Direct naar artikelinhoud
InterviewCoronavirus

Professor Dirk Devroey over coronavirus: ‘Op dit moment is elke luchtweginfectie verdacht’

Professor Dirk Devroey.Beeld Stefaan Temmerman

Wat met patiënten die geïnfecteerd zijn? Zes vragen aan professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB).

Hoe weet ik dat ik het coronavirus heb?

“Zonder een test kun je dat niet weten, maar op dit moment is elke luchtweginfectie verdacht. Patiënten die bij mijn praktijk komen met niet-gecompliceerde symptomen hoeven we niet per se te onderzoeken, maar we kunnen hen wel een ziektebriefje geven en in thuisquarantaine plaatsen. Zo verhinderen we dat ze zwakkere groepen infecteren. Dat blijft het grootste risico.”

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Kan ik het virus dan zo makkelijk overdragen?

“Zolang je niest of hoest, zul je drie andere mensen besmetten. We merken wel dat sommige geïnfecteerden die symptomen heel weinig vertonen. Die groep is minder besmettelijk, maar het sluit het doorgeven van ziektekiemen niet uit. Daarom is het zo belangrijk om hen weg te houden van andere mensen. Anders zit je al snel met drie keer zoveel patiënten als de dag ervoor.”

Wat dan met mijn huisgenoten? 

“Minimumcontact is wel nodig, maar het moet zo veel mogelijk vermeden worden. Je houdt dus best afstand van elkaar. Liefst anderhalve meter, verder is nog beter. Maar simpelweg de lucht verversen kan ook al veel doen. Een mondmasker helpt eveneens. Daar is inderdaad een tekort aan, maar ik heb al zeer creatieve alternatieven gezien. Dat gaat van hoofdkapjes tot halve bh’s. Zolang het voorkomt dat er speekseldruppels rondvliegen die anderen kunnen besmetten, ben ik blij.”

Wat kan de ziekte versterken?

“Bijkomende aandoeningen als hart- of leverproblemen, luchtwegeninfecties of nierfalen maken je kwetsbaarder. Tachtigplussers blijven een risicogroep, want zij krijgen vaak met deze ziektes te maken. Daarnaast moet je alcohol en roken altijd vermijden, zeker in tijden van corona. Overmatig drankgebruik kan je immuunsysteem verzwakken. Roken gaat op zijn beurt de trilhaartjes in je luchtpijp verlammen, waardoor je de virussen minder makkelijk kan uithoesten. Rokers zullen langer ziek blijven en zijn kwetsbaarder.”

Wat als het erger wordt?

“Dan moet je de huisarts toch bellen. Die treft dan een regeling waarmee je op de spoedafdeling terechtkomt, eventueel met een speciale ambulance. In de meeste ziekenhuizen is er een aangepaste afdeling voor corona. Toch genezen de meeste mensen door gewoon thuis te rusten. We denken dat dit in principe al na vijf dagen kan zijn, maar we nemen een veiligheidsmarge in acht en raden aan een week niet buiten te komen. Zo zijn we zeker dat je geen andere mensen besmet.”

 Hoe kan ik genezen?

“Als je in een ziekenhuis terechtkomt, zullen vooral de symptomen worden behandeld. Dat neemt niet weg dat zij medicatie krijgen toegediend, al is dat vaak in testfase. Dokters proberen daarmee te experimenteren om de ziekte onder controle te krijgen, al heeft dat momenteel nog geen effect. Er is dus nog geen behandeling, maar dat is er voor griep ook niet. Je moet gewoon uitzieken.”