Videospeler inladen...

Hoe gaat het leven eraan toe in Italië en Spanje? Vlamingen in Bergamo en Madrid: "We zijn als de dood voor buren"

Italië en Spanje worden bijzonder hard - menselijk en economisch - geraakt door de uitbraak van het coronavirus met duizenden besmettingen en doden, en lockdowns. Vlaming Benjamin Royaards woont in Bergamo en Ilse Van Bockstaele werkt als verpleegster in Madrid. Zij vertellen en tonen letterlijk in "De zevende dag" (Eén) wat er gaande is. 

Benjamin Royaards woont met zijn gezin in het zwaar getroffen stadje Bergamo en werkt er: "Bergamo is een grote gevangenis geworden, weliswaar een mooie. Iedereen zit al 2-3 weken thuis opgesloten. We mogen niet buiten, behalve voor de broodnodige zaken. De civiele bescherming rijdt al de hele dag rond met een megafoon om je aan te manen binnen te blijven. Je hoort niets anders dan sirenes."

De bewoners van Bergamo houden zich volgens Royaards strikt aan de maatregelen. "Af en toe zie je iemand zijn hond buitenlaten, maar de straten zijn akelig leeg."

De straten zijn akelig leeg en overal hoor je sirenes

Gisteren raakte bekend dat het coronavirus op één dag tijd over heel Italië bijna 800 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Hoe wordt daarop gereageerd? "Het is moeilijk te verklaren", zegt Royaards. "Een longspecialist in Bergamo beweert dat een voetbalwedstrijd in Milaan een van de grote oorzaken is van de verspreiding van het virus. Er zijn daar 40.000 voetbalfans naar afgezakt. Een bom als het ware."

In Bergamo lijkt tegenwoordig iedereen wel verdacht. Dat ervaart ook Royaards. "Het komt dichtbij. De vader van mijn overbuurman is besmet en ligt geïntubeerd op intensieve zorg. Mijn overbuurman heeft zijn vader nog naar het ziekenhuis gebracht in zijn auto. We zijn als de dood om de buren tegen te komen op de gang. We gaan hier niet buiten zonder mondmasker en handschoenen. Er sterven zo veel mensen aan." Hij raadt iedereen aan om de huidige crisis serieus te nemen. "Quarantaine lijkt me de enige manier om het virus te stoppen."

Videospeler inladen...

Onbevestigde en besmette patiënten in 1 zaal

Ilse Van Bockstaele is verpleegkundige in een klein ziekenhuis aan de rand van Coslada in Madrid. Ook daar is de situatie schrijnend te noemen. "We hebben een zaal waar normaal gezien tussen de 36 en 40 patiënten kunnen liggen. Gisteren zijn ze tot 60 patiënten gekomen. Onbevestigde gevallen liggen in de zaal tussen bevestigde (besmette) gevallen. Enorm veel collega's hebben stress, omdat ze niet weten hoe alles gaat eindigen. Of dat ze besmet zijn."

Je wil in België niet wat er hier gebeurt. Echt waar

Van Bockstaele stelt dat zorgkundigen beschermende kledij dragen, maar dat ze die zelf hebben gekocht omdat er (voorlopig) geen materiaal voorhanden is. "Beetje bij beetje begint dat toe te komen."

In Spanje is er ook solidariteit en applaus voor de medische sector en die waardering motiveert, zegt Van Bockstaele. "Blijf in uw kot, zoals Maggie De Block zegt, want je wil niet dat in België gebeurt wat hier aan het gebeuren is. Echt waar."

Videospeler inladen...

Meest gelezen