69 overlijdens door Covid-19 en meer dan 1.000 besmettingen erbij

Er zijn de laatste 24 uur opnieuw 69 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Dat brengt het totaal op 289 doden, meldt het crisiscentrum bij monde van viroloog Steven Van Gucht.

Gisteren vielen er slechts 42 doden te betreuren, al verwacht iedereen dat de piek van het coronavirus nog niet is bereikt. Wellicht zal dat aantal de komende dagen nog stijgen.

Er zijn ook 1.049 nieuwe coronavirusbesmettingen geteld. Ook gisteren waren er ruim 1.300 besmettingen. Er liggen nu 3.042 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, daarvan liggen er 690 op intensieve zorgen. Dat zijn er 85 meer dan gisteren. 498 onder hen worden beademd, een stijging met 78 patiënten.

Kat

De nieuwe patiënten komen nog steeds grotendeels uit Vlaanderen: 727 om precies te zijn. 131 komen uit Wallonië, 182 uit Brussel. Negen patiënten hebben een onbekende origine.

Opvallend: Van Gucht liet optekenen dat er in Luik een besmetting bij een kat is vastgesteld. Hij benadrukte dat de kat Covid-19 heeft gekregen van de eigenaar, bij wie de ziekte was vastgesteld. Een overdracht van mens op dier is zeer uitzonderlijk, maar het kan dus. Er komen richtlijnen voor wie intensief contact heeft met zijn huisdier, om een overdracht te voorkomen.

Daarnaast benadrukte Van Gucht ook nog dat het virus lang kan overleven op oppervlakken, zeker op gladde oppervlakken. De overlevingsduur van het virus hangt af van de temperatuur: op koudere oppervlakken leeft het langer dan elders. Een goede hygiëne blijft dus cruciaal.

Meer