UGent-professor Wim Derave.
Volledig scherm
UGent-professor Wim Derave. © UGent

UGent-professor in open brief: “Laat me de verwarring wegnemen: er komt een drama op ons af”

Het is nú alle hens aan dek in de strijd tegen Covid-19. “Dit is een historische kans”, schrijft UGent-professor Wim Derave in een dwingende en confronterende, maar heldere open brief op Facebook. “Ieder van ons kan nu een leven redden door zich verantwoord te gedragen, door het collectief boven het individu te plaatsen. Aangezien we niet weten wie er besmet is en wie niet, moet je ervan uitgaan dat iedereen potentieel besmet is.” Zijn boodschap is duidelijk: volg de maatregelen van de overheid op en vermijd samenkomsten. Want: “De besmettingsgraad voor dit fel onderschatte virus is 2 à 3. Dit lijkt mee te vallen, denk je, maar dat is niet zo. We lopen met open ogen in de afgrond, uit eigenbelang.”

68 reacties

  • ivan de ridder

    4 jaar geleden
    Luc Desmet, jij kunt beter natuurlijk. Minieme uitzonderingen zijn voldoende om een sneeuwbaleffect te starten. Ziekenhuizen, artsen zullen met moeite de gevallen kunnen plaatsen en opvolgen. Kijk maar naar Italië. Deze professor overdrijft niet. Stop met minimaliseren en goede raad bekritiseren aub.
  • Marleen Vanbrabant

    4 jaar geleden
    Los van het feit dat hij deels gelijk heeft: wat een enorme aansteller. Een heel volk zitten te veroordelen owv een paar minimieme uitzonderingen. Wil zich maar wat graag belangrijk maken in deze. Bah.
  • Kris Kras

    4 jaar geleden
    Als mensen hele dagen voor hun werk het risico op besmetting moeten lopen, dan valt het wel te begrijpen (niet goed te keuren) dat ze in hun vrije tijd dat risico ook niet uit de weg gaan. Zo werkt de menselijke geest nu eenmaal.
  • Martien De Four

    4 jaar geleden
    Het ergste van alles is dat mensen die werken in de ziekenhuizen en rusthuizen zelf niet beschermd worden want er zijn geen mondmaskers voorhanden. Afstand bewaren is niet mogelijk wanneer je iemand moet verzorgen en daarom is beschermkledij van uiterst belang.
  • Nico Herbots

    4 jaar geleden
    @Frank, cynisch, maar de nagel op de kop. Ook de lockdown van rusthuizen dient niet om oudjes te redden, tenminste niet voor de staat. Liever dat ze de komende weken massaal sterven van eenzaamheid, verdriet omdat ze niet begrijpen waarom er geen bezoek meer komt of gebrek aan goede verzorging wegens overwerkt personeel, dan dat ze in het ziekenhuis bedden bezet gaan houden die ook kunnen dienen voor mensen die wel nog geld opbrengen. Minder kosten en mooiere statistieken, daar draait het om.