou. Turkije steunt enkele rebellengroepen en Rusland steunt Damascus, maar toch hadden beide landen hun samenwerking rond Syrië de afgelopen jaren opgevoerd.

Het Turkse leger is op grote schaal in actie gekomen tegen de strijdkrachten van de Syrische president Bashar al-Assad en diens bondgenoten, inclusief Rusland. Ze dreigen de regio onder de voet te lopen. Ankara heeft in 2018 al afspraken met Moskou gemaakt over een deels “gedemilitariseerd” Idlib, een soort bufferzone waar niet gevochten zou worden. Maar die afspraken worden door de strijdende partijen niet nageleefd.