Direct naar artikelinhoud
Nederland

Nederlandse ziekenhuizen weigerden patiënten uit overbelaste provincie Brabant

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei in EdeBeeld Photo News

Nederlandse ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen de overplaatsing geweigerd van meerdere patiënten uit de overbelaste provincie Brabant, schrijft de Volkskrant. Ze wilden ze niet opnemen op hun intensive care of andere afdelingen. Brabant is een hotspot van het virus in Nederland.

Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg, Brabant: “Eén ziekenhuis weigerde een patiënt omdat het volgens hen geen ‘academische patiënt’ was. Een ander ziekenhuis eiste dat een patiënt coronavrij was voordat ze hem wilden ontvangen.”

Tegelijkertijd waren sommige regio’s juist wel zeer behulpzaam bij het overnemen van patiënten, zoals Nijmegen, stelt Berden in de krant.

Overplaatsingen zijn zeer complexe operaties, zegt Berden. “Het gaat om honderden patiënten en in het vervoer krijgen we te maken met allerlei kwesties. Is het medisch gezien mogelijk? Hoe zit dit logistiek? En wat doe je met vertrouwelijke informatie over de patiënt? Hiervoor krijgen we hulp van buiten.” Het Nederlandse leger gaat daarbij helpen.

De verspreiding van het virus in Nederland.Beeld ANP Graphics