Wereldwijde paniek bij beleggers: mokerslag voor Europese beurzen

Beleggers slaan wereldwijd in paniek na de gebeurtenissen van afgelopen weekend. De coronacrisis deed de Italiaanse overheid draconische maatregelen nemen, de olieprijs zakt in elkaar als gevolg van een prijzenoorlog én de recessievrees steekt de kop op.

De Aziatische beurzen kregen maandagmorgen bij het opengaan zware klappen. Hoofdindex Nikkei in Tokio verloor ruim 5 procent, het grootste verlies in twee jaar, en de beurs in Hongkong zakte met 3,7 procent. In Australië ging de beurs met 7,3 procent onderuit. De meeste beurzen sloten er tot 5 procent in het rood.

De prijs van een vat ruwe olie daalde intussen tot 33 dollar, omdat Saudi-Arabië en Rusland een robbertje rond de productiebeperking uitvechten. Rusland weigert zich ernaar te schikken, dus de Saudi’s pompen extra olie op. Die prijsdaling van 30 procent is de grootste sinds de eerste Golfoorlog in 1991. ‘Nooit gezien in mijn carrière’, stelde Johan Mattart (Belgische federatie van brandstoffenhandelaars) maandagmorgen op Radio 1.

Europese beurzen

De Europese beurzen openden met een verlies van 5,7 procent. Omstreeks halfelf koerste de Eurostoxx 50 al 6,5 procent in het rood. Ook de Bel20 incasseerde een verlies van ruim 6 procent bij opening. Daarna was er een herstel tot rond 4,2 procent lager. De zwaarste verliezen in de index zijn voor Aperam, Barco en Solvay, die elk ruim 8 procent in de min gingen.

De beurs van Oslo opende met een verlies van 13 procent. Ook in Kopenhagen (-6,3 procent), Madrid (-6,7 procent), Stockholm (-7,4 procent) en Frankfurt (-7,4 procent) bleek de toestand ernstig. De FTSE, de belangrijkste graadmeter op de Londense beurs, tuimelde 8,5 procent. En in Milaan, de stad in het quarantainegebied, deelt eveneens zwaar in de klappen met een verlies van 8,6 procent.

Oliebedrijven zwaar getroffen

Om nog maar te zwijgen over de aandelen van de oliebedrijven. BP zag zijn waarde met een vijfde (-20,8 procent) dalen, Royal Dutch Shell verloor ongeveer evenveel (-21,6 procent). Op de beurs van Riad werd het aandeel van staatsoliebedrijf Saudi Aramco maandagmorgen zelfs tijdelijk stilgelegd, omdat het meteen 10 procent in het rood dook.

Beleggers gooien hun aandelen massaal in de verkoop en zoeken hun heil nu in veilige havens, zoals obligaties. Daardoor is de Amerikaanse tienjaarsrente onder 0,5 procent gezakt, de Duitse zelfs tot -0,8 procent.

Meer