Direct naar artikelinhoud
SyriëUpdate

Rusland en Turkije komen staakt-het-vuren overeen in Noordwest-Syrië

Turks president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin.Beeld Photo News

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn het eens geworden over het beëindigen van de vijandelijkheden in Noordwest-Syrië. Dat hebben de twee leiders bekendgemaakt. Om middernacht gaat een staakt-het-vuren in.

President Poetin sprak aan het eind van de zes uur durende onderhandelingen in Moskou de hoop uit dat de overeenkomst met Erdogan een oplossing kan bieden voor de humanitaire crisis in Syrië, met name voor het lijden van de burgerbevolking in de enclave Idlib, die al weken klem zit tussen oprukkende Syrisch-Russische strijdkrachten en door Turkije gesteunde rebellen.

Volgens de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Turkije zal het staakt-het-vuren in de nacht van donderdag op vrijdag ingaan op basis van de huidige frontlinies. Verder moet er een 12 kilometer brede veiligheidscorridor komen langs de autoweg M4. Langs de corridor zullen Russische en Turkse troepen met ingang van 15 maart gezamenlijk gaan patrouilleren.

Met het staakt-het-vuren voorkomen Poetin en Erdogan een direct militair conflict tussen hun strijdkrachten in de provincie Idlib, het laatste bolwerk van de rebellen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Vorige week werden tientallen Turkse militairen gedood bij een Syrische luchtaanval. Turkije schoot enkele Syrische vliegtuigen uit de lucht. Rusland dreigde daarop met represailles tegen Turkse vliegtuigen in het Syrische luchtruim.

Vluchtelingenstroom

Het geweld in Idlib deed afgelopen drie maanden bijna één miljoen mensen op de vlucht slaan naar Turkije. Erdogan zette de vluchtelingenstroom vorige week in om steun van de Europese Unie en het Navo-bondgenootschap te krijgen tegen Rusland, door te dreigen de grens naar Griekenland open te zetten.

Net voordat Erdogan in het Kremlin in conclaaf ging met Poetin had de Russische leider een onderhoud over de situatie in Syrië met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Die was een dag eerder bij Erdogan in Ankara. Het Kremlin liet weten dat Michel Poetin had geïnformeerd over de EU-pogingen om de migrantenstroom vanuit Turkije te stuiten.

Poetin zei aan het begin van de besprekingen dat de situatie in Idlib zo gespannen was dat een-op-een gesprekken met Erdogan noodzakelijk waren geworden. Hij sprak zijn leedwezen uit over de dood van de vorige week bij de Syrische luchtaanval omgekomen Turkse militairen, maar wees er op dat er ook tientallen Syrische soldaten bij de strijd in Idlib waren omgekomen.

Zowel Poetin als Erdogan onderstreepte de noodzaak voor beide landen om tot overeenstemming te komen tijdens de gesprekken in het Kremlin. Dit ook om de bilaterale relaties niet onherstelbaar te beschadigen. Erdogan zei te hopen op een deal en wees op de opbloeiende Turks-Russische handel.

Tot de Idlib-crisis slaagden Rusland en Turkije er redelijk in hun belangen in Syrië af te stemmen. Moskou steunt in de al negen jaar durende oorlog president Assad, Ankara de rebellen. Maar toen een door Rusland gesteund offensief van het regeringsleger de laatste door de rebellen beheerste enclave onder de voet dreigde te lopen, stuurde Turkije duizenden soldaten om de Syrische opmars te stuiten, tot ongenoegen van Rusland.