Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronavirus

Reizen naar buitenland afgeraden: krijgt wie geboekt heeft zijn geld terug?

Een vliegtuig landt in New York.Beeld AFP

Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar het buitenland af. Betekent dit dat de grenzen van ons land dichtgaan en dat Belgen het verbod krijgen te reizen? En wat als je op dit moment al in het buitenland bent?

Wat heeft Buitenlandse Zaken precies beslist?

Omdat het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken zo hoog is, worden alle reizen naar het buitenland afgeraden. “Zoveel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen dat geen normale doorgang over de grenzen kan gegarandeerd worden”, is het argument. Nooit eerder gaf ons land zo’n verregaand negatief reisadvies.

Wat betekent dit advies concreet?

Het gaat voor alle duidelijkheid om een advies en geen strikt verbod. Bij een negatief reisadvies vervalt de dekking van je reisverzekering wel. Buitenlandse Zaken wil nu enkel vermijden dat Belgen komen vast te zitten in het buitenland en vraagt daarom om die reizen ‘on hold’ te zetten. De grenzen van ons land gaan niet dicht. Wie dat wil, kan nog steeds reizen. Uitstapjes naar Frankrijk, Nederland of Groot-Brittannië bijvoorbeeld kunnen nog altijd. Terugkeren levert geen problemen op, wat de Belgen die het voorbije weekend gingen shoppen in Zeeuws-Vlaanderen bewezen hebben. Maar ook binnen de Europese Unie zijn er al landen, zoals Polen, die de grenzen sluiten voor buitenlanders.

Krijg je je geld terug als je al een buitenlandse reis geboekt hebt?

Meteen na het bekendmaken van het advies van Buitenlandse Zaken beslisten verschillende reisorganisatoren, zoals TUI, Corendon en Sunweb, de komende reizen te annuleren. Bij Sunweb worden alle vlieg-, auto- en wintersportvakanties tot eind maart geannuleerd, waardoor bijna 52.000 Belgen hun reis in het water zien vallen. “Maar als de maatregel tot eind april van kracht blijft, kunnen 105.700 Belgen niet vertrekken”, zegt Tim Van den Bergh van Sunweb. Reizigers zijn hun geld niet kwijt: ze krijgen de exacte waarde als tegoed voor een volgende vakantie op een bestemming naar keuze. Dat is ook zo bij Corendon, dat al zijn reizen en cruises tot 31 maart annuleert.

TUI laat tot eind maart niemand meer vertrekken op een pakketreis. In ruil krijgen de klanten die al geboekt hebben een voucher waarmee ze later van een TUI-reis kunnen genieten. “Wie enkel een vliegtuigticket bij TUI heeft geboekt, kan nog wel vertrekken”, verduidelijkt Piet Demeyere van TUI. “Maar die mensen moeten beseffen dat de retourvlucht niet gegarandeerd kan worden. Ze kunnen hun ticket wel annuleren als ze dat willen.”

Worden Belgen die in het buitenland zijn, massaal gerepatrieerd?

“Er moet niemand gerepatrieerd worden”, zegt Piet Demeyere van TUI. “Wie op reis is, kan daar normaal gezien blijven en terugkeren op de voorziene datum. Vroeger terugkeren kan als er plaats is op het vliegtuig. Op dit moment gaan alle vluchten gewoon door. Enige uitzondering is Marokko, dat besloten heeft zijn luchtruim te sluiten voor België en enkele andere Europese landen.” 

Marokko gaf nog toestemming voor bijzondere vluchten om toeristen weer naar huis te brengen. In het land verbleven het voorbije weekend 30.000 Europese toeristen, onder wie meer dan 1.500 Belgen. Alle TUI-klanten zouden zondagavond terugkeren uit Marokko. De 112 klanten van Sunweb keren ten laatste maandagmiddag terug.

Daarnaast stuurde Sunweb bussen naar de Franse skigebieden om daar 1.500 Belgen op te pikken. De skigebieden werden immers gesloten. De Sunweb-klanten die op zonbestemmingen verblijven, worden op de eerst beschikbare vlucht naar huis gezet. In het totaal had Sunweb 10.000 Belgische klanten in het buitenland toen het advies van Buitenlandse Zaken bekendraakte.

Klanten van Corendon die nu op vakantie zijn, zullen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum vliegen.

 Waar kan je hulp vragen als je in het buitenland bent?

Buitenlandse Zaken raadt alle Belgen aan om in eerste instantie hulp te vragen aan de lokale autoriteiten, de touroperator of de luchtvaartmaatschappij. In geval van nood kan je ook contact opnemen met de Belgische ambassade. Wie in het buitenland in de problemen komt wegens het coronavirus, kan van 9 uur tot 20 uur terecht bij het callcenter op het nummer 02/501.4000.

Hoe groot is het verlies voor de toeristische sector?

Volgens Koen Van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) kan het verlies voor de reisbureaus oplopen tot 1,1 miljard euro. Als de maatregelen rond de coronacrisis een maand van kracht blijven, stevent de hele toeristische sector in Vlaanderen af op een verlies van 1,8 miljard euro. Als het twee maanden duurt, kan dat oplopen tot 3,5 miljard euro, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). (LVB)