AFP or licensors

Hoe past u uw gedrag aan tijdens de coronacrisis? Ouderen volgen adviezen beter op dan jongeren

Thuiswerk stijgt nog. Ouderen leven de regels om geen hand of zoen meer te geven beter na dan jongeren.  En zowat een op drie mensen slaapt slechter en kan zich moeilijker concentreren dan gewoonlijk. Dat blijkt uit de wekelijkse online enquête over de coronacrisis van de Universiteit Antwerpen. Die werd gisteren dinsdag voor de tweede keer georganiseerd, en dat levert nuttige gegevens op  voor de overheid. 

Dit zijn de meest opvallende resultaten van de tweede online bevraging over de coronacrisis, georganiseerd door de Universiteit Antwerpen:

- Nog meer mensen dan een week geleden melden dat ze van huis uit werken: drie kwart van de deelnemers aan de bevraging doen telewerk.

- Sinds vorige week, toen de maatregelen verscherpt werden, geeft 93% geen hand of zoen meer aan niet-huisgenoten. Opvallend: hoe jonger de deelnemer, hoe vaker dat nog wel gebeurt. Ouderen houden zich dus beter aan voorschriften dan jongeren.

- Mensen maken zich meer zorgen: zowat een derde van de deelnemers zegt zich slechter te kunnen concentreren en slechter te slapen

- En 81% van de ouders vangen hun kinderen thuis op, net iets meer dan vorige week (75%).

Peilen naar mentaal welzijn

Elke dinsdag peilt de Universiteit Antwerpen via een online bevraging naar onze gedragsveranderingen tijdens de coronacrisis. Vorige week namen meer dan een half miljoen Belgen deel, en gisteren was het de tweede keer dat de enquête plaatsvond. Opvallend: de vragenlijst was een pak uitgebreider dan de week voordien, en bevatte nu ook een hele rist vragen over mentaal welzijn.

Mentale leefbaarheid monitoren is cruciaal bij zo'n ingrijpende veranderingen

Philippe Beutels, infectiespecialist aan de UAntwerpen

"We kregen na vorige week heel wat suggesties binnen om de vragenlijst te verbeteren, en de focus op mentale gezondheid leek ons een zinvolle toevoeging", vertelt Philippe Beutels, infectiespecialist aan de UAntwerpen. Voor de vragen baseerden de onderzoekers zich op de Belgische gezondheidsenquête die Sciensano regelmatig organiseert. "Mentale leefbaarheid monitoren is ontzettend belangrijk bij zo een ingrijpende veranderingen in het dagelijkse leven", aldus Beutels.

Gisteren vulden ongeveer 346.000 Belgen de enquête volledig in, 90.000 mensen deden dat gedeeltelijk. “Dat zijn er minder dan vorige keer, maar het is nog steeds een enorm aantal mensen”, zegt Beutels. “Ongeveer de helft van die mensen vulde de vragenlijst vorige week al in, de andere helft zijn nieuwe deelnemers.”

Thuiswerken neemt nog toe

Vorige week gaf zowat twee derde (67%) van deelnemers aan de enquête aan dat ze van huis uit werkten, deze week is dat gestegen tot drie kwart (75%). 

20% van de respondenten werkt nog wel op locatie, maar geeft aan dat er goede maatregelen ingevoerd werden. Van zij die op locatie werken, zegt het overgrote merendeel (82%) dat het niet anders kan. 12% stelt niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.

De overschakeling op thuiswerken viel ook meteen op na de resultaten van vorige week. Belgische bedrijven lijken het overheidsadvies om telewerken te stimuleren dus redelijk goed op te volgen. Een voorbeeld: van de 257.000 deelnemers die op 17 maart van thuis uit werkten, gaven er 104.000 aan om de week daarvoor geen enkele dag te hebben thuisgewerkt. Toch gaf ook 10 procent van de werknemers aan dat ze naar eigen inschatting wel kónden thuiswerken, maar dat niet mochten van hun baas.

Senioren namen als eerste maatregelen

Uit de bevraging is ook gebleken dat 65-plussers veel sneller voorzorgsmaatregelen hebben genomen tegen de verspreiding van het virus dan andere leeftijdsgroepen.

Nog voor de eerste samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op 11 maart, volgden zij het advies van "social distancing" (anderhalve meter afstand houden) al op: 65-plussers waren de eersten om handen geven en zoenen te vermijden, zo blijkt uit onderstaande grafiek van de UAntwerpen. 

Mentaal welbevinden

Deze keer werd ook gepeild naar het mentaal welbevinden van de deelnemers aan de enquête. Een derde (32%) zegt zich slechter te kunnen concentreren. 30% slaapt slechter dan gewoonlijk. 42% voelt zich meer onder druk gezet dan gewoonlijk en 42% van de respondenten geeft aan zich wat neerslachtiger dan gewoonlijk te voelen.

Ter ontspanning geeft 80% aan dat ze wel eens gaan wandelen. 34% fietst af en toe, 55% babbelt in open lucht, op veilige afstand van de gesprekspartner(s).

Kinderopvang thuis nog gestegen

Ook de kinderopvang thuis is gestegen tegenover vorige week: toen ving 75% de kinderen thuis op. Deze week doet al 81% dat. Vorige week deed 3% van de ouders een beroep op de grootouders voor de kinderopvang. Deze week is dat gedaald naar 1%.

Volgende dinsdag derde bevraging

Ook op dinsdag 31 maart rekenen de wetenschappers weer op ieders deelname. Voor de derde golf bekijken ze of de bevraging wat compacter kan, zodat het invullen minder tijd vergt. Want hoe meer mensen de enquête invullen, hoe preciezer de gegevens worden, en hoe beter de adviezen aan de overheid kunnen zijn. U vindt de link naar de enquête volgende dinsdag op VRT NWS.

Bekijk hier het gesprek met epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen