Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

▶ Spoedarts waarschuwt dat ook jonge gezonde mensen ziek worden: ‘Beelden van longen zijn angstaanjagend’

Diensthoofd urgentiegeneeskunde van het OLV-ziekenhuis in Aalst, Ignace Demeyer.Beeld Terzake

Ook jongere gezonde mensen kunnen hard getroffen worden door het nieuwe coronavirus. Daarvoor waarschuwde Ignace Demeyer, spoedarts van het OLV-ziekenhuis in Aalst, in Terzake.

65-plussers of mensen met een onderliggende ziekte blijven de grootste risicogroep bij een besmetting met het nieuwe coronavirus, maar daarom zijn ze niet de enige die slachtoffer kunnen worden. “We zien mensen met een blanco medische voorgeschiedenis die zeer zwaar ziek zijn”, stelt Demeyer. “We hebben tot nu zeer weinige oudere mensen binnen gehad. We hebben nu mensen tussen de 30 en 50 jaar die binnenkomen.”

Volgens Demeyer hebben ze allemaal dezelfde klachten: “Ze zijn een week ziek geweest, grieperig thuis gebleven. De griepaanval is voorbij, denken ze. Twee dagen voelen ze zich prima. En dan komen ze zich aanmelden met klachten van een droge kuchhoest en kortademigheid.” Een zeer lage zuurstofsaturatie  doet bij de dokters dan een alarmbel afgaan, hoewel de mensen zich meestal niet ziek voelen. “Ze komen gewoon binnengewandeld, maar ze zijn wel vreselijk aangetast door het virus”, zei Demeyer, die een aantal longscans toonde. “De beelden die we genomen hebben, zijn ronduit angstaanjagend.”