© Photo News

KAART. Hier zitten Belgen in buitenland vast door het coronavirus

Bij de start van de coronacrisis verbleven bijna 30.000 Belgen in het buitenland. Minstens 4.000 onder hen ondervinden ernstige moeilijkheden om terug te keren, omdat landen het vliegverkeer naar Europa opschorten. Een overzicht.

cel

Zit je vast in het buitenland door corona? Laat het ons dan hier weten.

Er zijn de voorbije dagen honderden Belgen gerepatrieerd die gestrand waren in het buitenland als gevolg van de reisbeperkingen die de uitbraak van het coronavirus in de hand heeft gewerkt. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin maandagavond in een update. Eerder had hij gezegd dat “voor sommigen het helaas niet mogelijk zal zijn om terug te keren naar ons land”.

LEES OOK. Limburgers zitten vast in alle uithoeken van de wereld: “Geen oplossing voor iedereen”

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

* Canarische Eilanden. Er zitten honderden Belgen vast op de Canarische Eilanden, zoals Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria. Zo’n 4.000 Belgen hebben laten weten dat ze op één van de eilanden zitten, al willen ze niet allemaal naar huis. Alle commerciële vluchten zijn geschrapt. Buitenlandse Zaken legt daarom deze week vluchten in om landgenoten te repatriëren. Zondag steeg de eerste van die vluchten op, honderden Belgen keren terug. Wie mee wil kan zich hier inschrijven.

* Egypte. Kondigde aan dat alle luchthavens op donderdag 19 maart gesloten worden, en dat alle vluchten daardoor geschrapt worden. Er zijn officieel nog minstens 865 Belgen aanwezig, al verblijven er waarschijnlijk bijna 3.000 landgenoten in Egypte

* Dominicaanse Republiek. Sinds maandag 16 maart zijn alle vluchten van en naar Europa geschrapt, en dat gedurende één maand. Er zijn officieel nog minstens 300 Belgen op het eiland, al kunnen het er zelfs 1.000 zijn. TUI repatrieert klanten die een pakketreis afsloten. Wie enkel een ticket kocht, moet het zelf uitzoeken. België kon op donderdag 19 maart en vrijdag 20 maart enkele Belgen repatriëren met de hulp van Duitsland.

* Marokko. Het land verbood op zondag 15 maart alle vluchten van en naar België. Op dat moment waren er nog 2.645 landgenoten aanwezig. Buitenlandse Zaken stuurde zeven vliegtuigen naar Marokko om landgenoten te repatriëren. Er worden momenteel geen vliegtuigen meer toegelaten. Er zouden nog meer dan duizend Belgen zijn.

LEES OOK. Brussels Airlines repatrieert 9.500 Belgen uit 14 landen op 56 vluchten

* Tunesië. Kondigde op woensdag 18 maart aan dat alle vluchten van en naar België geschrapt worden. Er zouden nog zo’n 200 Belgen in het land zijn. Wie het land toch binnenkomt, wordt eerst 14 dagen in quarantaine geplaatst. België repatrieerde afgelopen weekend 223 Europeanen, waaronder Belgen.

* Filipijnen. In de streek rond de hoofdstad Manilla werd het hoogste alarmniveau afgekondigd tussen zondag 15 maart en dinsdag 14 april. De toegang wordt ontzegd voor vliegtuigen uit landen met een besmetting. De 100 Belgen die er nog zijn, getuigen dat het daardoor moeilijk is om nog uit het land te vertrekken. De studentes van de Erasmushogeschool konden op eigen kracht terugkeren. Een groep van 14 Belgen die vastzat op de luchthaven van Cebu, zou met de hulp van de Filipijnse autoriteiten het land kunnen verlaten.

LEES OOK. Honderden Limburgers vast in het buitenland: “Belgische ambassade laat ons in de steek”

* Indonesië. Het land legt strenge voorwaarden op voor wie het land in wil. Belgen hebben sinds vrijdag 20 maart een visum nodig. Door de maatregelen is het ook moeilijker om er te kunnen vertrekken. Zeker één Belg zit daardoor al een week vast in het land.

* Oekraïne. Het land sloot op 15 maart de grenzen. ’s Anderendaags werd het vliegverkeer opgeschort. Eén Vlaams echtpaar ondervond moeilijkheden om naar België terug te keren, maar is ondertussen thuis.

* Senegal. In de nacht van woensdag 18 maart op donderdag 19 maart werd alle vliegverkeer naar zeven Europese landen opgeschort. Zo’n 150 Belgen konden net op tijd met een vliegtuig van Brussels Airlines terugkeren. Er zitten nog steeds tientallen Belgen vast in het land. Buitenlandse Zaken zet maandag en woensdag repatriëringsvluchten in om 200 Belgen en andere Europeanen terug te helpen. Wie mee wil, kan zich inschrijven op : RSVP.DAKAR@diplobel.fed.be

* Gambia.Ook hier ondervinden Belgen moeilijkheden om terug te keren. Sinds zaterdag 21 maart zijn alle vluchten naar België opgeschort. Verschillende studenten, vrijwilligers en tientallen toeristen ondervinden problemen om een vliegtuig te boeken. Brussels Airlines kondigden aan dat ze een repatriëringsvlucht sturen. Ook negen studentes van Hogeschool Vives wachten op zo’n vlucht naar huis.

LEES OOK. Limburgse vrouwen met Duitse hulp gerepatrieerd uit Gambia

* Rwanda. Ook dit land heeft op woensdag 18 maart alle vliegverkeer opgeschort. Er zijn geen vluchten naar België. Er wonen heel wat Belgen in Rwanda. De Belgische ambassade is er gesloten na dat een gastspreker besmet bleek met het coronavirus.

* Oeganda. Het land schrapte op woensdag 18 maart alle vliegverkeer van en naar 17 landen, waaronder België, voor 32 dagen.

* Namibië. Alle vluchten naar Europa zijn sinds zondag 15 maart geschrapt. Wie naar België wil, moet langs Angola of Zuid-Afrika. Minstens twaalf Belgen zitten in het land.

* Haïti. Alle vluchten van en naar Europa zijn sinds maandag 16 maart opgeschort. Drie medewerkers van de Vlaamse Ngo Cunina kunnen niet naar huis.

* Peru. Het land heeft op zondag 15 maart de noodtoestand afgekondigd. Het luchtruim is gesloten. Buitenlandse Zaken zoekt samen met de Peruaanse autoriteiten naar mogelijkheden om gestrande reizigers alsnog het land te doen verlaten. Drie Antwerpse toeristen, zeven vrijwilligers en een student uit Kessel-Lo zitten daardoor vast. “Iedereen denkt dat Europeanen het virus hebben gebracht”, zegt de student.

LEES OOK. Belgische student in Peru: “Iedereen denkt dat wij het virus hier hebben verspreid”

* Bolivië. Alle buitengrenzen zijn dicht sinds zaterdag 21 maart, en alle internationale vluchten zijn opgeschort. Drie West-Vlaamse studenten zitten daardoor vast in Santa Cruz de la Sierra.

* Ecuador. De president riep al op donderdag 12 maart de sanitaire noodsituatie uit. Sinds maandag 16 maart zijn de buitengrenzen gesloten voor binnenkomend verkeer. De politie verhindert dat vliegtuigen uit Europa kunnen landen. Drie studentes van de Arteveldehogeschool zitten vast in Guayaquil, twee Belgen zitten vast op de Galapagoseilanden.

* Nicaragua. Er zijn voorlopig geen reisbeperkingen in Nicaragua, maar het is moeilijk om een vlucht te vinden. Vier toeristen uit Kuurne zitten vast in León.

* Guatemala. Al op donderdag 12 maart is de toegang tot het grondgebied ontzegd voor vluchten vanuit Europa. Verschillende Belgen, waaronder twee jonge vrouwen, ondervinden daardoor problemen om een vliegroute naar huis te vinden. Alle vluchten vanuit Guatemala-city zijn volgeboekt.

* Diezelfde problemen om een vlucht te vinden zijn er ook voor andere Latijns-Amerikaanse landen als Argentinië, Chili, Colombia, El Salvador, Honduras, Panama, Paraguay, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer