Met de beenderen van zo'n 60 mammoets werd een constructie opgezet in de ijstijd.
Volledig scherm
Met de beenderen van zo'n 60 mammoets werd een constructie opgezet in de ijstijd. © Alexander Pryor

Mysterieuze constructie uit ijstijd met botten van 60 mammoets opgegraven in Rusland

Een nieuw ‘mammoethuis’ is opgedoken in Rusland. Het is het oudste en het grootste tot nu toe. Zo’n 25.000 jaar geleden maakten jager-verzamelaars met honderden botten van 60 mammoets een grote cirkelvormige constructie van 12,5 meter doorsnede. Waarom, dat weet niemand.

6 reacties

  • FILIP ELGERS

    4 jaar geleden
    Vermoedelijk was het een tempel, want er is sprake van een vermoeden van rituelen. Alle bouwwerken die men her-ontdekt en zich buiten verband met hetgeen reeds is gedocumenteerd situeren, wel dat zijn allemaal tempels.
  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    4 jaar geleden
    Misschien was het een basis voor hun jurte-tent? Die zijn toch ook cirkelvormig, en meeneembaar zoals nu nog de zwervende volkeren in Oost-Rusland en Mongolië het doen. Dus lieten ze de basis van hun jurte staan en gingen op weg, om later terug te komen.
  • Ikar7s Tesla

    4 jaar geleden
    Veel geluk om tijdens de ijstijd klei te vinden -_-.
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Dat stemt tot nadenken. Misschien bouwden ze zo omdat er geen hout en voldoende stenen of klei aanwezig waren ? Of misschien was het een soort opslagplaats waar iedereen volgens behoefte voor werktuigen en zo uit kon kiezen ?
  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    4 jaar geleden
    Het praktisch doel van de constructie kan zijn dat ze een tijdelijk onderkomen kon bieden voor jagers die tijdens de jacht om één of andere reden in moeilijkheden geraakten. Dat zie je ook vaak in TV-series over jagers die in qua klimaat vergelijkbare gebieden in Alaska jagen.