Direct naar artikelinhoud
CoronaRusland

Steenrijke Russen hamsteren beademingsapparaten

Een voetganger op een station in Moskou draagt een mondkapje tegen het coronavirus. Officieel zijn er 253 gevallen van coronabesmettingen in het land.Beeld AFP

Rijke Russen zijn beademingsapparaten aan het inslaan, voor het geval zij ziek worden. ‘We hebben er tot nog toe een te pakken kunnen krijgen, maar we proberen er nog twee te vinden.’

Steenrijke Russen zijn begonnen beademingsapparaten op te kopen voor het geval zij zelf ernstig ziek raken als gevolg van het coronavirus. Dat bericht The Moscow Times. Volgens de onlinekrant zijn sommigen van hen bezig thuis een privékliniekje in te richten waar ze apart van de gewone Russen behandeld kunnen worden.

Familieleden van Russische miljardairs bevestigden anoniem tegenover The Moscow Times dat er in die kringen inderdaad jacht wordt gemaakt op beademingsapparatuur, die sinds het uitbreken van de coronapandemie nauwelijks meer te krijgen is. “We hebben er tot nog toe een te pakken kunnen krijgen, maar we proberen er nog twee te vinden”, vertelde een familielid van een miljardair die in de chique buitenwijk Roebljovka woont. Volgens hem kostte het apparaat ongeveer 20.000 euro.

Ook enkele leveranciers van medische apparatuur gaven tegenover The Moscow Times toe dat zij beademingsapparaten aan particulieren hebben verkocht. Volgens hen maakten particulieren ongeveer een derde van de afnemers uit. De meesten zeiden dat ze nu door hun voorraad zijn.

Een enkele leverancier zei dat zijn bedrijf uit principe niet aan particulieren levert. In vergelijking met andere landen beschikt Rusland over een redelijke grote hoeveelheid beademingsapparaten, maar in de provincie zijn ze dun gezaaid. Ziekenhuizen proberen daar vergeefs hand te leggen op de schaarse apparaten nu het aantal coronagevallen ook in Rusland toeneemt.

Veeg teken

Tot nog toe zijn er officieel 253 gevallen op een bevolking van 144 miljoen, maar deskundigen vermoeden dat het werkelijke aantal mensen dat besmet is aanzienlijk hoger ligt. Een veeg teken is dat er in Moskou naar verluidt een sterke stijging is van het aantal mensen met longontsteking.

Russische artsen keurden het hamsteren van medische apparatuur door de allerrijksten af. Ze betwijfelden overigens of particuliere kopers er veel aan de beademingsapparaten zullen hebben zonder de overige intensive care-apparatuur, en natuurlijk een specialist. “Gelukkig zijn de meeste artsen hier ethisch genoeg om niet naar het huis van een rijkaard te gaan en hem daar te behandelen, terwijl duizenden mensen hulp nodig hebben”, zei een cardioloog tegen de krant.