Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Nu de scholen sluiten hebben sommige ouders een originele oplossing klaar

Kinderopvang ten huize Liesbeth Pieters.Beeld Tine Schoemaker

Wie spelt je kinderen de les nu ze niet meer op school terechtkunnen? Enkele ouders en technisch werklozen springen creatief om met kinderopvang.

Vanaf maandag zitten ouders met de handen in het haar, zij het hopelijk enkel figuurlijk. De Nationale Veiligheidsraad heeft  beslist dat scholen hun lessen moeten opschorten tot de paasvakantie. De scholen moeten wel opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken en voor kinderen die anders zouden opgevangen worden door de grootouders. Ook kinderdagverblijven blijven open. Toch zorgden de maatregelen tegen het indijken van het coronavirus voor behoorlijk wat kopzorgen bij ouders. Kopzorgen die soms uitmonden in creatieve kinderopvangoplossingen.

Rotatiesysteem

WhatsApp blijkt de populairste tool om krachten te bundelen. Vrienden met kinderen spreken systemen af waarbij iedereen om beurten een keertje op elkaars koters past, buurtgroepen schakelen hun 18-jarigen in om te letten om de kleintjes, en ook ouders van klasgenootjes bundelen hun krachten. Zo ook in de klas van het zoontje van Liesbeth Pieters, op de Heilige Familie in Schaarbeek. Daar hadden enkele ouders al een beurtrollensysteem opgevat om de vakanties te overbruggen, dat ze nu breed zullen opentrekken naar de volledige klas, zodat ook sociaal kwetsbare gezinnen die het organisatorisch iets minder makkelijk kunnen bolwerken op steun kunnen rekenen als ze dat willen. 

Kinderopvang ten huize Liesbeth Pieters.Beeld Tine Schoemaker

“We hebben het zo geregeld dat iedereen in die drie weken maar drie dagen vrijaf moet nemen om dan telkens op maximaal vijf kindjes te letten”, aldus Pieters. Vrijdag worden de kleuters nog opgevangen op school, maar vanaf maandag gaat het rotatiesysteem van start. “We vinden het wel onze verantwoordelijkheid als ouders om onze kinderen toch niet alsnog massaal naar school te sturen voor opvang, want dan zou de hele maatregel om de scholen te sluiten een beetje voor niets zijn geweest.”

Het aanbod van bereidwillige tijdelijke kinderopvang is groot. Studenten die plots meer tijd om handen hebben nu hun hogeschool of universiteit de deuren sluit en hun stage opgeschort wordt, bieden spontaan hun diensten aan op sociale media. Onder hen Noa Tuyaerts, studente orthopedagogie die in het kader van haar studie werkt met minderjarige vluchtelingen. “Daarnaast babysit ik al jaren voor een klein centje en geef ik ook al een jaar naschoolse studiebegeleiding. Ik heb dus best wel ervaring die ik nuttig kan inzetten. Ik hoef er zelfs niet voor betaald te worden. Dit is een situatie van overmacht, ik zou het niet over mijn hart krijgen.”

Koffiebar goes kinderdagverblijf

Ook Jason Callewaerts agenda oogt plots veel kaler. Hij werkt als zelfstandige in de event- en muzieksector. “In deze periode moet ik normaal goed kunnen verdienen zodat ik kalmere periodes kan overbruggen, maar wanneer ik Marc Van Ranst hoor zeggen dat dit tot halverwege mei kan duren zou dit een financiële ramp betekenen die ik dit jaar onmogelijk nog kan goedmaken.”

Callewaert bood vrijdagochtend daarom zijn kinderopvangkunsten aan op Twitter. “Dit is sowieso een noodoplossing. En niet eentje waarmee ik verwacht mijn verlies goed te maken. Zoals ik in mijn tweet ook schreef: het gaat er mij om dat we elkaar in deze situatie kunnen helpen en van dienst zijn. Als ik na een dagje oppassen niet aan mijn financiële reserves moet zitten om boodschappen te doen, dan is dat toch ook al weer gebeurd.”

Kinderopvang ten huize Liesbeth Pieters.Beeld Tine Schoemaker

In Vichte tovert lunch- en koffiebar Vehta zichzelf vanaf maandag dan weer om tot kinderdagverblijf waar kinderen ook een gezonde maaltijd kunnen krijgen. “Mijn eerste reactie toen werd aangekondigd dat horecazaken dicht moesten was: oké, ik heb drie weken tijd, ik val in een zwart gat én ik heb nog heel veel eten over – wat kan ik doen om te helpen”, aldus uitbaatster Rebecca Vanbutsele. “Eerst vroeg ik 22 euro per dag, maar ik heb zodanig veel reacties gekregen dat ik heb besloten het gratis te doen. Een bijdrage is welkom, uiteraard, maar uiteindelijk draait het in deze tijden vooral om helpen waar je kan helpen.” 

Of hoe niet enkel koorts zorgt voor een warm gevoel in coronatijden.