Omgekeerde wereld aan grens Mexico – VS: Mexicanen blokkeren grensovergang

De razendsnelle uitbraak van het coronavirus in de VS leidt tot bizarre taferelen aan de grens met Mexico. Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump er blijft ijveren voor een grensmuur om migranten tegen te houden, zijn het nu de Mexicanen die niet willen dat er vanuit de VS naar hun land wordt overgestoken.

Het gaat voorlopig nog om een vrij geïsoleerde actie aan de grensovergang in de stad Ambos Nogales. Dat is de roepnaam van de stad Nogales, die doormidden wordt gehakt door de grens tussen Mexico en de VS in de staat Arizona.

Een groep actievoerders blokkeerde er de weg komende vanuit de VS met een aantal voertuigen. Ze eisen strengere screenings op corona-besmettingen om te voorkomen dat de snelle verspreiding van het virus in de VS naar Mexico wordt geëxporteerd.

Hoewel de betogers oproepen dat Amerikanen ‘in hun kot’ blijven, is de actie eigenlijk eerder gericht tegen de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. Die doet volgens de actievoerders te weinig om te voorkomen dat het virus vrij de grens met de VS kan oversteken.

De actievoerders noemen hun actie een ‘waarschuwingsschot’ aan het adres van Obrador. De grensovergang in Ambos Nogales is ook niet meteen de belangrijkste. Die eer is weggelegd voor San Ysidro, de grensovergang die de Californische stad San Diego verbindt met het Mexicaanse Tijuana.

Meer