Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Experts trekken aan alarmbel nu Belgen massaal shoppen en eten in Nederland: ‘Onaanvaardbaar’

Nu het in ons land niet maar kan trekken Belgen naar Nederland om daar winkels en café's te bezoeken.Beeld Redactie

Nu de drastische maatregelen dit weekend van start zijn gegaan in ons land trekken opvallend veel Belgen de grens over naar Nederland. ‘Onaanvaardbaar’, vinden drie experten in infectieziektebestrijding. Ze trekken aan de alarmbel.

“Als we een Italiaans scenario willen vermijden, moeten de landen samen gelijkaardige verregaande maatregelen nemen. Nu de restaurants en cafés in België zijn gesloten trekken de Belgen naar Zuid-Nederland, waar het aantal infecties met het coronavirus sterk stijgt. Dat is onaanvaardbaar”, schrijven experts Herman Goossens (UAntwerpen en UZA), Pierre Van Damme (UAntwerpen) en Erika Vlieghe (UAntwerpen en UZA).

Video wordt geladen...

Ons land nam op 12 maart verregaande maatregelen, waaronder het opschorten van schoollessen en het sluiten van niet-essentiële winkels en horecazaken. Ondertussen blijkt dat veel landgenoten de regeling omzeilen en heil vinden bij onze noorderburen, waar cafés, restaurants en winkels wel nog open zijn. Er is een bijvoorbeeld een massale toestroom van Belgen in Zeeuws-Vlaanderen. Nederland, en vooral Brabant, dreigt echter te bezwijken onder het groeiende aantal patiënten.

De drie experten wijzen erop dat hierdoor het risico op een snellere verspreiding van het virus groeit. Bovendien lopen Belgen zo de kans om daar besmet te worden en het virus vervolgens bij ons te verspreiden. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat men in Nederland niet dezelfde maatregelen neemt als in België. Hierdoor dreigt het effect van ons beleid verzwakt te worden”, klinkt het in de mededeling. “We kunnen deze gezondheidscrisis alleen maar met succes bestrijden als de landen in Europa samenwerken en dezelfde maatregelen nemen.”

Zeeland

Ook Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), bekritiseert de toestroom van Belgische ‘toeristen’. “Dit moeten we indammen. Eigenlijk is elk contact er één te veel”, zegt hij aan de regionale Nederlandse krant Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). De VRZ kijkt nu welke noodmaatregelen er genomen kunnen worden om de massale toestroom van Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen te stoppen. 

Het beleidsteam van VRZ zal snel contact opnemen met België. “Wat in België niet wenselijk is, namelijk veel mensen bij elkaar, is hier ook niet wenselijk. Dat zouden ze zelf ook moeten weten. Ik krijg beelden van cafés waar gewoon feestjes aan de gang zijn”, aldus Lonink. “Het is eigenlijk te gek voor woorden. Nederlanders zeggen af en de Belgen komen”, luidt het nog.