OESO: Coronacrisis eist internationaal gecoördineerde economische actie

Er moet een internationaal gecoördineerde economische actie komen om de impact van de corona-pandemie op te vangen. Dat heeft Angel Gurria, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), gezegd.

Volgens Gurria kan alleen een dergelijke gecoördineerde inspanning een antwoord bieden om de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid het hoofd te bieden, de economische schok op te vangen en de weg naar een herstel te effenen.

Derde schok

‘Dit is de derde en grootste economische, financiële en sociale schok van de 21ste eeuw,’ aldus Angel Gurria. ‘Dit vereist een wereldwijde actie die vergelijkbaar is met de gecombineerde inspanningen van het Marshallplan en de New Deal.’

De Oeso had zijn groeiprognoses voor dit jaar al gevoelig naar beneden bijgesteld. Het lijkt er volgens Gurria steeds meer op dat het lopende kwartaal een daling van het mondiale bruto binnenlandse product zal vertonen. Eenzelfde situatie verwacht de secretaris-generaal ook voor de rest van het jaar.

‘Er moet nu actie worden ondernomen om een langdurige recessie te voorkomen,’ waarschuwt Gurria, die oproept tot politieke actie in verschillende gebieden oproept. Hij wijst daarbij naar de gezondheidssector, die steun moet krijgen in de zoektocht naar vaccins en behandelingen. Economisch denkt hij onder meer aan steun aan bedrijven en particulieren.

Duitse recessie

Inmiddels heeft ook Jens Weidmann, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, gezegd dat een recessie in Duitsland onder impact van de verspreiding van het coronavirus onvermijdelijk is geworden. De Duitse regering heeft eerder al te kennen gegeven een nationalisatie van belangrijke bedrijven niet uit te sluiten.

Het land denkt ook aan een gigantische noodplan voor economische hulp. De Duitse regering zou daarbij een budget van 822 miljard euro vrijmaken. Dat is het grootste hulppakket sinds de Tweede Wereldoorlog. Het geld zou een brede waaier economische en sociale maatregelen moeten financieren.

Meer