Direct naar artikelinhoud
Brussel

Agent in burger slaat manifestante in gezicht tijdens vrouwenmars

.Beeld rv

De vrouwenmars die afgelopen zondag in Brussel heeft plaatsgevonden, blijft bij heel wat manifestanten nazinderen. Volgens getuigen zou de politie er hardhandig hebben opgetreden nadat zo’n 80 betogers vandalisme pleegden. Op beelden is nu te zien hoe een agent in burger een jonge vrouw vol in het gezicht slaat. Diezelfde vrouw zou wel eerst zelf een slag hebben uitgedeeld. Het hele incident wordt nu onderzocht, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse.

Video wordt geladen...

De vrouwenmars in Brussel, waaraan zo’n 6.300 mensen deelnamen, verliep niet zoals verwacht. De mars verliep een hele tijd zonder incidenten, maar op het einde liep het mis. “Ongeveer tachtig deelnemers zijn door het centrum van de stad getrokken, en lieten op verschillende plaatsen graffiti achter”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Ze speelden kat en muis met de agenten.”

Een manifestante kreeg het zwaar aan de stok met een agent. Op videobeelden is te zien hoe de agent de manifestante in het gezicht slaat. Volgens de maker van de beelden brak de agent daarbij de tanden van de vrouw.  

Agent in burger slaat manifestante in gezicht tijdens vrouwenmars
Beeld POS

Reactie

Maar volgens een getuige sloeg de agent in burger de vrouw nadat de vrouw eerst klappen uitdeelde. “Ik stond op twee meter van het incident”, zegt de man. “Op een gegeven moment passeerden drie agenten me. Een van hen vertelde aan zijn collega’s dat er iets gaande was aan een café aan het Muntplein. Ik volgde hem. Aan het café waren op dat moment schermutselingen aan de gang. Zo’n tiental manifestanten wilden per se naar het Muntplein, maar de politie verhinderde dat. Een jonge vrouw onder hen discussieerde met een agent. Plots geeft de vrouw een klap met haar vuist in het gezicht van de agent, waarop de agent onmiddellijk terugslaat. De agent sloeg dus als reactie op wat de vrouw eerst had gedaan.” 

Proces-verbaal

De politie onderzoekt momenteel het hele voorval. “We hebben een proces-verbaal opgesteld voor wat er zondag is gebeurd”, zegt woordvoerder Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Onderzoek zal moeten uitwijzen of het gebruik van dwang opportuun was, aangezien de slag in een reactie komt op iets anders. Of de persoon in kwestie klacht indient of niet, de gebruikte dwang door die politieman is al genoteerd in het proces-verbaal en ook dat maakt ook deel uit van het onderzoek.”