Frankrijk mogelijk naar volledige lockdown; Franse president Macron spreekt vanavond bevolking toe

Parijs moet volledig in quarantaine gaan. Dat is het advies van een groot epidemiologisch centrum in de Franse hoofdstad. Andere bronnen maken gewag van een totale lockdown voor heel Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron zal hierover vanavond om 20 uur een aankondiging doen. Dat heeft het Elysée gemeld.

‘De evolutie van de epidemie van het coronavirus is bijzonder verontrustend,’ zegt het interne communiqué van het epidemiologische centrum, dat BusinessAM heeft kunnen inkijken.

‘De modellen brengen veelzeggende cijfers naar voor. Deze vooruitzichten zijn nog veel erger dan de meest pessimistische scenario’s die wij tot nu toe hebben gehanteerd. Wij stevenen af op een maandenlange crisis, die bovendien in omvang geen voorgaande kent.’

De inhoud van het communiqué klinkt alarmerend, maar het epidemiologische centrum beklemtoont dat de situatie een dergelijke aanpak vereist.

In Frankrijk zijn momenteel 5.423 personen door het virus geïnfecteerd. Dat betekent een stijging met 923 patiënten op één dag. De besmetting heeft ook 29 nieuwe doden geëist.

In totaal zijn in Frankrijk tot nu toe al 120 patiënten aan de gevolgen van de infectie overleden. Op de intensieve diensten worden tevens nog eens 400 mensen behandeld. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen de volgende dagen nog intensiever zal toenemen.

Frankrijk heeft zaterdag de derde epidemie-fase aangekondigd. Dat heeft tot gevolg dat alle niet-essentiële openbare plaatsen tot nader order zijn gesloten. Dat geldt onder meer voor cafés, winkels, restaurants en nachtclubs. Alleen supermarkten, apotheken, benzinestations en tabakswinkels mogen voor het publiek toegankelijk blijven. Maar dit lijkt nog steeds onvoldoende om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

30 miljoen besmettingen?

‘Het is niet langer verantwoord om met het openbaar vervoer te reizen,’ aldus onze bron. ‘Alle verplaatsingen moeten tot een minimum worden beperkt. De problemen vragen om een collectief besef van de ernst van de situatie. Volgens de huidige hypothese blijken bij gebrek aan quarantaine in Frankrijk dertig miljoen mensen te kunnen worden besmet. De piek zou in een periode van vijftig dagen worden bereikt.’

‘Alleen een massale mobilisatie van burgers – waarbij op bijzonder korte termijn minstens 50 procent van de totale Franse bevolking wordt geïsoleerd – kan de piek van deze epidemie verminderen. De Chinezen zijn er wel in geslaagd om een drastische quarantaine af te dwingen. Maar hun beslissingen vielen in een vroeg stadium en hadden een autoritair karakter.’

‘Het is onze verantwoordelijkheid als actoren in de volksgezondheid om de quarantaine te respecteren en onze omgeving bewust te maken van deze dwingende behoefte. Deze boodschap moeten wij dagelijks overbrengen, aangezien onze landgenoten de ernst van de situatie nog niet hebben begrepen.’

Onvoorzichtig

‘De lockdown is noodzakelijk omdat de Franse bevolking zich onvoorzichtig gedraagt en zich onvoldoende van de ernst van de situatie bewust lijkt. Veel Parijzenaars blijken immers geen gehoor te hebben gegeven aan de vraag tot quarantaine. De parken in de hoofdstad waren overvol, zoals veel foto’s in de Franse media bewijzen. Parijzenaars lijken de uitdagingen van de epidemie niet te begrijpen of hebben besloten van een laatste uitstap te profiteren.’

Volgens de krant Le Parisien maakt de Franse president zich grote zorgen over de situatie. ‘Er zijn zeer alarmerende berichten dat 60 procent van de bevolking kan worden getroffen,’ aldus Olivier Véran, Frans minister van Volksgezondheid.

Volgens de krant overweegt de Franse regering de regels nog verder aan te scherpen. Daarbij zou een volledige lockdown van het land heel waarschijnlijk worden. Dit zou volgens de Franse overheid de enige manier zijn om de Fransen aan te zetten de ingrepen te respecteren.

Sommigen partijen zouden zelfs willen dat de beslissing sneller wordt genomen, alleen al om het risico van verspreiding te verminderen. ‘De situatie in Frankrijk is uiterst zorgwekkend,’ beklemtoont Jérôme Salomon, directeur-generaal Gezondheid.

Meer