Direct naar artikelinhoud
Economie

Recordklap voor Bel20: Europese beurzen zakken weg na coronamaatregelen ECB

Archiefbeeld.Beeld AFP

De Europese aandelenbeurzen zakten vanmiddag verder weg nadat de Europese Centrale Bank (ECB) met een reeks maatregelen kwam om de crisis als gevolg van het nieuwe coronavirus het hoofd te bieden. Maar die boodschap kon het tij niet keren. We kunnen al spreken van de slechtste Belgische beursdag ooit.

en

De ECB beloofde onder meer zijn opkoopprogramma voor obligaties te verruimen. Ook tuigt de centrale bank voor de eurozone een nieuw programma van goedkope leningen voor banken op. Dit instrument kan door banken worden gebruikt voor kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen. De ECB liet de rente ongemoeid.

Op de Brusselse beurs noteert de Bel20 rond 14.05 uur een verlies van meer dan 9 procent. Rond 17.05 dikte dat verlies aan tot meer dan 13 procent. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot bijna 8 procent. De beurs in Milaan zakte 5,5 procent.

De handelsdag verliep al dramatisch voordat de ECB de maatregelen bekendmaakte. Beleggers schrokken van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen en dumpten hun aandelen. Vooral de al zwaar getroffen luchtvaartmaatschappijen kregen harde klappen door het reisverbod: Air France-KLM zakte 15 procent op de beurs van Amsterdam, Lufthansa stond zowat 8 procent in het rood in Frankfurt.

Om de financieel-economische gevolgen van het coronavirus en Covid-19 te verzachten, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten tot forse geldinjectie in de banken. Anders dan de Amerikaanse en Britse centrale banken verlaagt de ECB de rente niet. Wel gaat zij extra staats- en bedrijfsschulden kopen.

ECB-president Christine Lagarde vindt dat regeringslanden van eurolanden veel meer moeten doen om de economie draaiende te houden. Ze waarschuwde op Reuters voor de té passieve houding van EU-leiders. Zonder gecoördineerde actie op Europees niveau „zullen we een scenario zien dat velen van ons zal herinneren aan de grote financiële crisis van 2008”, zo citeerde Bloomberg Lagarde.

Pendelaars in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel kijken naar de toespraak van Donald Trump.Beeld AP

Ook de Aziatische beurzen kleurden vandaag rood. De toonaangevende Nikkei in Tokio raakte 4,4 procent kwijt en eindigde op 18.559,63 punten. De index bereikte tussentijds het laagste niveau sinds april 2017. Vooral luchtvaartmaatschappijen kregen opnieuw rake klappen. Japan Airlines zakte 7 procent en ANA Holdings verloor 5,6 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong ging tussentijds 3,6 procent omlaag. Cathay Pacific leverde 3,4 procent in. De luchtvaartmaatschappij uit Hongkong is erg afhankelijk van de Chinese markt en voert door de virusuitbraak veel minder vluchten uit. Volgens voorzitter Patrick Healy van Cathay is de situatie nog nooit zo ernstig geweest. Het bedrijf verwacht in de eerste jaarhelft een “substantieel verlies” te lijden.

De Kospi in Zuid-Korea zakte 4,4 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney ging hard onderuit en sloot de dag af met een verlies van 7,4 procent, het zwaarste verlies in een dag sinds 2008. Qantas Airways kelderde bijna 10 procent.

In Hongkong verloor de Hang Seng-index 3,78 procent. De beurzen op het Chinese vasteland daalden ook, maar in mindere mate. De hoofdindex in Shanghai stond 1,19 procent in de min en die van Shenzhen 1,6 procent.  In China lijkt het virus over zijn hoogtepunt heen te zijn en neemt het aantal nieuwe besmettingen af.