'Collectieve immuniteit is enige manier waarop virus zal stoppen'

Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad het principe van 'collectieve immuniteit' of 'populatie-immuniteit' uitgelegd. 'Enkel zo kan het virus uiteindelijk stoppen', zei Van Gucht. Bekijk zijn uitleg in de video hierboven.

al

Populatie-immuniteit ontstaat wanneer een groot deel van de bevolking immuun is voor een ziekte. Daardoor zal een virus als covid-19 zich niet langer kunnen verspreiden en sterft het virus uiteindelijk uit. Van Gucht maakt zich de bedenking dat de collectieve immuniteit ook niet te snel kan optreden. 'Het virus is heel besmettelijk, en de populatie-immuniteit kan er snel zijn, maar voor een klein deel van de bevolking zullen er zware gevolgen zijn.'

Als veel mensen tegelijkertijd ernstig ziek worden, komt er een overbelasting van de hospitalen. Daarom is het belangrijk om het aantal besmettingen af te vlakken en strenge maatregelen te nemen, zodat onze gezondheidszorg het aantal patiënten aankan. Zo wordt de collectieve immuniteit langzaam maar zeker ingevoerd. 'Op termijn gaan meer mensen immuun zijn, en dat is de natuurlijke manier waarop dit virus zal stoppen.