Jeff Bezos vraagt giften om zijn ziek personeel te betalen

Terwijl een groot deel van de Amerikaanse economie tot stilstand is gekomen, doet de Amerikaanse webwinkel Amazon gouden zaken. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het met onmiddellijke ingang 100.000 werknemers rekruteert. Op die manier wil het de stijgende vraag naar goederen opvangen.

In 2019 genereerde Amazon een omzet van 280 miljard dollar. Het maakte daarbij net geen 12 miljard dollar winst en betaalde amper belastingen.  De waarde van het bedrijf wordt op 1.000 miljard dollar geschat. Dat terwijl stichter- eigenaar Jeff Bezos met een fortuin van 119 miljard dollar de rijkste man ter wereld is.

Meeste Amazoncontractanten hebben geen recht op compensatie wanneer ze ziek worden

Naarmate steeds meer Amerikanen hun aankopen online doen, zullen deze cijfers dit jaar verder oplopen. Ook de coronacrisis zorgt voor een explosie in het aantal online bestellingen. Maar terwijl de coronapandemie volop woedt, blijft Amazon weinig genereus naar zijn werknemers toe. Onder de grootste bedrijven heeft Amazon een van de minst gunstige regelingen inzake ziekteverzuim voor werknemers.

Zo moet het gros van zijn personeel – met name de deeltijdse krachten en de zelfstandige contractanten – niet op een tussenkomst van het bedrijf rekenen wanneer ze ziek worden.

Twee weken geleden liet het bedrijf nochtans weten dat ‘alle werknemers die positief testen op covid-19 of in quarantaine moeten’ twee weken zouden worden doorbetaald. Toen andere grote Amerikaanse bedrijven die regeling gingen uitbreiden, hield Amazon voet bij stuk.

Voor het gros van zijn contractanten – veelal mensen die pakketjes aan huis leveren en meest aan het virus worden blootgesteld – is zelfs geen enkele compensatie voorzien wanneer ze ziek worden. Ook niet wanneer ze positief testen op het coronavirus.

Amazon Relief Fund

Deze laatste groep wordt wel aangemoedigd om een aanvraag in te dienen bij het ‘Amazon Relief Fund’, waar ze dan een subsidie kunnen aanvragen om hun ziekteverlof te helpen betalen. Dat fonds ‘wil alle mensen die actief zijn in het leveren van pakketten helpen wanneer ze in financiële nood verkeren als gevolg van een positieve covid-19-test of in quarantaine moeten gaan’.

Amazon stortte 25 miljoen dollar in dat fonds, maar vraagt ook individuele giften om het fonds te spijzen.  Het omvatte in eerste instantie zelfs een optie om geld te storten per sms geld.

Amazon is dus eigendom van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld. Velen vinden het ongepast dat zijn bedrijf nu om giften vraagt teneinde het ziekteverzuim van werknemers te kunnen betalen. Eerder dan dit beleid aan te passen, heeft Amazon nu de formulering van het verzoek aangepast. De mogelijkheid om via sms geld te doneren is verwijderd. Dat gebeurde pas nadat er in de internationale pers kritiek op het beleid van het bedrijf was verschenen.

https://twitter.com/Beanszzz/status/1241398750943338497

Het bedrijf verhoogde recent zijn uurlonen en verdubbelde de vergoeding voor overwerk. Net omdat zieke werknemers minimaal of niet worden vergoed wordt de drang om toch te gaan werken wanneer men ziek is daardoor enkel gestimuleerd.

In een reactie zegt Amazon dat het niet ongebruikelijk is dat werknemers een aanvraag moeten indienen om voor een subsidie voor werkverzuim in aanmerking te komen. Het bedrijf voegt er aan toe ‘dat het niet om giften vraagt en dat in het verleden evenmin heeft gedaan’.

Meer